Smiļģa muzejā latviešu un igauņu mākslinieku kopdarbs «Pirmie, kas aiziet»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Epp Kubu

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 15. februārī plkst.18 notiks latviešu un igauņu mākslinieku kopdarba «Pirmie, kas aiziet» pirmizrāde, kas veltīts lībiešu tautas izzušanai, informē Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) pārstāve Laura Stašāne.

Pēc gandrīz gadu ilga darba rezidencēs Rūjienas un Pērnavas novadā, lībiešu krastā Kolkā un Mazirbē, kā arī Rīgas un Tallinas arhīvos, radošā komanda - komponists Toms Auniņš, scenogrāfes Austra Hauks un Epa Kubu, horeogrāfes Joanna Kalma un Karolīna Poska, režisori Kārlis Krūmiņš un Valters Sīlis, un videomāksliniece Kristīna Normana atklās Latvijas un Igaunijas vēsturiski atšķirīgo nostāju lībiešu jautājumā.

Stašāne skaidroja, ka izrādē iekļauti dokumentāli fakti un liecības, lībiešu folkloras pētnieka Oskara Loritsa pierakstītā senākā lībiešu tautasdziesma, kas kalpo arī kā mākslinieku skatījums uz mazas tautas izzušanu gan Latvijas un Igaunijas valstiskuma, gan arī globālā kontekstā.

Izrādē piedalīsies tās autori, jauniešu koris «Balsis» Inta Teterovska vadībā, Nacionālā teātra aktrise Marija Bērziņa, kā arī Latvijas Kultūras akadēmijas un Latvijas Kultūras koledžas dejas nodaļas studenti.

Nākamās iestudējuma izrādes Smiļģa Teātra muzejā notiks 17. februārī plkst.18, kā arī 18. februārī plkst.13 un 18. Savukārt Novembrī izrāde tiks rādīta Latvijas skatuves mākslas programmā Tallinā.

Izrāde ir daļa no Latvijas Jaunā teātra institūta un Tallinas teātra «Kanuti Gildi SAAL» rīkotās Igaunijas laikmetīgā teātra programmas «Latest», kas Rīgā norisināsies no 15. februāra līdz 18. februārim.

Programmā līdzās šim jaundarbam «Pirmie, kas aiziet» iekļautas četras viesizrādes un viena filma - režisora un aktiera Juhana Ulfsaka, dramaturga Ēro Epnera un horeogrāfa Marta Kangro jauniestudējuma «Darbnīca» pirmizrāde, Teātra «No99» izrāde - koncerts «N036 Sapņotāji», aeneliis sepvienības «Lond Malmborg» monoizrādes «10 ceļojumi uz vietu, kur nekas nenotiek» un «Fizika un Fantāzija», kā arī Enelīsas Semperas un Tīta Ojaso filma «No55 Pelni un nauda». Viesizrāžu un kino programma notiks Ģertrūdes ielas teātrī, Zirgu ielas koncertzālē un Kaņepes Kultūras centrā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu