Maskavas tiesa Serebreņņikovam nosaka mājas arestu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Maskavas Basmannijas rajona tiesa trešdien noteikusi teju divu mēnešu mājas arestu teātra «Gogoļa centrs» galvenajam režisoram Kirilam Serebreņņikovam, kuram Krievijas Izmeklēšanas komiteja izvirzījusi apsūdzības par krāpšanu īpaši lielā apjomā.

Serebreņņikovam mājas arests noteikts līdz 19.oktobrim, kā arī noteikta virkne ierobežojumu. Nosakot mājas arestu, tiesa piekrita izmeklētāju argumentiem, ka režisors var izdarīt spiedienu uz lieciniekiem vai arī bēgt. Aizstāvības puse bija lūgusi viņu atbrīvot pret drošības naudu.

(Papildināta visa ziņa.)

Mājas aresta laikā režisoram jāatrodas savā dzīvoklī Maskavā Prečistenkas ielas 17.namā.

Tiesa viņam aizliedza pamest dzīvesvietu, izmantot internetu, mobilos sakarus, stacionāro telefonu, sūtīt vai saņemt telegrammas, atskaitot ārkārtas gadījumus.

Atbilstoši likuma normām izmeklētājs var atļaut Serebreņņikovam apmeklēt darba vietu - teātri «Gogoļa centrs».

Tiesa pieņēmusi šādu lēmumu, neraugoties uz vairāku desmitu kultūras un mākslas darbinieku sniegtajām garantijām.

Režisors lūdzis viņam ļaut doties uz Vāciju, lai Štutgartē iestudētu operu, kā arī uz filmas uzņemšanu Sanktpēterburgā.

«Izvirzītās apsūdzības ir neiespējamas un absurdas. Es daudzus gadus strādāju Krievijā, esmu veicis šeit daudzus darbus, es nekur netaisos slēpties, tāpēc lūdzu mani atlaist. Man ir jāpabeidz vairāki pašreizējie darbi,» sacīja Serebreņņikovs.

Kā ziņots, Serebreņņikovs otrdien tika aizturēts Sanktēterburgā, kur viņš uzņem filmu par leģendāro mūziķu Viktoru Coju «Ļeto» («Vasara»).

No Sanktpēterburgas viņš nogādāts Maskavā Izmeklēšanas komitejā.

Pēc izmeklētāju versijas, Serebreņņikovs organizējis vismaz 68 miljonus rubļu piesavināšanos, kas 2011.-2014.gadā tika piešķirti projekta «Platforma» realizēšanai. Serebreņņikovs apsūdzības noraida.

Režisors paskaidrojis, ka nodarbojies tikai ar projekta «Platforma» radošo pusi, un atzinis, ka nezina, kāpēc kāds viņu cenšas nostādīt nelabvēlīgā gaismā. Par saviem bijušajiem kolēģiem viņš izteicies tikai un vienīgi atzinīgi.

Serebreņņikova aizturēšanai ir demonstratīvs raksturs, jau iepriekš paziņojis Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes Pilsoņtiesību komitejas priekšsēdētājs Nikolajs Svanidze.

«Nav skaidrs, kāpēc ar viņi izrīkojas tik brutāli. Vai viņš ir izvarotājs, sērijveida slepkava, bīstams sabiedrībai? Kāpēc viņš ir jāaiztur? Viņš ir absolūti likumam paklausīgs pilsonis, kuram nav noslieces nedz uz bēguļošanu, nedz vardarbību. Kāpēc vajadzīgs ierobežot pilsoņa personīgo brīvību? Es uzskatu, ka tam piemīt demonstratīvs raksturs,» norādīja Svanidze.

«Kirils Serebreņņikovs ir talantīgs mākslinieks, režisors ar pasaules vārdu, viens no cilvēkiem, kas šobrīd ir Krievijas slava,» viņš uzsvēra.

Maijā «Gogoļa centrā» un Serebreņņikova dzīvoklī notika kratīšanas izmeklēšanas ietvaros par naudas piesavināšanos Serebreņņikova dibinātajā nekomerciālajā organizācijā «Septītā studija». Apsūdzētie šajā lietā ir bijušais «Gogoļa centra» direktors Aleksejs Malobrodskis un «Septītās studijas» bijusī grāmatvede Ņina Masļajeva un ģenerāldirektors Jurijs Itins.

Pēc izmeklētāju versijas, Kultūras ministrija piešķīrusi «Septītajai studijai» aptuveni 70 miljonus rubļu. Pēc viņu teiktā, Itins, Malobrodskis un Masļajeva izlēmuši daļu naudas piesavināties, un tādēļ sagatavojuši finanšu dokumentus par lugas «Sapnis vasaras naktī» organizēšanu, taču patiesībā šāds uzvedums neesot bijis.

Serebreņņikovs situāciju nodēvējis par «absurdu un šizofrēnisku», norādot, ka projekts «Platforma» tika realizēts un izrāde «Sapnis vasaras naktī» vien «Platformā» tika nospēlēta vairāk nekā 15 reižu.

Šī mēneša sākumā Serebreņņikovs, kurš pēdējos gados vairākas izrādes iestudējis arī Latvijā, kļuva par prestižās Eiropas prēmijas «Jaunā teātra realitāte» laureātu. Balva tiek piešķirta par radošiem meklējumiem un inovāciju teātra mākslā. Apbalvošanas ceremonija notiks decembrī Romā, bet laureātu izrādes būs skatāmas īpašā festivālā.

Serebreņņikovs prestižajai godalgai bija nominēts pirmo reizi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu