«Heda Gablere» pirmizrāde. ieskaties foto jau tagad!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

7. oktobrī Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos Henrika Ibsena lugas «Heda Gablere» (1890) iestudējums Lauras Grozas-Ķiberes režijā. Izrādes mūsdienīgo skatuves versiju, respektējot Ibsena lugu, radījis britu dramaturgs Patriks Mārbers. Titulloma uzticēta aktrisei Anetei Berķei, kura to nosaukusi par lielāko izaicinājumu savā aktrises karjerā, uzsverot, ka sākotnēji pašai esot grūti bijis pieņemt Hedas izteikti subjektīvo loģiku, taču intensīvajā mēģinājumu procesā aizrakusies līdz Hedas dvēseles dziļumiem.

Tikko apprecējusies. Aprakta dzīva. Heda ilgojas būt brīva.

Tieši viņa – ģenerāļa meita Heda – jauna, enerģiska, vitāla, romantiska un kaislīga, tomēr reizēm arī neizprotama, atturīgi vēsa un pat nežēlīga, ir lugas centrs un sirds. Viņa dzīvo ilgās pēc patiesas brīvības un meklē apliecinājumu skaistumam, drosmei un varonīgai rīcībai. Kā dzīvot sabiedrībā, kurai šādi ideāli ir sveši?

Līdzīgi kā citās vēlīnajās Ibsena lugās, arī šajā nozīmīgi notikumi notikuši jau pirms lugas darbības sākuma, izrādē jau tiek atspoguļotas šo notikumu sekas, kad Heda un viņas vīrs Jorgens atgriežas no medus mēneša. Darbība sakoncentrēta divās dienās un notiek vienā telpā - Hedas dzīvojamā istabā, kurā joprojām notiek remonts un kurā Heda jūtas kā ieslodzīta, jo viņai nav neviena, kuram līdz galam uzticēties un kurš spētu viņu atbalstīt dzīves krīzes brīdī. Skatuves iekārtojumu radījis scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis.

Izrādē piedalās arī Egons Dombrovskis, Mārtiņš Kalita, Everita Pjata vai Laura Jeruma, Leons Leščinskis, Inese Kučinska, Anda Albuže, Terēze Laukšteina un Dāvids Laukšteins.

Iestudējumu veidojuši arī kostīmu māksliniece Jolanta Rimkute, komponists Kārlis Auzāns, video mākslinieks -8 un gaismu mākslinieks Jānis Sniķers. Lugu no angļu valodas tulkojusi Evita Mamaja.

Izrādē skarto tēmu dēļ, to nav ieteicams apmeklēt skatītājiem līdz 14 gadu vecumam.

Līdz gada beigām iestudējumu iespējams apmeklēt arī 8., 17. un 29. oktobrī, kā arī 21. novembrī

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu