Ēras beigas. Džons Stjuarts aiziet no «The Daily Show»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēc 16 gadu darba no satīriskās televīzijas pārraides «The Daily Show» aiziet tās ilggadējais vadītājs Džons Stjuarts, pēdējais raidījums tiks aizvadīts ceturtdien.

Pilnīgā slepenībā tiek turēti pēdējā raidījuma viesi, bet raidījuma garums būs viena stunda - divreiz vairāk nekā parasti.

«Vēlos tikai pateikt, ka es nemirstu,»

vienā no pagājušās nedēļas raidījumiem jokoja Stjuarts. Raidījuma cienītāji jau sūkstās, ka nespēs sekot līdzi jaunā prezidenta vēlēšanām bez Stjuarta satīriskajām piezīmēm.

Savā raidījumā 52 gadus vecais ņujorkietis runā par politiku, žurnālistiku un izklaides pasauli. Viņš savos izteikumos ir asprātīgs, bez žēlastības un ir vienkārši unikāls cilvēks ASV raidsabiedrības pasaulē.

«The Daily Show» raidījumā parasti tiek runāts par dienas notikumiem, politikas jaunumiem un dīvainākajiem notikumiem, tos apsmejot vai izsakot nopietnas piezīmes. Raidījumā bieži tiek izsmietas «sensacionālās» ziņas, ko izplata televīzijas ziņu raidījumi «Fox News» un «CNN».

Raidījumu ik dienu skatās apmēram 1,3 miljoni amerikāņu, un simtiem tūkstošu cilvēku raidījumu skatās tiešsaistē, it īpaši jaunieši, kuri ir vīlušies politikā un neskatās ziņas.

Daudzi Stjuartu uzskata par nesatricināmu pamatu krīzes laikos. «Komiķis, kurš kļuva par cilvēku sirdsapziņu,»

pirmdien rakstīja Ņujorkas avīze «Daily News». Savukārt žurnāla «Variety» virsraksts skan: «Iemesli, kāpēc Džons Stjuarts varētu būt neaizstājams.»

Viņš izgāja ēterā pēc 2001.gada 11.septembra notikumiem un, nespēdams aizturēt asaras, jautāja skatītājiem: «Vai ar jums viss ir kārtībā?»

Kad 2000.gadā ievēlēja prezidentu Džordžu Bušu, viņš atsauca atmiņā notikumus Floridā un nosauca tos par «Indecision 2000» («Neizlēmīgums 2000»).

Savulaik viņš bija pirmais no mediju pārstāvjiem, kurš kritizēja un viesa šaubas cilvēkos par ASV iebrukumu Irākā 2003.gadā.

Jūnijā viņš pilnīgā nopietnībā nosodīja «teroristu uzbrukumu» melnādaino baznīcai Čarlstonā un kritizēja Konfederātu karoga izkāršanu.

Viņa politiskie viesi ar raidījuma palīdzību redz iespēju sasniegt jaunāku skatītāju loku.

Bet jautājumi nekad nav vienkārši. «Vai jūs kādreiz varēsiet mūs arī nepievilt?»

viņš jautāja demokrātu opozīcijas līderei Senātā Nensijai Pelosi 2014.gadā.

«Kā pusē mēs esam Tuvajos Austrumos? Ko tieši mēs bombardējam?» viņš jautāja ASV prezidentam Barakam Obamam viņa pēdējā apmeklējuma laikā 21.jūlijā.

«Kā gan ASV pārstāvji varēja nepiedalīties?» viņš uzdeva jautājumu, kad ne ASV prezidents, ne valsts sekretārs nepiedalījās Parīzes gājienā janvārī, pieminot satīras žurnāla «Charlie Hebdo» traģēdiju.

Gadu gaitā viņš arī izpelnījies asu kritiku.

«Fox News» pagājušajā nedēļā apgalvoja, ka Sjuartam Baltajā namā 2011. un 2014. gadā ir bijušas divas slepenas tikšanās.

Stjuarts pats smējās par to, ka tās bijušas slepenas.

«Apmēram piecas līdz septiņas minūtes prezidents Obama man aizrādīja, lai es nepadaru jaunos amerikāņus par ciniskiem cilvēkiem, un es piecas līdz septiņas minūtes Obamam paskaidroju, ka esmu skeptisks ideālists,»

viņš teica.

«Vai prezidents centās mani ietekmēt, iebiedēt vai glaimot man?» jautāja Stjuarts. «Es minu, ka jā. Vai viņam tas izdevās? Iespējams.»

Pašlaik nav zināms, ko Stjuarts darīs pēc aiziešanas no raidījuma, kuru, sākot ar septembri, vadīs dienvidāfrikāņu komiķis Trevors Noa.

Februārī viņš pavēstīja, ka vēlas brīvāku dienas režīmu, jo vēlas vairāk laika pavadīt ar saviem deviņus un 11 gadus vecajiem dēliem.

2014.gadā Sjuarts uzņēma filmu «Rosewater», kas bija balstīta uz kanādiešu un irāniešu žurnālista Maziara Bahari atmiņām. Taču

Stjuarts apgalvo, ka vēlas atgriezties pie komiķa darba,

ar ko viņš arī sāka savu karjeru 1980.gadā pēc psiholoģijas grāda iegūšanas.

«Ar to es sāku, un ar to es arī noteikti beigšu,» viņš teica.

«The Daily Show» ir ieguvis 22 prestižās «Emmy» balvas un divas «Peabody» balvas. Raidījums padarījis slavenus vairākus komiķus, tostarp Edu Helmsu, Stīvu Karelu, Stīvenu Kolbēru un Džonu Oliveru.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu