Ko tu nezināji par vikingiem jeb seriāls «Vikingi» šķērsgriezumā! (67)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Seriālu mīļotāju vidū noteikti viens no apspriestākajiem tematiem ir seriāla «Vikingi» (History Channel) otrās sezonas sākuma sērijas. Sociālie tīkli pilni ar uzslavām seriāla veidotājiem, kas pratuši arī nākamo sezonu noturēt līmenī. Starp citu, nule apstiprināta arī trešās sezonas filmēšana, tā ka vērts ir uzzināt par populāro TV produktu ko vairāk! Šoreiz palūkosim, kas īsti seriālā sakrīt ar patieso vēsturi par vikingiem!

 
Foto: http://www.history.com

Seriāla veidotājs - kaislīgs vēsturisko drāmu lietpratējs!

Vēsturisko drāmu, fantāzijas un arī spriedzes seriāla mīļotāji noteikti ir redzējuši seriālu «Tjudoru dzimta» («The Tudors»), kas izpelnījās lielu cienītāju pulku, par ko liecina arī tā četras sezonas.

Šā seriāla radītājs Maikls Hirsts (Michael Hirst), kurš veidojis arī populāro kostīmdrāmu «Elizabete: zelta laikmets» (Elizabeth: The Golden Age), ķēries klāt savam nākamajam mākslas darbam, šoreiz par vikingu tēmu - seriālam «Vikingi».

Foto: http://www.history.com

Režisors un seriāla idejas autors stāsta, ka vienmēr ir interesējies par vikingiem, kopš bērna kājas: «Kopš mazotnes esmu par vikingiem lasījis ar aizturētu elpu. Viņiem ir tik brīnišķīga kultūra un dievi. Un tās laivas!» «Patiesībā es visu informāciju par vikingiem ievācu jau sen, kad bija plāni ko ekranizēt par Alfrēdu Lielo. Tad kaut kā tas viss atlikās, līdz man piedāvāja MGM ko radīt tieši par vikingiem,» par seriāla izcelsmi stāsta Hirsts.

 
Foto: http://www.history.com

Ragnars Lodbroks - īsta personība vai mīts?

Seriāla galvenais varonis ir jauns un ambiciozs vikingu karotājs Ragnars Lodbroks (Ragnar Lodbrok vai Lothbrok), kuru tēlo Austrālijas aktieris Traviss Fimels. Šis prototips nāk no skandināvu episkās sāgas par Ragnaru, slaveno vikingu vadoni un līderi. Tomēr ir pamats domāt, ka šāds vēsturisks varonis ir pastāvējis realitātē.

Foto: http://www.history.com

Ragnars bija ne vien drosmīgs svešzemju iekarotājs, bet arī gādīgs ģimenes tēvs saviem pieciem dēliem. Bjorns, Ūbe, Sigurds Čūskas Acs arī katrs par sevi ir pazīstami karotāji un valdnieki. Ragnars precējies trīs reizes.

Foto: http://www.history.com

Kā stāsta leģendas, Ragnars savu dzīvi beidza čūsku bedrē, kur viņu iemeta ienaidnieki. Viņa nāvi atrieba uzticamie dēli.

Pagaidām seriālā viss noris pēc leģendas sižeta - manīsim, kā notikumi attīstīsies nākotnē.

 
Foto: http://www.history.com/

Acu zīmulis - viens no obligātajiem vikingu aksesuāriem

Seriāla «Vikingi» varoņiem vērojams izteikts, melns acu meikaps. Vai tiešām tas bija aktuāli arī vikingiem?

Izrādās, jā - vikingi kopš seniem laikiem izmantojuši melnu acu kontūrzīmuli, kurš gan sastāv no sasmalcināta antimona, svina, oksidēta vara, okera, pelniem, malahīta pulverīša.

Tas palīdzēja sargāt redzi no spilgtajiem saules stariem, kas atstarojās no ūdens garajos vikingu laivas pārbraucienos.

Spilgtā saules gaisma sliktāk atstarojas no tumša fona.

Turklāt tumšās acis radīja arī dramatiskāku un iekārojamāku izskatu.

 
Foto: http://www.history.com

Vikingi necīnījās ar zobeniem?

Bieži nepareizi tiek interpretētas vikingu cīņas - jo kā kaujas ieroči tiek demonstrēti tieši zobeni. Izrādās, galvenais vikingu kaujas ierocis bija tieši vairogs.

Foto: http://www.history.com/

Sekundāri tika lietoti durkļi vai kaujas cirvji.

Nebija arī tā, ka vikingi vispār nepazina zobenus - tas bija ļoti dārgs ierocis un pienācās tikai vadoņiem un augstākstāvošajiem kaujas monarhijā.

Foto: http://www.history.com

Seriālā «Vikingi» šis vēstures fakts tiek ņemts vērā: ar zobeniem cīnās tikai pats Ladbroks un viņa ģimene.

 
Foto: http://www.history.com

Angliju vikingi zināja jau pirms Ragnara laika

Seriālā Ragnars Lodbroks atklāj mūsdienu Lielbritānijas teritoriju kā jaunu zemi.

Tomēr tā tas neesot bijis - 9. gs. vikingi jau esot zinājuši par šīs zemes eksistēšanu.

Patiesībā skandināvi ar sakšiem un frīziem no Ziemeļjūras ir uzturējuši kontaktus jau gadsimtiem ilgi.

No otras puses - vikingi jau savā starpā nevarēja sazināties, tāpēc iespējams, ka Ragnars tur tik tiešām bija pirmo reizi!

Foto: http://www.history.com
 
Foto: http://www.history.com

Diemžēl vikingi nebija tik stilīgi kā seriālā

Vērojot seriāla varoņu tērpus un frizūras, gribas uzsist uz pleca kostīmu māksliniekam un imidža meistariem - tas viss ir tik perfekti, mežonīgi un seksīgi. Tomēr vēsturnieki groza galvu - vikingi neesot tā ģērbušies.

Mati neesot tik stilīgi pīti bizēs, bet gan laisti brīvās cirtās, kas piešķīra draudīgāku izskatu. Par smalkajām rotaslietām gan taisnība - tās senie skandināvi esot darinājuši daudz un izsmalcinātā tehnikā.

Runājot par populārāko karnevāla aksesuāru - ragu cepuri, rodas jautājums, kurš šo baumu palaida, jo šādas galvasrotas nēsāja vien daži priesteri ceremonijas laikā.

Foto: http://www.history.com

Tomēr vēsture lēš, ka vikingi esot kaujās nēsājuši bruņukreklus un bruņu cepures, kurus seriālā nevar manīt... Bet to var piedot, redzot, cik akurāti strādājuši ir kostīmu mākslinieki!

Turklāt seriāls nav vēstures retrospekcija - te jābūt arī fantāzijai...

 
Foto: http://www.history.com

Starp kaujām - perfekta higiēna!

Lasot vai skatoties dokumentālas liecības par vikingiem, iespaids rodas diezgan zvērīgs un mežonīgs, taču starp asiņainajām kaujām vikingi uzturēja perfektu higiēnu.

Arheoloģiskie izrakumi mums atklāj interesantu ainu - vikingi lietoja tādus higiēnas priekšmetus kā pinceti liekā apmatojuma izraustīšanai, bārdas ķemmi, ķermeņa ādas beršanas akmeni un pat ko līdzīgu ausu tīrīšanas kociņiem, kas izgatavoti no dzīvnieku kauliem.

Vienu reizi nedēļā vikingi baudīja karstās vannas, bet apmazgāja ķermeni katru rītu.

Seriālā varoņi mazgājas, kā arī iet siltā vannā - tiesa, to viņi aizgūst no britiem.

 
Foto: http://www.history.com/

Vikingu sievietes viedoklis - respektējams

Lai gan vikingu meitenes pie vīra tika izdotas līdz ar pubertātes sākšanos, viņas bija brīvas! Tas nozīmē, ka viņu pienākums nebija tikai mājsaimniecība un bērni - vīri bieži ieklausījās viņu viedoklī pat par politiska rakstura lēmumiem.

Foto: http://www.history.com

Sievietēm bija tiesības pieprasīt šķiršanos un pretendēt uz mantu, ja laulība tika šķirta. Tāpat sievietes saņēma mantojumu, ar kuru brīvi varēja rīkoties. Vikingu sievietes tāpat tika trenētas cīņas mākslai, un nereti stiprākās devās līdzi vīriešiem jūras braucienos un piedalījās cīņās.

Seriālā «Vikingi» šī sieviešu līdztiesība ir parādīta izteikti, arī kaujas ainās redzam ne tikai vīriešus!

Foto: http://www.history.com
 
Foto: http://www.history.com

Vikingu skaistuma etalons - blondi mati

Vikingi ne vien ievēroja izteiktu higiēnu, bet arī rūpējās par savu ārējo izskatu. Skaists vikings bija vīrietis ar gaišiem matiem.

Ja daba vīrieti bija radījusi tumšmatainu, viņi centās savus matus izbalināt ar sārmainām ziepēm.

Tāds kā balinātāju priekštecis! Iespējams, šī procedūra arī palīdzēja cīnīties pret galvas parazītiem.

Foto: http://www.history.com
Foto: http://www.history.com
Komentāri (67)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu