Šonedēļ TV pirmizrādi piedzīvos filma par Ziedoņa vasaras māju Murjāņos

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Trešdien, 4.maijā, Latvijas Televīzijā pirmizrādi piedzīvos filma par Imanta Ziedoņa vasaras māju Murjāņos «Imants Ziedonis. Dzirnakmeņi», informēja Imanta Ziedoņa fonda «Viegli» pārstāve Kristīne Tjarve.

Ēkas veidolu «Dzirnakmeņiem» radījis pats dzejnieks. Viņa laikabiedri māju dēvē par «Imanta epifāniju ar niedru jumtu».

Filmā apkopotas intervijas ar Ziedoņa laikabiedriem, fotogrāfijas un video arhīvi, kā arī izmantots paša dzejnieka stāstījums no 1993.gada intervijas ar Andru Konsti.

Maijs ir Ziedoņa mēnesis, kurā tiek gan cildināti izcili Latvijas cilvēki, pasniedzot apbalvojumu «Laiks Ziedonim», gan kopta paša Ziedoņa iedibināta tradīcija - ķiršu stādīšana Tukumā.

Dokumentālajā filmā atainots neparastais mājas celtniecības stāsts, notikumi «Dzirnakmeņos», ko rīkoja Ziedonis kopā ar laikabiedriem. Tagadnes dokumentācija, notikumi un nākotnes plāni.

«Tā ir vieta, kur tika sarakstīta pirmā epifānija. Ziedonis sākotnēji pats uzskicēja savu māju, izsapņoja to, jo viņam vajadzēja atelpu dabā, lai dzejotu, lai izrautos no publicitātes. Arhitekti teica, ka šāda māja nav iespējama, ka tā ir diletantiska un sabruks, taču, kā redzam, tā arvien ir savā vietā. Kopā ar režisori Ievu Stadi sapratām, ka tā ir filma par dabas un arhitektūras mijiedarbību un vietu, kur radīt,» stāsta filmas autore Eva Ikstena.

Filmā izmantoti arhīva materiāli, ko dokumentējuši fotogrāfi Gunārs Janaitis, Juris Krieviņš, Ojārs Martinsons, Laimonis Bļodnieks, Imanta Ziedoņa ģimenes arhīvs, Raimonda Tigula epifānijas, ko ierunājis pats Ziedonis.

Filma tapusi ar Latvijas Vides aizsardzības fonda un «Hansamedia» atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu