«Baltijas muzikālās sezonas» atklāj otro koncertu ciklu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

16. jūnijā, Jūrmalā, tiks atklāts otrais «Baltijas muzikālo sezonu» koncertu cikls. Galvenais atklāšanas vakara pārsteigums - Holivudas zvaigznes Džona Malkoviča uzstāšanās.

Otrās koncerta daļas ietvaros aktieris lasīs argentīniešu rakstnieka Ernesto Sabato 1961. gadā rakstītā romāna «Par varoņiem un kapiem» nodaļu «Ziņojums par aklajiem». Lasījums notiks «Danubia Orchestra Obuda» (diriģents - Alvize Kazellati) un talantīgās pianistes-solistes Anastasijas Terenkovas pavadījumā, kuri izpildīs 20. gadsimta ievērojamākā komponista Alfrēda Šnitkes «Koncertu klavierēm un stīgu orķestrim».

Galvenais romāna nodaļas varonis, Fernando Vidāls, tic, ka pār pasauli valda slepena aklo biedrība, un viņa uzdevums ir par to pavēstīt pārējiem cilvēkiem. Kādā no savām intervijām Džons Malkovičs minēja, ka savā veidā šī ideja viņam neliekās nemaz tik savāda: «Iespējams, ka pār pasauli tiešām valda aklie, tomēr tie nav cilvēki, kuri kopš dzimšanas ir neredzīgi, bet gan tie, kuri neredz lietu īsto kārtību».

Starp citu, balstoties uz Sabato romāna motīviem, komponists Eduardo Falū sarakstīja savu plaši pazīstamo skaņdarbu «Romance par Huana Lavaljē nāvi».

Pirmajā koncerta daļā skatītājiem būs iespēja izbaudīt Ungārijas spožākā orķestra «Danubia Orchestra Ubuda» sniegumu. Sākotnēji, 1993. gadā Domnokosa Heja dibinātā muzikālā kolektīva sastāvā bija Bēlas Bartoka konservatorijas studenti. 2001. gadā tas ieguva Nacionālā jauniešu orķestra titulu. 2013. gadā par orķestra vadītāju kļuva komponists Matē Hamori, kurš spēja pacelt orķestra radošo darbību jaunā līmenī.

Jūrmalā, ungāru orķestris diriģenta Alvize Kazellati vadībā atskaņos Edvarda Grīga svītu «No Holberga laikiem», Bēlas Bartoka «Rumāņu tautas dejas», kā arī Pētera Čaikovska «Serenādi stīgu orķestrim do mažorā».

«Mums bija svarīgi iekļaut atklāšanas pasākumā kaut ko patiesi unikālu. Domāju, ka mums tas ir izdevies,» atzīmēja «Baltijas muzikālo sezonu» Aizbildniecības padomes loceklis, «Rietumu» bankas līdzīpašnieks Arkādijs Suharenko.

«Džons Malkovičs ir plaši pazīstams pateicoties savam darbam kino industrijā, tomēr nedrīkst neatzīmēt viņa teatrālās prasmes un neticamo enerģētiku. Mums ir tas gods piedzīvot viņa dzīvo uzstāšanos Jūrmalā.»

Suharenko atgādināja, ka «Baltijas muzikālo sezonu» galvenais uzdevums ir pieteikt un virzīt Latviju pasaules kultūras vidē: «Rīkojot liela mēroga kultūras pasākumus, mēs velētos, lai pie mums viesojas viesi no dažādām pasaules valstīm. Kopumā mēs esam gatavi piedāvāt kvalitatīvu un pārsteigumiem pilnu koncertprogrammu».

Atgādināsim, ka projekts «Baltijas muzikālās sezonas» startēja pagājušajā gadā, pateicoties tādu mecenātu un uzņēmēju kā Pjotra Avena, Mihaila Fridmana, Arkādija Suharenko, Jurija Šeflera, Gunta Rāvja, Leona Zilbera, Jeļenas Nikolajevas, Vjačeslava Brešta un Aleksandra Gafina sniegtajam atbalstam.

Vasaras sezonas koncertu programmā: viens no pasaules labākajiem pianistiem Deniss Matsujevs, izcilais diriģents, Londonas Karaliskās Koventgārdena operas vadītājs Antonio Papāno, slavenais čellists, Rīgā dzimušais Miša Maiskis, lieliskais tenors, prestižā Kammersanger titula ieguvējs Huans Djego Floress. Ar «Baltijas muzikālo sezonu» atbalstu notiks slavenā «Vīnes filharmoniķu» orķestra un Elīnas Garančas koncerts, kā arī Klasiskās mūzikas vakars Rundāles pilī, kura ietvaros uzstāsies orķestris «Kremerata Baltica», Dmitrijs Sinkovskis, Sergejs Egers un daudzi citi.

Koncertu biļetes ir pieejamas visās «Biļešu Paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu