«Radio SWH» piekrīt grozījumiem par valodu lietojumu radiopārraidēs (22)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Radiostacija «Radio SWH» piekrīt Saeimā pagājušo trešdien pieņemtajiem grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā (EPLL), kas maina valodas lietojuma regulējumu radiopārraidēm, jo tie mazināšot ārvalstu radio retranslatoru reklāmas cenu dempingu, vēstulē Valsts prezidentam Andrim Bērziņam raksta «Radio SWH» vadītājs Jānis Šipkēvics.

Vēstulē, kas izplatīta arī medijiem, teikts, ka pirms grozījumiem EPLL ārzemju, pamatā Krievijas, radio retranslatori kropļojuši reklāmas tirgu, tādējādi nodarot ievērojamu postu Latvijas radio videi. Jaunais regulējums ne tikai uzlabošot Latvijas ekonomiku, bet arī «veicinās vietējo Latvijas krievu žurnālistu izaugsmi, ētera personību, dīdžeju un radio profesionāļu vides veidošanu,» uzskata Šipkēvics.

Šodien ar savu vēstījumu prezidentam nāca klajā arī SIA «Krievijas Hītu radio» līdzīpašnieks un AS «Super FM» valdes priekšsēdētājs Uģis Polis, kurš grozījumiem stingri iebilst. Viņš arī iepriekš pret tiem iebildis un izteicis gatavību tiesāties, ja tie tiks pieņemti.

Jau vēstīts, ka Saeima 23. oktobrī trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus EPLL, kas nosaka, ka radiostacijām, kurām vismaz pusei no satura jābūt latviešu valodā, būs jāraida valsts valodā. Raidījumu vai raidījuma fragmentu svešvalodā šādās radiostacijās tulkos valsts valodā.

Tāpat noteikts, ka elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmā paša radio veidotajiem raidījumiem jāaizņem ne mazāk kā 90% no raidlaika kopapjoma nedēļas laikā. Izņēmums būs mūzikas skaņdarbu izpildījums, reklāma, radio veikals un radio veikala skatlogs.

Tām radiostacijām, kurām vismaz 50% no programmas jābūt valsts valodā, būs jāpāriet uz valsts valodu. Savukārt tās, kurām šī daļa licencē paredzēta mazāka par 50%, drīkstēs izvēlēties, vai savu radio programmu veidot valsts valodā vai svešvalodā.

Pēc Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) reģistra datiem, 50% valsts valodas lietojums ir noteikts radiostacijām «Krievijas Hītu radio» Rīgā un citās pilsētās, ko pārvalda SIA «Krievu hītu radio», «Rīga Radio 94,5 FM», ko pārvalda SIA «Aquarelle», «Radio 99,5», ko pārvalda SIA «Fit FM», «Retro FM Latgale», ko pārvalda SIA «Augšdaugava», «City Radio», ko pārvalda SIA «City Holding», «Radio Jūrmala», ko pārvalda SIA «Radio Jūrmala», un «Radio Ventspils», ko pārvalda SIA «Ventspils radio».

Šīm stacijām no 2016. gada pilnībā jāpāriet uz latviešu valodu.

Komentāri (22)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu