Sirmais: «Gribam jums atklāt ēdiena būtību» (16)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Arī šajā rudenī LTV1 ceturtdienu vakarus uzreiz pēc «Panorāmas» pulksten 21.15 iekrāsos pavāra Mārtiņa Sirmā un raidījuma «Kulta ēdieni» komandas radītie krāšņie kulinārie piedzīvojumi. 29. oktobrī visu raidījuma komandu varēja satikt restorānā «Trīs pavāri», kur norisinājās jaunās sezonas atklāšanas svinības. Arī portāls TVNET devās apsveikt Mārtiņu ar jauno sezonu un uzzināt, kas sagaida skatītājus.

Skatītājiem sagatavoti seši jauni, atklājumu pilni stāsti par sparģeli Vācijā, cepelīnu Lietuvā, suši Japānā, tunci Sardīnijā un boršču Ukrainā, kā arī stāsts par kafiju būs atceļojis no pašas Etiopijas.

Sirmais paskaidro, ka visus kulta ēdienus, par kuriem tiks stāstīts 3. sezonā, cilvēki ēd arī Latvijā. Raidījuma pamatmērķis ir pastāstīt, kāpēc šie ēdieni ir kļuvuši par kulta, saprast to caur mājsaimniecību, zemi, cilvēkiem, kultūru un vēsturi, kā arī radīt kulta ēdienu Latvijā.

«Tas ir izklaidējošs raidījums, tā ir izklaide. Skatoties raidījumu, cilvēks saprot, ka varētu mēģināt boršču izvārīt pareizi vai taisīt suši nevis ar Filadelfijas sieru, bet ar tunci vai lasi,» skaidro Sirmais. «Cilvēks saprot ēdiena saknes, kultūru un arī vēsturi un ceļojumu, tādā veidā cilvēks izprot arī ēdiena būtību. Mēs gribam parādīt un rakt dziļāk.»

Izjuka ne tikai raidījums, bet arī komanda

Gandrīz pirms gada «Kulta ēdienu» komanda tika aplaupīta. No raidījuma veidotāju automašīnas tika izzagti visi Dienvidamerikā piedzīvotā ieraksti un aparatūra. Rezultātā raidījuma filmēšana tika pārtraukta.

Mārtiņš Sirmais skaidro, ka izjuka ne tikai raidījums, bet arī raidījuma komanda, jo visi savā starpā sastrīdējās.

«Pēc kāda laika raidījuma producente sarīkoja mums visiem vakariņas. Sapratām, ka mēs viens otru ļoti labi pazīstam, un atdzimām,» stāsta Mārtiņš. «Pie producēšanas ilgu laiku bija strādājusi tieši Ilze. Dienvidamerikā filmējām apmēram trīs nedēļas, taču Ilze pie materiāla bija strādājusi apmēram pusgadu.»

Lai arī safilmētais materiāls tā arī netika atgūts, arī uz Dienvidameriku komanda atpakaļ nebrauca. «Argentīnā bijām safilmējuši materiālu par steiku, Čīlē par vīnu. Es domāju, ka tuvākajā laikā man arī negribēsies turp doties - pārāk skumjas atmiņas. Kaut gan materiāls bija vienkārši ģeniāls.»

Darbs ir novērtēts

«Kulta ēdieni» nupat Austrijā saņēmis «Erasmus EuroMedia Awards» žūrijas atzinību par izcilību Eiropas sabiedrību izglītojoša satura raidījuma radīšanā.

Raidījuma režisore un producente Ilze Lasmane-Brože atklāj, ka balvas pieteikumam kā paraugs tika iesniegts tieši Latvijas raidījums ar mūsu rupjmaizi galvenajā lomā: «Mēs apceļojam pasauli, bet vēl foršāk, kad uz brīdi par centru, ap kuru pasaule griežas, kļūst Latvija. Mūsu mediju produkti interesē arī citus, tāpēc nevajag baidīties tos mēģināt dot arī citām valstīm.» Par vietējo profesionāļu augsto potenciālu Ilze ir pārliecināta un ļoti priecājas, ka arī starptautiski «KULTA ĒDIENU» komandas darbs ir augstu novērtēts.

Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu