Dailes teātrī viesizrāde «Klupšanas akmeņi»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no izrādes

Dailes teātra mazajā zālē 16. decembrī plkst.16 un 20 notiks vācu dokumentālā teātra režisora Hansa Vernera Krēzingera iestudējuma «Klupšanas akmeņi» viesizrādes, informē Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāve Laura Stašāne.

Krēzingers pievēršas notikumiem Karlsrūes Valsts teātrī laikā, kad pie Vācijā varas nāca Ādolfs Hitlers. Sēžot pie viena galda ar skatītājiem, aktieri lasa arhīva dokumentus, laikrakstu un teātra programmiņu tekstus, vēstules un intervijas ar aculieciniekiem, uzburot pagājušā gadsimta 30.gadu nacistisko Vāciju un atklājot, kā Karlsrūes teātrī kādreiz strādājušie ebreju aktieri un teātra darbinieki tika arestēti, izsūtīti, nolemti nāvei vai novesti pašnāvībā. izrādi aprakstīja Stašāne.

«Šis nav emocionāls stāsts par upuriem. Meistarīgi apvienojot tekstu, video un mūziku, Krēzingers panāk, ka dokumenti sāk runāt un preparēt valsts radīto birokrātisko procedūru, kas sagatavoja un leģitimizēja genocīdu. Beigās skatuve ir pārvērtusies par lielu lasītavu un skatītājiem pašiem ir iespēja ieskatīties dokumentos. Paralēles ar mūsdienām ir satriecošas,» izrādi aprakstīja Stašāne.

Izrādes nosaukums ir atsauce uz vācu mākslinieka Guntera Demniga darbu «Stolpersteine», kas veltīts nacionālsociālisma upuru piemiņai. Kopš 1992. gada Demnigs izvieto bruģakmens izmēra vara plāksnes ar iegravētu cilvēka vārdu tās mājas priekšā, kas ir viņa pēdējā brīvi izvēlētā dzīves vai darba vieta. Šobrīd viņa projekts kļuvis par pasaulē lielāko izkliedēto memoriālu ar vairāk nekā 56 tūkstošiem plākšņu jeb «klupšanas akmeņu». Pie Karlsrūes teātra izvietotas divas šādas plāksnes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu