Pārtraukts pretrunīgi vērtētais «Pieci.lv» raidījums «Pieliec punktu»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jauniešu sabiedriskā medija «pieci.lv» raidījuma «Pieliec punktu» vadītājs Mārtiņš Pavasaris ir atstādināts no amata līdz vasaras beigām, pauž pieci.lv vadītājs Kārlis Dagilis. Raidījuma «Pieliec punktu» izvērtēšana ir Latvijas Radio un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) iekšējā lieta, ne Saeimas, uzskata pieci.lv vadītājs. Politiķiem nav jāvērtē radio saturs un tajā nav jāiejaucas. Turpretim radio šo izvērtējumu joprojām veic, un to darīs arī NEPLP.

«Es vakar pieņēmu lēmumu, ņemot vērā sabiedrības iesūtīto sašutuma vēstuli par saturu, līdz vasaras beigām no amata atstādināt pieci.lv raidījuma «Pieliec punktu» vadītāju Mārtiņu Pavasari. 9. jūnijā tika izteikts Pavasarim brīdinājums, ka raidījumā nedrīkst pieļaut rupjības, Mārtiņš to pats labi zināja, bet tās atkārtojās,» norāda Dagilis.

Galvenais iemesls: nav drošības, ka, Pavasarim vadot raidījumu, arī turpmāk ēterā neizskanēs rupjības.

Raidījuma «Pieliec punktu» vadītās hiphopa cīņas «rap battle» fināls netiks atskaņots radio, bet par tā norisi izlems pats Pavasaris vai finālā iesaistītās personas. «Tas paliek hiphopa pārstāvju ziņā,» skaidro Dagilis, kaut arī pats gribētu, lai fināls izskanētu pieci.lv raidstacijā, tomēr šobrīd notiek izvērtēšana un tas nav pieļaujams.

Pieci.lv vadītājs uzskata, ka sabiedriskais medijs nevar būt sterils un jauniešu radio ir jābūt provokatīvām satura formām.

Viņš skaidro, ka hiphopa mūzika noteikti turpinās skanēt pieci.lv ēterā, un cer, ka būs arī raidījuma «Pieliec punktu» otrā sezona un varēs vienoties ar Pavasari par turpmāku sadarbību nākotnē.

«Es saprotu, ka Mārtiņš šobrīd nejūtas pārāk labi, bet sods ir jāsaņem par pārkāpumu pēc pirmā brīdinājuma,» pauž Dagilis.

Viņaprāt, šis raidījums ir parādījis emocionālo vardarbību jauniešu komunikācijā, un šai lietai pieci.lv pievērsīs īpašu uzmanību šā gada otrajā pusē, izvēršot kādu kampaņu, aktualizējot šo jautājumu sabiedrībā un pievēršot tai uzmanību.

Dagilis piemin, ka jauniešu medijos ir pieļaujams provokatīvs saturs, jo daļa jauniešu tieši šādi lietas labāk uztver, un ir pret jebkāda veida cenzūru. Raidījuma «Pieliec punktu» vadītāja atstādināšana no amata līdz vasaras beigām nav saistāma ar jebkāda veida cenzūru pieci.lv vai izdabāšanu politiķiem.

Pieci.lv vadītājs politiķu interesi atlaist NEPLP cenšas nesaistīt ar motīviem slēgt pieci.lv: «Politiķi šajā mirklī uzvedas ļoti bīstami, nepārdomāti un tendenciozi. Politiķiem nav tiesību brutāli iejaukties sabiedriskajā medijā un vispār mediju lietās. To var darīt tikai sabiedriskie mediji un uzraugošā iestāde NEPLP. Ceru, ka NEPLP ir pietiekoši neatkarīga iestāde, lai distancētos no politiķu izteicieniem.»

Dagilis skaidro, ka šajā lietā galvenais jautājums, kāpēc rupjības sabiedriskajā medijā parādījās un kas slēpjas tā saknē, ka jaunieši ir gatavi savā starpā tik brutāli komunicēt.

Pieminam, ka hiphopa atbalstītāji un pārstāvji aktīvi atbalsta pieci.lv raidījuma «Pieliec punktu» vadītāju Mārtiņu Pavasari, sociālajos tīklos paužot atbalstu un savus viedokļus par notikušo, tostarp izsakot pateicību par raidījuma vadīšanu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu