Kritiķu novērtētā kostīmdrāma «Dauntonas abatija» LNT (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Seriāls ieguvis divus Zelta Globusus, deviņas Emmy balvas, iekļuvis Ginesa rekordu grāmatā kā kritiķu atzinīgāk novērtētais. Jāatzīst, ka ir par ko – eleganti tērpi, smalkas attiecības un jūtu pasaule, sarežģīti likumi un noteikumi. Bagātās Krouliju ģimenes stāsts vienā no pasaules labākajiem seriāliem «Dauntonas abatija» jau no 2.jūnija svētdienās 21:00 LNT.

Viens no pēdējo laiku godalgotākajiem un skatītākajiem seriāliem pasaulē Dauntonas abatija (Downton abbey, 2010.gads), kam kopumā jau iznākušas četras sezonas, tagad skatāms arī Latvijā. Divi Zelta Globusi, deviņas Emmy balvas - tās ir tikai dažas no godalgām, ko pēdējos gados ieguvis šis izsmalcinātais un elegantais britu seriāls.

Atzinīgi novērtēta krāšņā vide, lieliskā aktierspēle, skaņu celiņš un izcilais scenārijs.

Jaunā LNT seriāla Dauntonas abatija galvenais scenārists ir Džulians Fellovs (Julian Fellowes), kas ir sarakstījis scenāriju filmai Gosfordas parks, un tajā attēlotā muižas kalpu dzīve kļuvusi par iedvesmu producentiem radīt tāda veida seriālu.

Viss sākas ar Titānika katastrofu

Stāsts par Dauntonas abatiju sākas 1912.gada aprīlī, tas ataino aristokrātu dzīvi 20.gadsimta sākumā Anglijā. Seriāls atspoguļo tā saukto pirms Pirmā pasaules kara, pirmā britu monarha Eduarda ēru (1901.-1910. gads). Šis laiks vienlaikus ir gan īss, skaists laiks ar savu arhitektūru un izsmalcinātu modi, gan arī bagāts dažādām pārmaiņām. Stāsts ir par to, ka Anglijas šķiru sistēmu lēnām sāk pārņemt dažādas sociālisma idejas. Jo īpaši tas ir manāms dažādo sabiedrības slāņu ikdienā - starp bagātajiem un nabagajiem manāma ievērojama plaisa. Atšķirība jo īpaši būs redzama kungu un kalpu attiecībās, tajās

netrūkst intrigu, mīlestības, vilšanās un nāves.
Foto: publicitātes

Pievēršot uzmanību seriāla sižetam - milzīgā lauku īpašumā Jorkšīrā dzīvo Grantemas grāfa ģimene: vecā grāfiene, atraitne Violeta (Maggie Smith), grāfs Roberts Kroulijs (Hugh Bonneville) ar amerikāņu izcelsmes sievu, grāfieni Koru (Elizabeth McGovern) un trim gandrīz pieaugušām meitām Mēriju (Michelle Dockery), Edīti (Laura Carmichel) un Sibillu (Jessica Brown Findlay). Taču bez Krouliju ģimenes namā dzīvo arī kalpotāji. Krouliju dzimtas galva visu savu mūžu ir veltījis Dauntonas abatijai un cer, ka tā paliks mantojumā viņa trim meitām. Tomēr ieplānotā mantinieka, kurš bija vecākās meitas līgavainis, bojāeja Titānika katastrofā maina ģimenes plānus. Ir jāmeklē risinājumi, kā saglabāt ģimenes īpašumus, titulu un bagātību. Tāpat ir jāmeklē precinieki meitām, kuras, iespējams, nebūs vairs no bagātākajām. Seriāls šķetina ģimenes, jo īpaši trīs māsu, sarežģītās attiecības, tas ieskatās dzimtas kalpotāju dzīvēs, kurās notiek ne mazāk sarežģītas intrigas.

Foto: publicitātes

Neparasti fakti par seriālu

Jaunais LNT seriāls ir veidots, balstoties uz rakstnieces Džesikas Fellovas grāmatu Dauntonas abatijas pasaule. Televīzijas seriāla vienas sērijas veidošana ir izmaksājusi vidēji 1 miljonu mārciņu. Seriāls ir uzņemts Haiklēras pilī, Hempšīrā, kurā lielākoties tika uzņemti seriāla ārskati. Virtuves, kalpotāju istabas un darba vietu telpas, kā arī guļamistabas epizodes tika filmētas slavenajā Īlinga studijā. Oksfordas Bamptonas ciematā ir filmēta Sv.Marijas baznīca, savukārt ciemata bibliotēka kalpojusi par ieeju slimnīcā. Pirmā pasaules kara Francijas tranšeja ir uzņemta Akenhamas ciematā, kas paredzēta tieši kara ainām.

Vērojiet jauno seriālu Dauntonas abatija jau no 2.jūnija ik svētdienu 21:00 kanālā LNT.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu