Durbē gaidāma izrāde «Melnā sperma»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Turpinoties pasākumu sērijai «Zemlika nāk…», 4. jūnijā Durbē ar režisora Vladislava Nastavševa iestudējumu «Melnā sperma» viesosies Ģertrūdes ielas teātris.

Oktobrī ieplānotā septītā mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla «Zemlika» gaidās Durbē notiek vairāki kultūras pasākumi sērijas «Zemlika nāk» ietvaros. Tostarp vairākas Latvijas valsts un nevalstisko teātru viesizrādes. Maija nogalē gaidāmajām «Dirty Deal Teatro» viesizrādēm «Blēņas un pasakas» un «Kas notiks rītdien?» nu seko šī, krievu rakstnieka Sergeja Uhanova stāstos balstītā izrāde.

Vladislava Nastavševa izvēle iestudēt sava vienaudža, krievu autora Sergeja Uhanova stāstu krājumu «Melnā sperma» nav nejauša – tajā skartajām tēmām režisors savās izrādēs pievērsies jau agrāk. Īsās noveles, kuru centrā ir spilgti personāži un dzīves pabērni, gluži harmsiskā noskaņā uzbur absurdas, daudzslāņainas un provokatīvas ainas, atklājot naivumu, jūtīgumu un seksualitāti, un runā tieši, pat skarbi, par dzīves ne tik pareizajām un politkorektajām pusēm, to varoņiem neslēpjoties un nekaunoties. Tie ir stāsti par attiecībām, izjūtām un sevis apzināšanos, jauniem cilvēkiem pieaugot.

Izrāde veidota kā atmiņu stāsti par jauna cilvēka pieaugšanu kādā Sibīrijas ciematiņā 20. gadsimta 80. gadu beigās.

Kopš pirmizrādes 2015. gada novembrī iestudējums izpelnās gan skatītāju nerimstošu interesi, par ko liecina allaž izpārdotās izrādes Ģertrūdes ielā Rīgā, gan ticis novērtēts kritiķu vidū. Režisoram tas atnesa aizvadītās sezonas «Spēlmaņu nakts» balvu kā Gada režisoram un tika nominēts vēl divās kategorijās – Gada mazās formas izrāde un Gada kostīmu mākslinieks (V. Nastavševs pats).

Lai arī savos apcerējumos kritiķi izrādi šķiet vienādi slavējuši, precīzi par to savulaik žurnālā «Ir» rakstījusi Edīte Tišheizere:

«Nastavševs, man liekas, pasauli redz pavisam citā leņķī. Robežas ir skatāmas horizontālē, bet viņš skatās vertikāli. Apakšā ir dubļu plančka, augšā – zvaigznes. Guļot peļķē, redzamas debesis.»

Jāatgādina, 27. maijā Durbes kultūras namā notiks «Dirty Deal Teatro» viesizrādes «Blēņas un pasakas» (plkst. 12:00) un «Kas notiks rītdien?» (plkst. 19:00), bet dienu vēlāk Durbes luterāņu baznīcā savu pirmo un vienīgo koncertu Baltijas valstīs sniegs amerikāņu komponista un pianista Deivida Mūra (David Moore) projekts «Bing & Ruth».

Biļetes uz Ģertrūdes ielas teātra viesizrādi «Melnā sperma», kā arī pārējām izrādēm un «Bing & Ruth» koncertu Durbē jau šobrīd ir nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – Bezrindas.lv. Pārdošanā ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu. Tikai pirmās 30 biļetes uz izrādi «Melnā sperma» pieejamas par īpašu cenu – 8.00 EUR.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu