«Mr. Robot» - mazā cilvēka cīņa pret sistēmu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no seriāla

«Kanāls kanāla galā!» vēl pavisam nesen gar acīm zibēja reklāmas sauklis. Nudien, gandrīz katrai vecuma, statusa, interešu grupai pēdējo padsmit gadu laikā ir izveidots savs kanāls. Spēj tikai izvēlēties un skatīties. Televīzija negrasās atdot savas pozīcijas, kaut ir daudzu izaicinājumu priekšā (video straumēšana, pirātisms), un turpina ražot arvien jaunus un jaunus produktus. Viena no ejošākajām lietām, protams, ir seriāli. To tiešām ir daudz! Seriāls seriāla galā... Par vienu no tiem - psiholoģisko hakeru trilleri «Mr. Robot» - mazliet detalizētāk!

Nepieskaitu sevi pie tiem, kas ļoti aktīvi seko visam jaunākajam seriālu pasaulē, kaut arī pietiekami labi orientējos visā, kas aktuāls. Acīmredzot man ir žēl sava dārgā laika, kurš jāsadala starp darbu, ģimeni un mūziku, kuras arīdzan ar katru dienu kļūst arvien vairāk un vairāk. Tomēr laiku pa laikam «uzsēžos» uz atsevišķiem televīziju «produktiem». Viens no nesenākajiem, kas spēja noturēt manu uzmanību visu desmit pirmās sezonas sēriju garumā, ir «Mr. Robot».

www.usanetwork.com/mrrobot

Mani vienmēr ir saistījis sižets, kurā kāds, sauksim to par mazo cilvēku, drosmīgi cīnās pret netaisnīgo pastāvošo iekārtu. Laikam tāpēc savulaik mani uzrunāja rakstnieka Džordža Orvela antiutopija «1984», Franca Kafkas varoņu mēģinājumi stāties pretī lielajam absurdam, un laikam tādēļ es esmu viens no retajiem, kurš nav nosaucis «Bada spēļu» ekranizācijas par pēdējo mēslu.

Šāds «mazais cilvēks» ir arī šā seriāla centrā. To radījis 38 gadus vecais ēģiptiešu izcelsmes režisors, scenārists un producents Sems Īsmails (Sam Esmail), kurš sākotnēji «Mr.Robot» vēlējies īstenot kā pilnmetrāžas filmu. Pats savulaik strādājis ar datoriem, viņš visnotaļ kompetenti izspēlē mūsdienu tehnoloģiju varenību un postu. Protams, rakstot scenāriju, piesaistīti arī speciālisti - īsti hakeri.

Seriāla galvenais varonis, kuru atveido arīdzan ēģiptiešu izcelsmes aktieris Ramijs Maleks (Rami Malek), ir jauns programmētājs, hakeris Eliots Aldersons, kurš pa dienu strādā datordrošības uzņēmumā Allsafe par drošības speciālistu, bet vakaros pārtop par augstas klases hakeri. Protams, viss nav tik vienkārši. Eliotam ir ļoti sarežģīts raksturs - viņš ir ļoti noslēgts, cīnās ar depresiju (apmeklē psihoterapeitu), sociālo fobiju, narkotiku atkarību un ir pielaidis sev klāt vien dažus izredzētos.

Lai tiem, kas seriālu nav skatījušies, bet to grasās darīt, nesabojātu pārsteigumu, pieminēšu vien to, ka otra galvenā loma šajā seriālā atvēlēta kādu laiku Holivudas starmešu gaismās neredzētajam aktierim Kristianam Sleiteram (Christian Slater), kurš atveido noslēpumainu kiberanarhistu ar segvārdu «Mr. Robot» - hakeru komandas «FSociety» vadītāju un ideologu. Viena no šīs komandas misijām ir atcelt visus parādus, vēršoties pret vienu no pasaules lielākajām korporācijām E Corp (ko Eliots sauc par «Evil Corp»). Šis uzņēmums ir arī Allsafe (Eliota darbavietas) lielākais klients...

Tieši Aldersona un Mistera Robota attiecības ir centrālā sižetiskā līnija šajā seriālā, kas līdz pat pēdējai sērijai notur skatītāja interesi.

Kas īsti ir šis Misters Robots? Reāls hakeris? Eliota iedomu draugs? Paša Eliota alter ego? Vai kas pilnīgi cits?

Foto: publicitātes

Lieliski izvēlēta seriālā ir arī mūzika - viena no varonēm (Andžela - Aldersona bērnības draudzene un kolēģe) austiņās klausās «Sonic Youth», pats Eliots ir «The Cure» fans. Īpaši emocionāli septītās sērijas ievadā, kad Eliots atceras, kā iepazinās ar kaimiņieni Šeilu, izskan «Pictures Of You» no «The Cure» šedevra «Disintegration». Būdams hakeris, galvenais varonis savus «upurus», izsekotos personāžus vēlāk ieraksta matricēs, kuras šifrē ar kādu no saviem mīļākajiem mūzikas albumiem.

Labā nozīmē politkorekta ir «FSociety» hakeru komanda. Tajā ir gan kāda irāņu meitene, gan arī kāds jamaikietis. Īpašas attiecības Eliotam veidojas ar hakeri Darlīnu, kuru atveido Kārlija Čeikina (Carly Chaikin).

Netrūkst arī spilgtu personāžu ierakumu otrā pusē. Noteikti jāizceļ zviedru aktieris Martins Valstroms (Martin Wallström), kas tēlo nelīdzsvarotu, bet ļoti ambiciozu «E Corp» IT daļas vadītāju, kā arī viņa sieva, kura ar savām stiklainajām acīm burtiski hipnotizē skatītāju. Viņu atveido dāņu modele Stefānija Korneliusena (Stephanie Corneliussen).

Stefānija Korneliusena
Stefānija Korneliusena Foto: kadrs no seriāla

Šajā laikmetā, kad mūsu personiskie dati ir tik ļoti nepasargāti (atcerēsimies Holivudas slavenību nopludinātos kailfoto), kad iedzīvotāju polarizācija ienākumu līmeņa ziņā palielinās, šāds seriāls trāpījis kā naglai uz galvas. Vienīgais jautājums - vai tiešām mēs visi esam tik stulbi un paredzami, ka nevaram izgudrot sarežģītākas paroles, kuras tādi hakeri kā Eliots «neatkostu» dažās sekundēs?

Seriāla pilotsērija tika demonstrēta 2015. gada 27. maijā vairākos tiešsaistes un VOD pakalpojumos un saņēma tik labas atsauksmes, ka līgums par otro sezonu tika pagarināts vēl pirms pirmās sezonas pirmizrādes televīzijas kanālā USA Network 24. jūnijā. 1. sezonas noslēdzošā 10. sērija demonstrēta 2015. gada septembrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu