Nacionālais teātris: Serebreņņikova arests ir izrēķināšanās ar viņu kā mākslinieku

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Gogoļa centra mākslinieciskā vadītāja un režisora Kirila Serebreņņikova arests ir izrēķināšanās ar viņu kā mākslinieku, pavēstīja Nacionālā teātra pārstāvji.

Pēc teātra pārstāvju domām, režisora aizturēšana ir pārspīlēta un nepieņemama Krievijas varas iestāžu rīcība, jo Serebreņņikovs nav izvairījies no tiesībsargājošām iestādēm un ir sniedzis no viņa pieprasītās liecības.

«Apzinoties to, ka Serebreņņikovs ir pazīstams Krievijā, Eiropā un citur pasaulē kā brīvdomīgs un drosmīgs mākslinieks, par ko liecina tikko piešķirtais nozīmīgākais teātra nozares apbalvojums Eiropā - «Jaunās realitātes balva», ko paredzēts pasniegt decembrī Romā, kā arī to, ka jūlija sākumā pāris dienas pirms pirmizrādes autoritāri tika atcelta viņa iestudētā baleta «Nurijevs» pirmizrāde Maskavas Lielajā teātrī, uzskatām, ka arests un pret Serebreņņikovu vērstā kampaņa ir varas izrēķināšanās ar viņu kā mākslinieku,» sacīja Nacionālā teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Rimšēviča.

Viņa skaidroja, ka šā gada pavasarī Nacionālā teātra vadība uzsāka sarunas ar Serebreņņikovu par Latvijas valsts simtgadei veltītu izrādi, kas tiktu izrādīta teātra 100.sezonā. Taujāta par komunikāciju ar režisoru, Rimšēviča atbildēja, ka iespēju robežās tiek mēģināts uzturēt kontaktus, taču kopš režisora aizturēšanas teātris ar viņu vēl nav sazinājies.

Nacionālais teātris ar Serebreņņikovu sadarbojas kopš 2010.gada. Šajā laikā ir tapušas četras mākslinieciski augstvērtīgas izrādes - «Mirušās dvēseles», «Voiceks», «Raiņa sapņi» un «Tuvā pilsēta», kuras guvušas gan pašmāju, gan arī starptautiska mēroga atzinību. Ir aizsāktas sarunas par nākamo darbu, kas būs veltījums Latvijas simtgadei.

Kā ziņots, Krievijas varasiestādes aizdomās par krāpšanas organizēšanu aizturējušas teātra «Gogoļa centrs» galveno režisoru Kirilu Serebreņņikovu, pavēstīja Izmeklēšanas komiteja.

Pēc izmeklētāju versijas, Serebreņņikovs organizējis vismaz 68 miljonus rubļu piesavināšanos, kas 2011.-2014.gadā tika piešķirti projekta «Platforma» realizēšanai.

«Viņa darbības izmeklēšana kvalificē kā krāpšanu īpaši lielā apmērā. Izmeklēšana plāno Kirilam Serebreņņikovam izvirzīt apsūdzības par minētā nozieguma pastrādāšanu un risināt jautājumu par drošības līdzekli,» teikts komitejas paziņojumā.

Serebreņņikova aizturēšanai ir demonstratīvs raksturs, sacīja Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes Pilsoņtiesību komitejas priekšsēdētājs Nikolajs Svanidze.

«Nav skaidrs, kāpēc ar viņu izrīkojas tik brutāli. Vai viņš ir izvarotājs, sērijveida slepkava, bīstams sabiedrībai? Kāpēc viņš ir jāaiztur? Viņš ir absolūti likumam paklausīgs pilsonis, kuram nav noslieces nedz uz bēguļošanu, nedz vardarbību. Kāpēc vajadzīgs ierobežot pilsoņa personīgo brīvību? Es uzskatu, ka tam piemīt demonstratīvs raksturs,» norādīja Svanidze.

«Kirils Serebreņņikovs ir talantīgs mākslinieks, režisors ar pasaules vārdu, viens no cilvēkiem, kas šobrīd ir Krievijas slava,» viņš uzsvēra.

Serebreņņikovs aizturēts Sanktpēterburgā, kurš viņš uzņem filmu par leģendāro mūziķu Viktoru Coju «Ļeto» («Vasara»). No Sanktpēterburgas viņš nogādāts Maskavā Izmeklēšanas komitejas ēkā, telekanālam «Doždj» pastāstīja režisora advokāts Dmitrijs Haritonovs.

Serebreņņikovs aizturēts viesnīcā naktī uz 22.augustu, ziņu aģentūrai TASS apliecināja avots tiesībsargājošajās struktūrās.

Režisoram kā drošības līdzeklis varētu tikt piemērots apcietinājums vai mājas arests, ziņu aģentūra «Interfax» atzina informēts avots.

Maijā «Gogoļa centrā» un Serebreņņikova dzīvoklī notika kratīšanas izmeklēšanas ietvaros par naudas piesavināšanos Serebreņņikova dibinātajā nekomerciālajā organizācijā «Septītā studija». Apsūdzētie šajā lietā ir bijušais «Gogoļa centra» direktors Aleksejs Malobrodskis un «Septītās studijas» bijusī grāmatvede Ņina Masļajeva un ģenerāldirektors Jurijs Itins.

Pēc izmeklētāju versijas, Kultūras ministrija piešķīrusi «Septītajai studijai» aptuveni 70 miljonus rubļu. Pēc viņu teiktā, Itins, Malobrodskis un Masļajeva izlēmuši daļu naudas piesavināties, un tādēļ sagatavojuši finanšu dokumentus par lugas «Sapnis vasaras naktī» organizēšanu, taču patiesībā šādu izdevumu nav bijis.

Serebreņņikovs situāciju nodēvējis par «absurdu un šizofrēnisku», norādot, ka projekts «Platforma» tika realizēts un izrāde «Sapnis vasaras naktī» vien «Platformā» tika nospēlēta vairāk nekā 15 reižu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu