Asa sižeta cienītājiem: seriāls "O.Z. Dzīve aiz restēm"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Balansējot uz bīstamā asmens starp dzīves brutalitāti un nāvi, kas valda stingras uzraudzības ieslodzījuma vietā, seriāls "O.Z. – Dzīve aiz restēm" nav viegla izklaide, bet uzdod ne vienu vien nekaitīgu jautājumu, kā arī jau laikus brīdina: tas nav domāts skatītājam ar vājiem nerviem!

Osvalda Labošanas darbu iestāde ir dzīvā elle gan darbiniekiem, gan tiem, kas nonākuši konfliktā ar likumu un nu izcieš sodu. Kaut arī apstākļi tur valda baisi, personāls ir nolēmis cietuma videi piešķirt daudz cilvēcīgākus apstākļus, izskaužot nežēlību, amorālo kultūru, aizspriedumus un cietsirdību.

Foto: publicitātes
Netrūkst ne pamatīgu lamuvārdu gūzmas, ne narkotiku lietošanas, vardarbības, kailuma un homoseksualitātes,

pat izvarošanas un slepkavību, un tie ir tikai daži no iemesliem, kāpēc seriāls O.Z. – DZĪVE AIZ RESTĒM izpelnījies ne mazums komplimentu no Amerikas reperiem, turklāt atsauces uz to ir arī vairākos TV projektos.

Piemēram, parodija - Homēra Simpsona jociņš, kad viņš vienā no „Simpsonu” sērijām nonācis cietumā, bet iegūst dažas privilēģijas, no kurām viena ir cepurīte – identiska tai, ko nēsā viens no O.Z. – DZĪVE AIZ RESTĒM varoņiem.

Protams, arī „Dienvidparka” autori nav atstājuši O.Z. – DZĪVE AIZ RESTĒM bez ievērības.


Šī seriāla autors ir Toms Fontana, kurš arī ir līdzautors visām 56. sērijām, kā arī tas, kura miesu seriāla sākumtitros izrotājis tetovējums ar burtiem OZ un asinslāsi. Fontana ir amerikāņu producents un scenārists, kurš piedzimis 1951. gadā itāliešu-amerikāņu ģimenē un uzaudzis katoliskā garā, un televīzijā nonācis 1982. gadā. Viņa jaunākais darbs ir viens no šā gada visvairāk gaidītajiem TV projektiem „Bordžu ģimene” (The Borgias), kas atklāj Vatikāna un Bordžu ģimenes cīņu par varu renesanses laikmetā, viens no kura režisoriem ir oskarotais īrs Neils Džordans un kurā vienu no galvenajām lomām atveido oskarotais aktieris Džeremijs Aironss. Toms Fontana raksta arī drukātajiem medijiem – viņa darbi tikuši publicēti gan „The New York Times”, gan „Esquire” –, viņš strādā arī kā teātra producents un savas karjeras laikā saņēmis 3 „Emmy” balvas, kā arī divas Amerikas Scenāristu ģildes balvas.


Barijs Levinsons (1942) ir O.Z. – DZĪVE AIZ RESTĒM izpildproducents. Kā režisors, scenārists un producents viņš jau sen ir nostiprinājis savas pozīcijas kinoindustrijā, radot ne vienu vien lielisku filmu, un 1988. gadā viņš saņēma Oskaru kā labākais režisors par filmu „Lietus vīrs” (arī Berlīnes kinofestivāla Zelta lāci, Amerikas Režisoru ģildes balvu); galvenajās lomās tajā bija iejutušies Dastins Hofmans un Toms Krūzs. Levinsona uzņemto filmu vidū ir arī komēdija „Labrīt, Vjetnama” (1987), gangsterdrāma „Bagsijs” (1991, nominācija Oskaram par labāko režiju un kā gada labākā filma), drāma „Slaisti” (1996), politiskā satīra „Aste luncina suni” (1997, Berlīnes kinofestivāla Zelta lācis). Viņš saņēmis arī 4 „Emmy” balvas.


O.Z. – DZĪVE AIZ RESTĒM galvenās lomas atveido aktieri Kērks Eisvido, Eidiveils Akinoje-Agbaje, Ērnijs Hadsons, Terijs Kinnijs, Kristofers Meloni, Harolds Perino, Lī Tergesens, Lorēna Velēza, Dīns Vinterss, kā arī Dž. K Simons un leģendārā puertorikāņu aktrise Rita Moreno, kura kā labākā otrā plāna aktrise mūziklā „Vestsaidas stāsts” (1961) tika apbalvota ar Amerikas Kinoakadēmijas balvu jeb „Oskaru”. Pateicoties negaidītajai popularitātei, šajā seriālā kā viesaktieri piedalījušies arī Ēriks Robertss un Lūks Perijs, LL Cool J un citi.

Laika posmā no 1997. līdz 2003. gadam tika uzņemtas 6 O.Z. – DZĪVE AIZ RESTĒM sezonas, nosaukumā apspēlējot amerikāņu rakstnieka L. Frenka Bauma grāmatu (krievu rakstnieks A. Volkovs radīja plaģiātu „Smaragda pilsētas burvis”) un Holivudas „zelta klasikas” mūziklu „Oza zemes burvis” (1999), kas par zvaigzni padarīja Džūdiju Gārlendu un kura nosaukumā ietvertā Oza zeme ir leģendāra laimes vieta. Oza ir arī iesauka cietumam, kur notiek šī seriāla darbība, taču, protams, autori šo vārdu piešķīruši, apzināti ironizējot. Tāpat Smaragda pilsēta ir viena no nozīmīgākajām seriāla darbības vietām – arī tas ir aizguvums no „Oza zemes burvja”.

Seriālu O.Z. – DZĪVE AIZ RESTĒM demonstrēja gan Amerikā, gan Austrālijā un Izraēlā, Itālijā un Lielbritānijā, Īrijā, Brazīlijā un Nīderlandē, Zviedrijā un Norvēģijā, un Dānijā, gan Kanādā un Spānijā, Horvātijā un Bosnijā un Hercegovinā, Portugālē un Francijā, Turcijā un Serbijā, Panamā un Malaizijā, un Jaunzēlandē, kā arī Igaunijā.

Balvas
Toms Fontana par O.Z. – DZĪVE AIZ RESTĒM saņēmis Edgara Alana Po vārdā nosaukto balvu.
2 nominācijas „Emmy balvai” – par labāko aktieransambli un viesaktiera Čārlza S. Datona tēlojumu. O.Z. – DZĪVE AIZ RESTĒM bija nominēts arī Amerikas Scenāristu ģildes balvai.

No 4. aprīļa pirmdienās ap plkst. 23.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu