ASV radioprogramma atradusi kokakolas slepeno recepti (111)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.thisamericanlife.org

ASV radioprogrammas "This American Life" veidotāji vecā avīzes rakstā nejauši uzgājuši rūpīgi slepenībā turēto dzēriena "Coca-Cola" recepti.

1886. gadā medicīnas ķīmiķa Džona Pembertona radītās kokakolas izgatavošanas noslēpums jau sen tiek uzskatīts par vienu no visstingrāk glabātajiem rūpnieciskajiem noslēpumiem pasaulē. Tiek uzskatīts, ka šā atspirdzinošā dzēriena recepte glabājoties bankas seifā Atlantā un to apsargājot cauru diennakti tikpat stingri kā zeltu.

Taču Čikāgas sabiedriskās radiostacijas programmas "This American Life" veidotāji uzgājuši "Coca-Cola" recepti, kas bijusi publicēta 1979. gadā vietējā avīzē, vēsta Lielbritānijas laikraksts "The Daily Mail".

Fotogrāfijā kāds cilvēks tur rokās pierakstus ar recepti

Laikraksta "Atlanta Journal-Constitution" 8. februāra numurā bijusi publicēta fotogrāfija, kurā kāds cilvēks tur rokā atvērtu pierakstu kladi ar recepti, kas esot tieša Pembertona receptes kopija.

"This American Life" vietnē (sk. resursus) pārpublicēta fotogrāfija, kā arī attēls ar līdzīgu sastāvdaļu sarakstu, kuru veidojis Džo Džeikobs - aptiekas īpašnieks, kurā "Coca-Cola" pirmo reizi piedāvāta pircējiem.

Tomēr Džeikobsa receptē ir papildu sastāvdaļas, kā plūmju sula un āboliņš.

Sastāv no vairākām ēteriskām eļļām un alkohola

Dzēriens "Coca-Cola" satur vairākas ēteriskās eļļas, un to precīzu devu sajaukums nodrošina dzēriena īpašo garšu.

Šis ēterisko eļļu sajaukums veido slepeno sastāvdaļu, kas pazīstama kā "sastāvdaļa 7X" un kas veido nepilnu vienu procentu no formulas.

Saskaņā ar jaunāko publiskoto "Coca-Cola" slepeno recepti dzēriens sastāv no kokas lapu ekstrakta, citronskābes, kofeīna, cukura, ūdens, laima sulas, vaniļas un karameles.

Savukārt "sastāvdaļu 7X" veido astoņas unces alkohola, 20 pilieni apelsīnu eļļas, 30 pilieni citronu eļļas, desmit pilieni muskatrieksta eļļas, pieci pilieni koriandra eļļas, desmit pilieni greipfrūtu ziedu eļļas (neroli) un desmit pilieni kanēļa eļļas.

Komentāri (111)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu