Laura Stouksa: «Politika ir cirks - šī ir diezgan sekla metafora»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Laura Stouksa (Laura Stokes) ir aizrautīga kustību pētniece, skatuves māksliniece un pedagoģe. Viņu vienmēr ir aizrāvis iemiesotās pieredzes jēdziens, bērnībā viņa bija sporta vingrotāja, pusaudžu vecumā - balerīna, un vienā brīdī - daudzsološs jogs. Tagad viņa ir dedzīga kontaktimprovizācijas pārstāve, ekstātiska gaisa akrobāte un savdabīgi klātesoša skatuves māksliniece. To, ka laikmetīgais cirks var palīdzēt uzdot pavisam nopietnus jautājumus un arī meklēt atbildes uz tiem, varēs redzēt vienas no šobrīd pasaulē pazīstamākajām ASV trupām - ekstravagantās «Ricochet» izrādē «Dūmi un spoguļi», kas būs skatāma laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālā «Re Rīga!» piektdien, 25. augustā 19.00 koncertzālē «Palladium».

Laura Stouksa ir viena no trupas «Ricochet» dibinātājām.

«Dūmi un spoguļi» ir par patiesības meklējumiem. Kā iespējams ar fiziskiem līdzekļiem runāt par metafizikām problēmām?

Man fiziskais liekas brīnišķīgs veids, kā izzināt metafizisko! Ar fiziskā ķermeņa palīdzību arī var izzināt citas esamības dimensijas: emocionālo, garīgo, kognitīvo, neapzināto utt., fiziskā pasaule ir ļoti jaudīgs veids, kā izzināt dzīves sarežģītos jautājumus.

Kādas, jūsuprāt, ir labākas dzīves, labāku cilvēku pazīmes/īpašības?

Laimes sajūta man personīgi ir galvenais mērķis. Kopā ar laimi nāk veselība, sakarīgs darbs un aizraušanās un - ļoti svarīgi - laimē var atrast saikni ar jebko: ar dabu, reliģiju, mākslu, otru cilvēku, dzīvnieku, akmeni, augu vai koku.

Jūs acīmredzot esat izvēlējusies laikmetīgo cirku kā pašizpausmes līdzekli. Ko laikmetīgais cirks mums dod tādu, ko nevar pateikt literatūra, filma vai mūzika?

Galvenokārt laikmetīgais cirks atšķiras ar tā virtuozo fiziskumu un tūlītējas iekšējas klātbūtnes sajūtu. Es nezinu, vai ir kāda konkrēta tēma, ko var labāk izteikt vienā vai otrā veidā. Atšķiras tikai izteiksmes veids, un dažādi cilvēki savienojas dažādos veidos.

Kāpēc jūs izlēmāt kļūt par cirka mākslinieci - vai tas bija ļoti mērķtiecīgs lēmums, nejauša sakritība, varbūt .. maģija?

Ienākšana cirka pasaulē man noteikti bija veiksme. Lai gan kustību māksla man vienmēr ir bijis apzināts ceļš. Man bija paveicies, ka māte pilnībā atbalstīja manu kaislību un jau no agra vecuma es mācījos sporta vingrošanu un dažādas dejas formas, kas dabiskā ceļā mani aizveda līdz cirkam.

Laura Stouksa
Laura Stouksa Foto: publicitātes

«Dūmi un spoguļi» - abi ir saistīti ar ilūziju. Kāpēc izrādei šāds nosaukums?

Šajā izrādē mēs pētām patērētāju sabiedrības ilūzijas, domu, ka nogurdinoša kāpšana pa karjeras kāpnēm nodrošinās laimi.

Nosaukums savā ziņā ir vārdu spēle, kas var mudināt gaidīt maģijas un iluzionistu izrādi. Lai gan es domāju, ka mūsu izrādē ir maģija. Tā gan ir ļoti atšķirīga no tradicionālās maģijas nozīmes. Maģija parasti skatītājiem nerāda darbu, kas slēpjas aiz trika, bet izrādē «Dūmi un spoguļi» mēs - tieši pretēji - cenšamies parādīt mūsu cilvēcīguma iekšējās darbības principus.

Kāda ir laikmetīgā cirka vieta mūsdienu ASV kultūras dzīvē?

Laikmetīgais cirks ASV joprojām ir diezgan jauns, taču pēdējo 10 gadu laikā ir bijis milzīgs popularitātes pieaugums, un es domāju, ka tas turpinās pieaugt.

Parasti politisko dzīvi metaforiski salīdzina ar cirku – vai, jūsuprāt, tas ir kaut kādā ziņā negodīgi, kad domājam par laikmetīgo cirku?

Es domāju, ka šī ir diezgan sekla metafora un vairāk attiecas uz tradicionālā cirka tēliem – tā ir gandrīz mītiskas kārtības izjūta, kas rodas no ekstravaganta haosa. Laikmetīgais cirks lielākoties strādā ar ļoti atšķirīgiem dramaturģijas principiem. It īpaši pilnīgi groteskas politikas laikmetā valstī, no kuras mēs nākam. Es ceru, ka uzmanības veltīšana smalkajām enerģijām un godprātībai, kas atrodama mūsu darbā, mūsdienu politiskajai skatuvei būtu krasi kontrastējoša, kā tiešs pretstats.

Laura Stouksa
Laura Stouksa Foto: publicitātes

Kāds ir sarežģītākais triks, ar kuru jūs uzstāsieties Rīgā?

Vissmagākā fiziskā slodze izrādē man būs vienu minūti stāvēt uz rokām tieši pēc manas mežonīgākās, nekontrolētākās ainas. Bet patiesais triks ir nokļūt kolektīvā daudzdimensiju klātbūtnē!

www.laurastokes.com

Biļetes šeit:



KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu