Jura Podnieka filma "Mēs" - LTV1

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / LTV1

No 29. jūlija piecus piektdienu vakarus pēc kārtas LTV1 ēterā plkst.19.30 būs skatāma režisora Jura Podnieka leģendārā daudzsēriju filma „Mēs”. Tā sniedz unikālu ieskatu notikumos, kas risinājās tolaik brūkošajā PSRS.

Uzņemt šo kinolenti Podnieks sāka pēc dokumentālās filmas "Vai viegli būt jaunam?" triumfa, ar kuru ieguva pasaules slavu un Lielbritānijas producentu uzaicinājumu radīt dokumentālo filmu par PSRS.

1987. gadā sāktais darbs divu gadu laikā izauga par piecām pilnmetrāžas filmām ar kopīgu nosaukumu "Mēs" ("Soviets"). Grandiozā filma veidota 20.gadsimta nobeiguma vēsturisko pārmaiņu laikā

un parāda Padomju Savienību mirkli pirms tās sairšanas no 1987. līdz 1989. gadam.

Filma seko dramatisko un traģisko notikumu attīstībai t.s. perestroikas laikā dažādos PSRS reģionos: redzam nemierus Uzbekistānā, zemestrīci pārdzīvojušos Armēnijā, streikojošos strādniekus Jaroslavļā, iedzīvotāju atgriešanos Černobiļā, Gorbačova konfliktu ar Jeļcinu un citas kultūrpolitiski nozīmīgas ainas.

Kadrs no Jura Podnieka dokumentālās filmas "Mēs"
Kadrs no Jura Podnieka dokumentālās filmas "Mēs" Foto: Publicitātes foto / LTV1

Tiek atainotas arī pirmās neatkarības demonstrācijas Latvijā. Filmā ietvertas arī intervijas ar Borisu Jeļcinu, Andreju Saharovu un citām nozīmīgām tā laika personībām, kas ietekmēja vēstures notikumu gaitu.

Bez komentāru un diktora teksta palīdzības, vien uzklausot varoņu sacīto, filma "Mēs" skatītājam sniedz unikālu iespēju vērot un vērtēt notikumus jau brūkošajā Padomju Savienībā nevis ārzemju tūrista vai žurnālista acīm, bet no impērijas iekšpuses.

Filmas operatori ir Gvido Zvaigzne, Andris Slapiņš, kā arī pats Juris Podnieks,

mūziku tai sacerējis Aleksejs Ribņikovs, bet scenārija autors ir Ļevs Guščins.

Dokumentālā filma "Mēs" nekādā gadījumā nav tikai vēsturisku notikumu hronika, bet gan pilnībā uzskatāma par grandiozo vēsturisko pārmaiņu laika eposu. "Mēs" uzņemšana no tās veidotājiem prasīja neparastu drosmi, spēku, prātu un izturību, lai būtu visur klāt un fiksētu kinolentē. Jurim Podniekam un viņa uzticamajiem kolēģiem šo īpašību netrūka...

Pielikumā: fragments no Jura Podnieka filmas "Mēs":

Filma "Mēs" - LTV1 no 29. jūlija piektdienu vakaros plkst. 19.30.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu