Noslēdzies VIII Skatuves mākslas festivāls «Patriahāta rudens»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aija Melbārde

8. oktobrī Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā noslēdzās VIII Skatuves mākslas festivāls «Patriarha rudens».

Kopumā savus darbus Akadēmijas rudens ražā izrādīja septiņi jaunie režisori (Laura Upenieces, Māra Gaņģe, Mārtiņš Zariņš, Kristīne Logina, Māra Ribkinska, Justīne Vaivode, Andris Gindra) un trīs laikmetīgās dejas horeogrāfes (Agate Bankava, Agnese Bordjukova, Linda Krūmiņa), kurus vērtēja un savu viedokli par redzēto festivāla noslēgumā izteica ekspertu komisija (Karina Pētersone, «Patriarha rudens» Goda eksperte, Ordeņu kapitula kanclere, Januss Johansons, Valmieras drāmas teātra aktieris, Edīte Tišheizere, latviešu teātra kritiķe un teātra zinātniece, režisors un aktieris Kārlis Krūmiņš, 2015. gada Dramatiskā teātra aktiera mākslas absolvents, tagadējais Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms, kā arī neatkarīgs eksperts un teātra cienītājs Armands Kalniņš).

Kā jau atklāšanā pieteica festivāla mākslinieciskais vadītājs profesors Jānis Siliņš, šogad festivāls atnesa daudz jaunus pārsteigumus un balvas. Pētera Pētersona petrolejas lampu no režisora vērienīgās petrolejas lampu kolekcijas Karina Pētersone par labāko režijas darbu pasniedza Mārai Ribkinskai (izrāde «Jaunības slimība»), kas arī ieguva Valmieras drāmas teātra balvu – iespēju iestudēt izrādi 2018./2019. gada teātra sezonā. Par «Patriarha rudens 2017» labāko aktrisi tika atzīta Elza Gauja (Ira režisora Andra Gindras izrādē «Pagrabs»), savukārt par «Patriarha rudens 2017» labāko aktieri tika atzīts aktieris Toms Liepājnieks (Freders režisores Māras Ribkinskas izrādē «Jaunības slimība»), saņemot mākslinieces Martas Veinbergas gleznas – Vīrieša un Sievietes aktus. Žūrijas speciālbalva – iespēja apmeklēt Eiropas Teātra akadēmiju platformas konferenci «Performing Otherness» Helsinku Teātra akadēmijā 16. un 17. novembrī Helsinkos, Somijā – tika režisoram Andrim Gindram par izrādi «Pagrabs» pēc Mārtiņa Zīverta kamerlugas «Tvans» motīviem.

Tāpat festivāla noslēgumā piedalījās 3. aktieru kurss kopā ar PLETA (Eiropas Teātra akadēmiju platforma) projekta sešiem starptautiskajiem studentiem, kas atrādīja nedēļas laikā apgūto leļļu un objektu meistardarbnīcā pie Veslava Čolpinska (Wiesław Czołpiński), Aleksandra Zelveroviča Teātra akadēmijas Varšavā prorektora un Leļļu teātra nodaļas vadītāja, pieredzējuša leļļu un objektu teātra aktiera un režisora.

Festivāla laikā ārpus skates izrādēm bija skatāmi arī citi notikumi - ar pasaku izrādēm bērniem piedalījās Dramatiskā teātra aktiera mākslas 3. kursa studenti, kas specializējas leļļu teātra mākslā ar izrādi «Zīmējumi upē» (režisore Laila Kirmuška), kā arī Laikmetīgās dejas horeogrāfijas 3. kursa studenti ar dejas izrādi «KASTE notiek?». Objektu izrādi bez vārdiem «Gājiens vienalga pašam» režisora Edgara Niklasona vadībā piedāvāja topošās leļļu teātra aktrises Una Eglīte un Elizabete Skrastiņa. Tradicionāli festivālā tika iekļauta arī audiovizuālās mākslas studentu īsfilmu skate kinoteātrī «Splendid Palace», šogad atrādot piecas īsfilmas. Latvijas Kultūras akadēmijas un Mākslas akadēmijas jaunajiem māksliniekiem pievienojās arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti un absolventi, izrādot operas «Sniegbaltīte» kamerversiju diriģenta Artūra Gaiļa vadībā, kā arī ar viesizrādi «ADA» tika sagaidīti Prāgas Teātra akadēmijas studenti. Tāpat Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar teātra festivāliem «Zelta maska» un «Zelta maska Latvijā» rīkoja krievu teātra kritiķes, pētnieces un kuratores Kristīnas Matvienko lekciju – semināru ciklu par aktualitātēm Krievijas teātrī šodien.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu