Eirovīzijā aizliedz strīdus teritoriju, tostarp Krimas, karogus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eirovīzijas dziesmu konkursa rīkotāji aizlieguši konkursa laikā gan dalībniekiem, gan skatītājiem izmantot dažādu strīdus teritoriju, tostarp Krimas, karogus.

Starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa pusfinālos un finālā maija vidū Stokholmā atļauts izmantot konkursa dalībvalstu vai to valstu, kas agrāk ir piedalījušās konkursā, piemēram, Rumānijas, kas izslēgta no konkursa parādu dēļ, un visu Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dalībvalstu karogus noteiktos izmēros, liecina Zviedrijas galvaspilsētas koncertzāles «Globe Arena» mājaslapā publicētais paziņojums. Ja karogam ir kāts, tam jābūt no plastmasas.

Eirovīzijas organizatori norāda, ka ar iecietību izturēsies pret varavīksnes krāsu karogiem, kurus izmanto seksuālo minoritāšu kopiena, un Eiropas Savienības karogiem, tomēr uzsvēra, ka organizatoriem ir tiesības tos konfiscēt, ja, viņu vērtējumā, tie tiek izmantoti apzinātu politisku viedokļu paušanai. «Jo īpaši organizatori prasa un aicina līdzjutēju kopienu cienīt un novērtēt, ka Eirovīzijas dziesmu konkursa raksturs ir nepolitisks,» uzsvērts paziņojumā.

Konkursa norises vietā aizliegts ienest karogus un plakātus, kuru vēstījums ir komerciāls, politiska vai reliģiska rakstura, kā arī aizvainojoša, diskriminējoša vai nepiemērota rakstura. Jo īpaši aizliegti strīdus teritoriju karogi.

Paziņojumam pievienotajā sarakstā uzskaitīti pašpasludināto Doņeckas tautas republikas, Ziemeļkipras turku republikas, Kalnu Karabahas republikas, Palestīnas valsts un Piedņestras Moldāvijas republikas karogi. Vēl sarakstā ir vairāk nekā puses ANO dalībvalstu atzītās Kosovas, Spānijas sastāvā esošās Basku zemes, kā arī Ukrainas sastāvā esošās, pašlaik Krievijas okupētās Krimas autonomās republikas un Krimas tatāru nacionālais karogs.

Organizatori uzsver, ka stingri aizliegts islāmistu grupējuma «Islāma valsts» karogs.

Transparentus un plakātus atļauts ienest tikai angļu valodā.

Ukrainu Eirovīzijā šogad pārstāvēs Krimas tatāru dziedātāja Džamala. Viņa izpildīs dziesmu «1944», kas veltīta Krimas tatāru deportācijai, ko 1944.gadā īstenoja Staļins. Dziesmas tekstā nav pieminēta Ukrainai piederošās Krimas pussalas okupācija un aneksija, ko pirms diviem gadiem veica Krievija, tomēr Džamalas izraudzīšana par Ukrainas pārstāvi Eirovīzijai veicina uzmanības pievēršanu šai aneksijai un Krievijas varas iestāžu veiktajai Krimas tatāru apspiešanai.

Eirovīzijas dziesmu konkursa pusfināli notiks 10.maijā un 12.maijā, bet lielais fināls - 14.maijā. Latvijas pārstāvis Justs konkursa 2.pusfinālā uzstāsies ar pirmo kārtas numuru.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu