Pieci.lv dīdžejs: Mums līdz demokrātijai vēl tāls ceļš ejams

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Jau ziņojām, ka līdz vasaras beigām no amata atstādināts jauniešu sabiedriskā medija «pieci.lv» hiphopa raidījuma «Pieliec punktu» vadītājs Mārtiņš Pavasaris. Galvenais arguments, kā TVNET skaidroja «pieci.lv» vadītājs Kārlis Dagilis, - nav drošības, ka, Pavasarim vadot raidījumu, arī turpmāk ēterā neizskanēs rupjības. Atgādinām, ka vienā no raidījuma tiešraidēm izskanējuši uz seksuālu vardarbību aicinoši, īpaši rupji teksti, kas sabiedrībā sacēla pamatīgu viļņošanos. Kas īsti ir noticis, kāds ir patiesais iemesls šai jezgai ap radio, uz sarunu aicināju pašu Mārtiņu Pavasari.

TVNET: Esi uz laiku atstādināts no saviem pienākumiem radio... tev šķiet, ka radio vadības lēmums ir taisnīgs?

Drīzāk vai tas ir taisnīgi pasniegts un noturēts, tas būtu tas jautājums, ko vēl vakar būtu uzdevis. Taču tajā pašā laikā dzīve iet uz priekšu, man ir saraksts ar projektiem, kas jānoved līdz galam, un tāpat paldies par šo ekstrēmo stundu! Neko tādu neviena skola neiemācīs, tāpat prieks, ka ļoti daudzi cilvēki parādīja to, ko miera laikos nebūtu likuši galdā.

TVNET: Ko nozīmē taisnīgi pasniegts? Vai jūties atbildīgs par notikušo tiešajā ēterā vai tomēr uzskati, ka ir sacelta vētra ūdens glāzē?

Taisnīgi - vīrišķīgāk. Cilvēki, neesiet naivi! Ne es, ne vietējie reperi neizgudroja lamuvārdus. Tas ir absolūts uzbrukums sabiedriskajam medijam, kas ir štukots jau krietnu laiku iepriekš. Tieši tāpēc, manis veidotā programma bija tikai ērts instruments, lai operētu tālāk. Bet labi, tā ir politika.

Par atbildību - ja es no augšas saņēmu zaļo gaismu un ilgstošu atbalstu, tad jau viss bija kārtībā.

No saturiskā viedokļa ļoti vienkārši - džeki, kas nav talantīgi, harismātiski vai vienkārši noslinkoja, - izskatījās vāji, turpretim bija patiesi izcili izņēmumi - Edavārdi, Alexx Dynamo, tas pats Reiss.

Pie tā vēl gribu citēt savu draugu Edgaru Bāliņu - tas, ka pirmie kucēni jāslīcina, tas skaidrs, bet tāpēc nav jānodedzina visa patversme. Ir ļoti daudzi džeki, kas otrajā sezonā parādīs galvas tiesu augstāku sniegumu par pirmajā novēroto!

TVNET: Tas skaidrs... dziesmās lamājas jau ne tikai reperi, bet arī panki un citu mūzikas žanru pārstāvji. Lamuvārds bieži vien paspilgtina domu, tas normāli. Taču domāju, ka sabiedrības sašutumu izraisījis ir tieši viens konkrēts gadījums... «Es tevi izdrāzīšu anālā kā Imantas pedofils», piekrīti, ka tā nav vienkārši lamāšanās!

Tas jau ir remikss divu džeku performancēm. Tu pats ļoti labi zini, kā strādā interneta portāli. Skandālu radīs nevis raksts «pieci.lv ēterā aizvadīta vāja repa performance», bet gan «ēterā aicina drāzt meitenes anāli/seksuāls uzbrukums tiešraidē». Pēc tādas formulas varēja izņemt jebkuru rindiņu vai vārdu un interpretēt to kā sirds kāro. Jāanalizē konteksts! Es nekādā gadījumā negribētu, lai lamāšanās medijos bez jēgas būtu norma, tāpat repā. Ja puika uzskata, ka tā ir liela māksla, tad sorry, viņam vēl ilgi jāsēž istabā un jāmācās. Klausītāji arī lieliski reaģēja uz to un noēda viņu bez sāls, par ko paldies.

TVNET: Tas acīmredzot ir jebkuras tiešraides risks... tekstus taču pirms tam neviens nesaskaņoja, vai ne?

Jā, tas ir risks, taču es latviešu repa dēļ riskēju jau gana sen. Saskaņot? Ak dievs, nē! Beigās tikai nācās ar tiem iepazīties iepriekš, lai aptuveni varētu sākt rēķināties ar tikumisko latvju bērnu glābējiem. Bet pateikt - to drīkst, to ne - nekad mūžā.

TVNET: Vai tomēr, ņemot vērā to, ka «pieci.lv» ir sabiedriskais medijs, nebūtu pirms brīvās runas performancēm dalībniekiem strikti jānosprauž robežas... piemēram, lamāties drīkst, ja tas nepieciešams, bet nav pieļaujama rasu diskriminācija, aicinājums uz vardarbību, homofobija u.tml.?

No vienas puses jā! Tas ir loģiski, taču no otras - tas notika pēc plkst. 22, skanēja visi iespējamie brīdinājumi un tas ilga ap desmit minūtēm, tikai reizi nedēļā. Pēc tam gan es, gan izpildītāji vēlreiz sīki un smalki skaidrojām, ka tas ir 1:1, nevis viens pret visiem pārējiem. Tikpat labi es varētu zvanīt uz ministriju un prasīt, kāpēc skolās māca Veidenbaumu, kur dzejoļos katra rindiņa ir par to, ka valsts ir slikti, viss slikti, tāpēc nodzeramies. Šāds virspusējs skats izkropļos visu, ko vien var iedomāties.

Tas ir tas vecais teiciens, ka kārtīgs ebrejs neapvainosies, ja viņu nosauks par žīdu!

TVNET: No vienas puses saki «jā», no otras tomēr «nē». Šobrīd īsti nesaprotu, kāda ir tava pozīcija. Tad tu tomēr uzskati, ka nav jānovelk sarkanā līnija un pēc plkst. 22 sabiedriskajā radio uz nebēdu var repot par to, ka, piemēram, es atvainojos, «žīdi jāapšauj, geji jākastrē un jādrāž vienam otru, kā to dara Imantas pedofils»?

Tik sensitīvi, kā visu to pasniedz šodien, protams, ka rodas gan «jā» punkti, gan «nē» punkti. Rezumē - pēc plkst. 22 var būt trakāks piegājiens lietām. Es negribu nodarboties ar ierobežošanu. Redzi, ja tā cilvēka izpratne ir tāda un viņš to uzskata par labu esam - tas tālāk ir klausītāju rokās vērtēt. Es domāju, ka šodien visi ir saņēmuši zināmas mācības un krietni vien vairāk piedomās pie satura, gan dziesmās, gan betlos (battle, - cīņa. angļu val.). Šī ir tāda laba mācība tiem, kas nodarbojas ar repu. Tevī klausās! Un katru tavu feileri var noķert un ar to definēt gan tevi, gan tavus aroda brāļus, ko noteikti neviens nevēlas. Tā ir liela atbildība.

Mārtiņš Pavasaris
Mārtiņš Pavasaris Foto: publicitātes

TVNET: Konfrontēšu tevi vēl mazliet. Tu saki, ka negribi nodarboties ar ierobežošanu, lai vērtē klausītājs, pareizi? Bet ir taču pašsaprotamas lietas un tēmas, kuras sen sabiedrībā ir izvērtētas. Vai tiešām jādod klausītājiem izvērtēšanai kāds no tematiem, ko minēju iepriekšējā jautājumā? Neesam taču viduslaikos, kad gejus dedzināja uz sārta... Sabiedrībā, vismaz tādā demokrātiskā kā mūsu, sarkanās līnijas eksistē, un tās nepārkāpj. Ja pārkāpj, tad ir sods.

Latvija ir ļoti homofobiska, rasistiska un visāda citāda valsts. Te neviens citādāks netiek gaidīts, dažreiz tā sāk šķist. Būt nedaudz ārpus normas šeit nozīmē pamatīgu cīņu, tas arī rezultējas šādās izpausmēs, ko novērojām no dažiem izpildītājiem «Pieliec punktu» cīņās. Ļoti lielā interese, atkārtojumu skatījumu skaits «Youtube» arī pierāda, ka tomēr daudziem patīk tīksmināties par to.

Uz papīra viss ir izdarīts nepareizi, realitātē tas ir mūsu sabiedrības spogulis.

Mums līdz demokrātijai vēl ir tāls ceļš ejams, ja vispār to gribam iet. Man šķiet, ka tad, kad latvietis nolems, ka te ir demokrātija, - tā jau būs aizstāta ar citu režīmu!

TVNET: Labi, palūkojamies tagad uz kontekstu. Uģis Polis savā FM stacijā aģitē pret «pieci.lv», deputāts Kaimiņš ir noskaņots kareivīgi, tiek ierosināts atlaist NEPLP padomi... Kas īsti notiek? Ne jau tavs raidījums te pie vainas... Kas tās šobrīd ir par varas cīņām?

Protams, ka ne mans raidījums vainīgs pie tā. Tas ir tikai aizsegs, taču tam nav grūti redzēt cauri. Komercmediji vienmēr ir uzbrukuši un turpinās uzbrukt sabiedriskajiem. Pirmkārt jau cīņa par naudu, jo ir reāli pārdalīt lielu %, lai pildītu tā saucamo sabiedrisko pasūtījumu. Cīņa par klausītāju. Un vispār, man ļoti patika žurnālista Didža Melbikša teiktais, ka sabiedrisko mediju sagrābšana zināmā mērā ir valsts sagrābšanas elements. Bet tas, ka to visu fiško maza cilvēku grupiņa, tas skaidrs, es arī nevēlos ieslīgt spekulācijās un konspirāciju teoriju ģenerēšanā. Bet tas, ka situācija ir ļoti nopietna, tas ir jāņem vērā.

TVNET: Ko tālāk? Vai raidījumam «Pieliec punktu» ir pielikts pēdējais punkts? Vai tomēr kādā citā formā, formātā vai vietā tas turpinās eksistēt?

Eksistēs, bet tas būs mans un kolēģa privāts pasākums. Esmu saņēmis vairākus piedāvājumus, kur to realizēt un kā ar to strādāt. Sāksim rudenī otro sezonu. Tagad jānoved šis pats līdz finišam, 30. jūnijā lielais fināls Andrejsalā - Noliktava No.3.

Par radio - šis smagais posms man daudz ko iemācīja pašam par sevi. Pirms neilga laika apprecējās meitene, kas līdz šim ir vienīgais cilvēks, ko esmu mīlējis ārpus ģimenes. Tas bija ļoti sāpīgi, taču ne tuvu tam, ko man nozīmēja atlaišana no radio. Tik nozīmīgs man ir šis jēdziens. Tāpēc es gribu atpakaļ pie tā mikrofona, jo esmu gana universāls kareivis, ne tikai repa vēstnesis. Un zinu, ka tas agrāk vai vēlāk notiks. Vai pieci.lv, jo esmu formāli palaists brīvgaitā līdz rudenim, - nē, jo, kā iepriekš atzīmēju, ar Dagili vienā komandā es nebūšu.

Tavs novēlējums jaunajiem reperiem?

Ja tu taisi repu - rēķinies, ka tas nekad līdz šim nav bijis tik nozīmīgi kā tagad. Ja tu jūti, ka neesi gatavs, ka tas nav līdz galam nostrādāts produkts, ka tur nav ielikta sirds, - padomā vēlreiz, vai to izlaist. Jo labāk viena laba dziesma gadā nekā 50 rektālas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu