Improvizācijas teātra aktieris Rihards Sniegs: kļūda ir kalpot iestudētiem jokiem!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kā atzīst Rīgas improvizācijas teātra aktieri, četru gadu pieredze improvizācijā, mēļojot triju tautību mēlēs, esot kaut kas starp Mākslu un Šoku! Kas aiz tā visa slēpjas, nedaudz atklāja RIT aktieris Rihards Sniegs, kurš uzskata, ka improvizācijas teātrim vienmēr ir jāsmīdina un lielākā kļūda no aktiera puses ir sākt kalpot iestudētam humoram kā papagailim!

Kā tev pašam ceļš savijās ar šo sirdsdarbu – improvizācijas teātri? Jau maziņš būdams zināji, ka vēlies smīdināt citus?

Rihards Sniegs: Mana vecākā māsa senāk uzstājās improvizācijas teātrī, bet tad es nevarēju uztvert visus jokus un to atceros visai miglaini.

Kad biju maziņš, biju bailīgs, mierīgs un paklausīgs pīrādziņš. Jokoties un fantazēt patika, bet ne vairāk kā citiem.

Bet vēlāk, kad paaugos un liktenīgi mūzikas festivālā sanāca redzēt Artišok izrādi dabas skatuvē, sapratu, ka tas ir tas, kas man patīk! Smējos un iemīlējos. Ar septembri sāku apmeklēt Rīgas improvizācijas teātra nodarbības un nākamajā Pozitivus festivālā jau pats kāpu uz skatuves. Bez improvizācijas es vēl nodarbojos ar pasākumu vadīšanu. Vadu raidījumu TV un aizraujos ar video. Filmēju, montēju skečus un citas lietas ?

Rihard, kas, tavuprāt, ir labs humors?

Rihards Sniegs: Labs humors ir relatīvs jēdziens, jo katru sasmīdina dažādas lietas. Labs humors ir tāds, kurš liek sasmieties.

Mani personīgi sasmīdina absurds!

Kas slēpjas aiz improvizācijas teātra – tā galvenā filosofija un trīs balstakmeņi…

Rihards Sniegs: Improvizācijas balstakmeņi - brīvība; improvizācījā tu vari darīt visu, viss ir iespējams, kamēr vien tu tam tici. Komanda - bez tās nekur. Akceptēt un ieklausīties partnerī!

Pastāsti par stereotipiem, kas vairumam saistās ar vārdu «Improvizācijas teātris»...

Lielai daļai radies stereotips, ka improvizācijas teātrim obligāti jābūt smieklīgam!

Viegli gaisīgi tēli, kas sper joku pēc joka. Tā var būt, un ar to viss ir kārtībā, bet kļūda ir kalpot tikai tam... Tu kļūsti par runājošu papagaili, kas zina, ka tiks pie aplausiem pēc kādas atstrādātas frāzes. Tā ir komforta zona un bailes atrasties uz skatuves, kad zālē ir klusums. Improvizācijas teātrim jābūt interesantam. Aktieriem vienmēr ir jāstumj tālāk savas barjeras. Skatītājs atnāk ar ekspektācijām par to, ko gaidīt, mūsu uzdevums ir viņu (arī sevi) pārsteigt un parādīt ko tādu, ko viņš negaidīja.

Vai esi sastapis cilvēkus vispār bez prasmes saprast jokus, bez humora izjūtas?

Rihards Sniegs: Agrāk likās, ka manai mammai un viņas mammai nav humora izjūtas, bet es viegli kļūdījos. Nav nemaz iespējams satikt cilvēku, kas nesaprot jokus un ir bez humora izjūtas, jo tāds tēls būtu tik stīvs, ka beigās būtu smieklīgākais barā.

Kas sasmīdina pašu Rihardu?

Man nav mīļākās anekdotes, bet prieku rada savējie un draugu patiesie stāsti par dzīves misēkļiem. Vienmēr labs ievads sarunām ar cilvēkiem, kurus iepazīsti.

Kāpēc cilvēki mīl improvizācijas teātrus? Kur tā sāls?

Rihards Sniegs: Kāpēc cilvēki mīl improvizācijas teātrus, būs jājautā pašiem cilvēkiem. Mums tās ir divas dažādas lietas.

Es tajā visā mīlu mūžīgo mācīšanās un radīšanas procesu...

Rīgas improvizācijas teātra komanda ARTiŠOK

Ja tev ir vēlme, lai tevi apbrīno, un vēlme patikt cilvēkiem un tomēr tu mēdz būt kritisks pret sevi. Ja tev ir ievērojams nepiepildīts potenciāls, ko tu vēl neesi īstenojis savā labā. Ja dažkārt esi ekstraverts, laipns un draudzīgs, bet citkārt piesardzīgs un noslēdzies sevī un ja reizēm tev ir nopietnas šaubas, vai esi pieņēmis pareizo lēmumu vai izdarījis pareizo lietu, tad nāc uz Artišok izrādi! Mēs par tevi parūpēsimies! Improvizācijas teātris Artišok aicina tevi uz izrādi Happy Art Museum T/C Galleria Riga 7. stāvā.

http://www.improvizacija.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu