Kultūras akadēmijā - jauno režisoru diplomdarbu izrādes

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 30. maija līdz 14. jūnijam dažādās vietās Rīgā pieci topošie režisori plašākai publikai rādīs savas diplomdarba izrādes, kas tapušas, absolvējot Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Teātra mākslas maģistrantūru, informē augstskolā.

Jaunie režisori - Marija Bērziņa, Ance Kukule, Klāvs Mellis un Jānis Vimba - iepriekš absolvējuši LKA Dramatiskā teātra aktiera mākslas apakšprogrammu un sevi pierādījuši kā aktierus gan institucionālajos, gan neatkarīgajos teātros. Māra Blome, kura iepriekš absolvējusi Jauno mediju programmu Liepājas Universitātē, konsekventi pēta teātra un jauno mediju sinerģiju.

Programmu šogad absolvē arī mūziķe Elizabeta Lāce, kura par savu mediju izvēlējusies performanci. Viņas diplomdarbs «Performance un dzimte» sastāvēja no astoņu notikumu cikla - performancēm, lekcijām, diskusiju foruma, instalācijas un tiešsaistes hepeningiem, kas tika izrādīti jau aprīlī, bet joprojām ir pieejami tīmeklī.

30.maijā plkst.20 Ģertrūdes ielas teātrī būs iespējams noskatīties Māras Blomes izrādi «Citius, altius, fortius», kurā tiek pētītas stāsta struktūru līdzības un atšķirības videospēlē un teātra izrādē, kā arī interaktivitātes ilūzija vai iespējamība abos šajos medijos.

Foto: publicitātes

Marija Bērziņa Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē iestudē izrādi «Precēšanās un šķiršanās anatomija» pēc Džona Apdaika «Meiplu ģimenes stāstiem», kas būs skatāma 8.jūnijā un 11.jūnijā plkst.18.30. Izrādē ģimenes peripetijas risina aktieri Anta Aizupe, Jānis Āmanis, Ģirts Liuziniks un Liene Sebre, bet izrādes māksliniece ir LMA Scenogrāfijas nodaļas studente Rēzija Adītāja. Jau janvārī Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē pirmizrādi piedzīvoja Jāņa Vimbas iestudētā izrāde «ART».

Klāvs Mellis 10.jūnijā plkst.19 Rīgas cirka zirgu stallī sadarbībā ar saviem aktiera studiju kursa biedriem no apvienības «Kvadrifrons» piedāvās kareivīgu melodrāmu par mīlestību pret saviem tuvākajiem un tālākajiem izrādē «Himna». Savukārt Ance Kukule, iedvesmojoties no poļu teātra reformatora Ježija Grotovska metodikas, veido mūsdienīgu Sofokla un Eiripīda traģēdiju versiju «Klitaimnestra», kas būs skatāma LKA Teātra mājā «Zirgu pasts» 12.jūnijā un 14.jūnijā plkst.19. Izrādes dramaturģiju veidojusi Laila Burāne, scenogrāfiju - Austra Hauks, un tajā spēlē aktieri Agnese Cīrule, Madara Bore, Raimonds Celms un Kārlis Reijers. Diplomdarbus vada LKA profesors Pēteris Krilovs, asociētā profesore Indra Roga un asociētā profesore Zane Kreicberga.

LKA Teātra mākslas maģistrantūra ir dinamiska mācību, pētniecības un radošu eksperimentu platforma jauniem un topošiem skatuves mākslas profesionāļiem. Studiju procesā topošie režisori strādājuši LKA docētāju Zanes Kreicbergas, Indras Rogas, Dāvja Sīmaņa, Līgas Ulbertes, Elmāra Seņkova u.c. vadībā, kā arī sadarbojušies ar aktīvi profesijā strādājošiem vidējās un jaunākās paaudzes māksliniekiem Jāni Balodi, Ivo Briedi, Kristu Burāni, Andri Kalnozolu, Jēkabu Nīmani, Reini Suhanovu, Margo Zālīti u.c.

Būtiska loma studiju procesā ir bijusi dalībai starptautiskos pieredzes apmaiņas projektos, it īpaši Eiropas Teātra akadēmiju platformas (PLETA) meistardarbnīcās, festivālu apmeklējumiem, kā arī ārzemju viesdocētāju lekcijām un radošajām darbnīcām.

Pilna izrāžu programma pieejama Latvijas Kultūras akadēmijas mājaslapā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu