Kairišs gribētu ieviest Kangara ordeni

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Režisors Viesturs Kairišs, kurš nule Nacionālajā teātrī iestudējis Oskara Vailda darbu «Salome» un kurš «Lielā Kristapa» ceremonijā aicināja atvērt tā dēvētos čekas maisus, intervijā žurnālam «Ir», komentējot arī oligarhu sarunu parlamentāro izmeklēšanu, ierosinājis paralēli Lāčplēša ordenim ieviest arī Kangara ordeni.

«Svētku nedēļa, kas ir starp 11. novembri un 18. novembri, būtu laba tā [ordeņa] pasniegšanai. Iespējams, daudzi, kuriem tauta iedotu Kangara ordeni, pēc nedēļas jau saņemtu Triju Zvaigžņu ordeni. Tāda ir mūsu situācija,» viņš saka.

«Saistībā ar čekas maisiem es aicinātu cilvēkus ne par ko nebrīnīties, ļaut kādreizējiem aģentiem izstāstīt viņu stāstu, taču vienlaikus netaisīt viņus par varoņiem, kā [Rakstnieku savienības vadītājs] Arno Jundze, dižākais mūsdienu Andrejs Upīts, [izsakoties par Jāņa Rokpeļņa atzīšanos sadarbībā ar čeku]. Tā tas ir kultūras institūcijās: spēcīgas personības vairs nekur netiek [amatos]. Tiek tādi forši konjunktūristi. Tā ir mūsdienu Latvijas problēma, ļoti kontekstuāla.»

«Tiek iekodēta dubultmorāle jau pašos pamatos, un tad brīnāmies, ka pat nodokļus sabiedrība nemaksā. Melu tehnoloģijas tik dziļi iesēdušās apziņā. Nav mums šodien varoņi ne Lidija Lasmane-Doroņina, ne Gunārs Astra. Varoņi ir konjunktūristi - veiksminieki, kuri izmantojuši apstākļus savā labā. Vadošie čekisti veiksmīgi strādā biznesā. Uz šādiem pamatiem būvēta mūsu sabiedrība. Es, piemēram, savā dzīvē neesmu noskatījies nevienu Rīgas Dinamo spēli, lai gan hokejs mani interesē. Nevaru skatīties, nesaprotu cilvēkus, kuri apmeklē spēles. Tas ir tik dziļi problemātisks projekts [kā Kremļa manipulāciju instruments],» viņš piebilst.

Visu interviju lasiet šīs nedēļas žurnālā «Ir».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu