«Troņu spēlēm» konkurents? Seriāls «Vikingi» (43)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.history.com

Vēsturisko drāmu, fantāzijas un arī spriedzes seriāla mīļotāji noteikti ir redzējuši seriālu «Tjudoru dzimta» («The Tudors»), kas izpelnījās lielu cienītāju pulku, par ko liecina arī tā četras sezonas. Šā seriāla radītājs Maikls Hirsts (Michael Hirst), kurš veidojis arī populāro kostīmdrāmu «Elizabete: zelta laikmets» (Elizabeth: The Golden Age), ķēries klāt savam nākamajam mākslas darbam, šoreiz par vikingu tēmu!

Seriāla producenta, idejas autora un scenārista Hirsta jaunais TV seriāls arī ir sava veida vēstures retrospekcija par vikingu laiku - agrīnajiem viduslaikiem. Tā nosaukums ir vienkāršs, ko gan nevarētu teikt par sižetisko līniju un lietotajiem mākslinieciskajiem līdzekļiem. Tie apbur jau seriāla «Vikingi» pirmajā sērijā. Neticami, bet

seriāls uzņemts pavisam netālu - Īrijā.
Foto: http://www.history.com

Jau sen lolots sapnis - seriāls par vikingiem

Režisors un seriāla idejas autors stāsta, ka vienmēr ir interesējies par vikingiem, kopš bērna kājas: «Kopš mazotnes esmu par vikingiem lasījis ar aizturētu elpu. Viņiem ir tik brīnišķīga kultūra un dievi. Un tās laivas!» «Patiesībā es visu informāciju par vikingiem ievācu jau sen, kad bija plāni ko ekranizēt par Alfrēdu Lielo. Tad kaut kā tas viss atlikās, līdz man piedāvāja MGM ko radīt tieši par vikingiem,» par seriāla izcelsmi stāsta Hirsts.

Režisors apbrīno ne vien viņu daiļamatniecību rotās un slavenajās laivās, bet arī lielāko sasniegumu, atklājot Ziemeļameriku vēl simtiem gadu pirms Kolumba.

Grūts darbs, bet daudzi fascinējoši atklājumi

Kā stāsta Hirsts, šā seriāla izveide patiesībā ir ļoti smags darbs, un ne jau tikai filmēšanas ziņā. Būtiskākais ir objektīvs informācijas un vēstures liecību trūkums.

«Kad strādāju pie Tjudoriem, man apkārt bija informācijas pārbagātība, es izvēlējos, ko gribu no tā visa! Te ir jārok dziļāk un šīs nianses par vikingu dzīvi jāmeklē rūpīgāk. Kā zināms, par vikingiem pārsvarā rakstīja kristiešu mūki, kuri nebūt nerakstīja to labāko.

Vikingi ceļoja apkārt, dedzināja un izlaupīja baznīcas, nogalināja mūkus... Bet vai tas viss tā arī bija?

Es to mēģināšu šajā seriālā atklāt,» sola Maikls Hirsts.

Foto: http://www.history.com

Maikls saskāries arī ar daudziem stereotipiem, kas radušies, mēģinot atdzīvināt vikingus kinolentēs. «Patiesībā vikingi bija ļoti demokrātiski - pat demokrātiskāki par sakšiem un frankiem.

Tāpat viņu attieksme pret sievietēm bija daudz emancipētāka: sievietes varēja šķirties, viņām varēja piederēt īpašums,

un galvenais, ka viņām bija vārda tiesības,» uzsver režisors.

Seriāls pirmizrādi piedzīvoja kanālā «History Channel» - 03.03.2013.

Foto: http://www.history.com

Seriāla galvenais varonis ir jauns un ambiciozs vikingu karotājs Ragnars, kuru tēlo Austrālijas aktieris Travis Fimels. Viņam ir daiļa un drosmīga sieva un divi bērni, tomēr viņa sirds alkst meklēt piedzīvojumus un atklāt svešas zemes. Karalis viņu enatbalsta, bet tas nenozīmē, ka Ragnars liksies mierā... Šis prototips nāk no skandināvu episkā stāsta par Ragnāru, slaveno vikingu komandieri.

Deviņu sēriju sezonas filmēšana izmaksāja 40 miljonus dolāru.

Kritiķi paredz, ka šis TV produkts ies soli solī ar jau mums iemīļotiem seriāliem tādiem kā «Troņu spēles» (Game of Thrones) - HBO un «Bordžija» (The Borgias) - Showtime.

Imdb - 8,6

Komentāri (43)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu