Parāda dēļ pārtrauc «Ogres televīzijas» kanāla OTV izplatīšanu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) no šodienas pārtrauc nodrošināt bezmaksas televīzijas apraidē esošā SIA «Ogres televīzija» kanāla OTV programmas izplatīšanu, informēja LVRTC pārstāvji. OTV ir viens no televīzijas kanāliem, kam piešķirtas tiesības īstenot sabiedrisko pasūtījumu bezmaksas apraidē, gadā saņemot līdz aptuveni 350 000 eiro.

Kā stāsta LVRTC pārstāvji, šādu lēmumu uzņēmuma valde pieņēmusi, jo pēdējā gada laikā raidsabiedrībai «Ogres televīzija» izveidojies ievērojams parāds par saņemtajiem apraides pakalpojumiem, un ar «Ogres televīziju» nav izdevies vienoties par tādu parāda atmaksas grafiku, kas apmierinātu abas puses.

«Lēmums pārtraukt «Ogres televīzijas» programmu izplatīšanu nebija viegls, esam daudzkārt tikušies ar visām ieinteresētajām pusēm, tajā skaitā Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP), tomēr esošajā situācijā šis bija vienīgais risinājums, kā pārtraukt parāda vēl lielāku pieaugumu,» situāciju skaidro LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

«Šis ir pirmais gadījums, kad pārtraucam pakalpojuma sniegšanu bezmaksas apraidē esošai raidsabiedrībai.»

Pārējām TV sadārdzinās apraides pakalpojuma cena

Kopš 2014. gada 1.jūnija LVRTC tehniski nodrošina piecu bezmaksas zemes televīzijas apraidē esošo televīzijas programmu izplatīšanu. Līdz ar «Ogres televīzijas» nodrošinātās programmas OTV izplatīšanas pārtraukšanu, bezmaksas apraidē paliek vairs tikai četras programmas, kas sadārdzinās apraides pakalpojuma cenu pārējām raidsabiedrībām. «Esam lūguši NEPLP sniegt informāciju par nākotnes iecerēm par to, kurš no telekanāliem varētu nodrošināt piekto bezmaksas apraides programmu, lai pārējām bezmaksas apraidē esošajām telekompānijām nepalielinātos izmaksas. Informēsim pārējās raidstacijas par iespējamajām izmaiņām,» norāda Bokta.

VAS LVRTC ir galvenais radiofonijas un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators valstī, tehniski nodrošinot apraides pakalpojumus visām Latvijā esošajā televīzijas kompānijām un radiostacijām. Uzņēmuma neto apgrozījums 2014. gadā sasniedza 14 miljonus eiro, no tiem 32% veidoja TV apraides pakalpojumu sniegšana.

Izveidojies ievērojams parāds - 158 000 eiro

OTV pieņemto lēmumu neuztver kā lielu pārsteigumu, taču uzskata, ka viņiem netika nākts pretī ar risinājumiem par parāda apmaksu. Kā aģentūrai LETA apgalvoja OTV vadītāja Dace Gusarova kopējā parāda summa bijusi 158 000 eiro.

«Parāds pārsniedza 40 dienas, kas ir paredzētas līgumā un, ko mēs drīkstam kavēt. Pieņemto lēmumu vērtējam diezgan slikti, jo mums nenāca pretī mūsu īslaicīgajās finansiālajās grūtībās. Protams, ka lēmums nebija ārkārtīgi negaidīts, bet tas bija diezgan negodīgs, jo mēs LVRTC uztveram kā biznesa partneri, kādi viņi mums arī bija,» sacīja Gusarova.

OTV piedāvājusi dažādus variantus un aicinājusi arī LVRTC izteikt savus parāda apmaksas grafika piedāvājumus, kā ar LVRTC varētu norēķināties, taču šie aicinājumi esot ignorēti un uzstāts tikai uz vienu variantu, sacīja Gusarova.

«Lēmums tika pieņemts diezgan strikti. LVRTC parādu apmaksas piedāvājumu mēs nespējām izpildīt. Piedāvājums pēdējā tikšanās reizē 29. jūnijā bija samaksāt 100 000 eiro līdz 2. jūlijam. Mazāk nekā nedēļas laikā mums būtu jāsamaksā šī summa un atlikušo parāda summu būtu iespējams dzēst pa mēnešiem. OTV rīcībā šādas summas nebija, līdz ar to mēs piedāvājām dažādus grafikus, kā mēs līdz gada beigām varam ar LVRTC norēķināties pa mēnešiem, attiecīgi nekavējot tekošos maksājumus. Tam viņi nepiekrita,» sacīja Gusarova.

OTV gaidījusi lielāku pretimnākšanu parāda apmaksas grafika sakarā

Pēc viņas domām, OTV gaidījusi lielāku pretimnākšanu parāda apmaksas grafika sakarā. «Daudzi politiķi uzsver to, ka ir jāstiprina nacionālo mediju telpa, taču tad, kad mēs to darām, neviens pēc tam nenāk pretī nedz ar finansiālo, nedz ar kāda cita veida atbalstu, lai šāds kanāls varētu turpināt rādīt,» sacīja Gusarova.

Viņa patlaban neprognozē, kāda būs kanāla tālākā rīcība. «Mēs bijām cerējuši, ka kaut ko spēsim izdarīt lietas labā, tāpēc šobrīd vēl grūti spriest par OTV tālāko rīcību. Tuvākajās dienās sniegsim paziņojumu par tālāko rīcību, par to vai vispār kaut kas tiks turpināts. Ja tiks, tad kādā veidā,» sacīja Gusarova.

Pēc viņas teiktā, patlaban daži no žurnālistiem vēl strādā, «vairāk uz to, lai pabeigtu tās lietas, kas ir iesāktas, lai nepaliktu kaut kas nepadarīts attiecībā ar cilvēkiem, kam ir noslēgti līgumi vai dažādas citas lietas, lai nepaliktu nekas nepadarīts».

Visi darbinieki par esošo situāciju ir brīdināti, arī to, ka, iespējams, tiks pārtrauktas darba attiecības. «Pagaidām nekādu konkrētu ziņu darbiniekiem neesam devuši, jo tas nav mans vienpersonisks lēmums, tālākā rīcība ir jāpārrunā,» sacīja Gusarova.

Gaida informāciju no NEPLP

«No 2. jūlija OTV, kas ir viens no bezmaksas apraides obligāti retranslējamiem kanāliem «Lattelecom» televīzijā, nav pieejama visās «Lattelecom» televīzijas platformās,» sacīja «Lattelecom» sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zanda Šadre. «Ņemot vērā situāciju, esam lūguši NEPLP, kas lemj par obligāti retranslējamo kanālu jautājumu, informēt mūs par tālāko rīcību. Pašreiz gaidām informāciju no NEPLP.»

Kā ziņots, OTV ir viens no kanāliem, ka no 2014. gada uz trīs gadiem piešķirtas tiesības īstenot sabiedrisko pasūtījumu bezmaksas apraidē, gadā katram no kanāliem saņemot aptuveni 350 000 eiro. Finansējums paredzēts sabiedriskā pasūtījuma raidījumu veidošanai. OTV konkursā ieguva tiesības veidot bērnu un jauniešu programmu.

Kā ziņots, vēl pirms mēneša Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) papildināja SIA «Ogres televīzija» kanāla OTV sabiedriskā pasūtījuma plānu ar raidījumiem par VIII Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētku norisi. Kanālā OTV bija plānots pārraidīt svētku dienasgrāmatas, kurās atspoguļotu gatavošanās procesu, svētku aizkulises, koncertu apskatus un intervijas ar dalībniekiem. Tāpat bija plānots pārraidīt arī raidījumus par XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisi ar svētku dienasgrāmatām un raidījuma «Nāc TV» speciālizlaidumus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu