Vēsturiskās drāmas «Degošais krūms» sēriju maratons

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Piektdien, 28.novembrī, no pulksten 22:30 LTV7 demonstrēs visas trīs pazīstamās režisores Agņeškas Holandas vēsturiskās drāmas «Degošais krūms» sērijas. Filma vēsta par Prāgas universitātes studentu Janu Palahu, kurš 1969.gada 16.janvārī sadedzinājās, protestējot pret padomju okupāciju, kas sākās, toreizējā Čehoslovākijā iebrūkot padomju karaspēkam.

Trīs sēriju vēsturiskās drāmas «Degošais krūms» (Burning Bush / Horici ker) sižets balstīts uz 1969.gada janvāra notikumiem, kad čehu students Jans Palahs aizdedzinājās un vēlāk arī mira, lai protestētu pret padomju okupāciju. Toreiz, baidoties no tautas sacelšanās, varas iestādes centās nomelnot Palahu, apgalvojot, ka notikušais bija ārzemju izlūkdienestu sarīkota teatrāla izrāde.

Filmas notikumu centrā ir izvirzīta Jana māte, kas bija gatava pat tiesas procesam, lai attaisnotu savu dēlu. Neskatoties uz saņemtajiem draudiem un liecinieku klusēšanu, Palaha mātei piekrita palīdzēt jaunā advokāte Dagmāra Burešova. Lai arī Jans Palahs joprojām tiek uzlūkots kā varonis, tikai nedaudzi zina par to, kā ar komunistu režīmu pēc notikušā cīnījās viņa ģimene. Mākslas filma parāda šo cīņu, kā arī ieskicē vēsturisko notikumu kontekstu.

Filmas režisore Agņeška Holanda tiek pielīdzināta tādiem pasaulslaveniem režisoriem kā Vims Venderss. Viņa ir arī talantīga scenāriju autore un līdzautore, kas sadarbojusies ar Kšištofu Keslovski, Andžeju Vajdu un citiem nozīmīgiem režisoriem. Par scenāriju filmai «Eiropa, Eiropa» Holanda nominēta ASV kinoakadēmijas balvai «Oskars».

Decembrī, kad Rīgā notiks Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija, režisore vadīs savu meistarklasi. Viņa ir arī šīs balvas valdes priekšsēdētāja.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu