Patiesības stunda - «Laipni lūgti Trampzemē!»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Otrdien, 17. janvārī, pulksten 22.20 LTV1 ēterā būs skatāma 2016. gadā tapusī Francijas dokumentālā filma «Laipni lūgti Trampzemē!». Pirms tās, pulksten 22.05, ievadraidījumā «Patiesības stunda» žurnālists Imants Frederiks Ozols diskutēs par notiekošo Amerikas Savienotajās Valstīs saistībā ar Donalda Trampa uzvaru prezidenta vēlēšanās.

20. janvārī oficiāli beidzas Baraka Obamas pilnvaras un viņa vietā ASV prezidenta amatā stājas Donalds Tramps. Daudzi ASV iedzīvotāji viņu nīst, daudzi – dievina. Dokumentālajā filmā «Laipni lūgti Trampzemē!» franču žurnālisti no Detroitas līdz pat Ostinai mēģina izdibināt un saprast, kā tā dēvētais Bīstamais Donalds ir kļuvis par Amerikas Savienoto Valstu prezidentu. Kā viņam izdevies iegūt tik daudz balsu un ko Trampa atbalstītāji gaida no jaunā prezidenta?

«Aizvadītās prezidenta vēlēšanas Amerikas Savienotajās Valstīs bija īpašas ne tik daudz iznākuma, cik milzīgās ažiotāžas dēļ, ko tās izraisīja lielā daļā pasaules. Jautājums, kas būtībā ir tikai Savienoto Valstu vēlētāju darīšana, izraisīja kaislīgas viedokļu sadursmes arī Latvijā. Nesalīdzināmi vairāk kaislību nekā, piemēram, vēlot Latvijas prezidentu,» ASV prezidenta vēlēšanu procesu komentē raidījuma «Patiesības stunda» veidotājs, žurnālists Imants Frederiks Ozols.

Ievadraidījumā pirms filmas viņš kopā ar diskusijas dalībniekiem - Vairu Paegli, deputāti trijos Saeimas sasaukumos un Valsts prezidenta amata kandidāti, kura piedalījusies Tautas partijas dibināšanā, un Mārtiņu Hiršu, politologu un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieku, – iztirzās, kas ir šā fenomena pamatā.

«Runāsim, kādēļ tā. Vai tiešām var apsūdzēt Trampa atbalstītājus, ka viņi veikuši nepārdomātu un neizglītotu izvēli? Vai varbūt ir citi izskaidrojumi? Piemēram, pašreizējais stāvoklis daudzos pasaules reģionos. Bet varbūt pat tas, ka šis ir pirmais tik liela mēroga pārkārtojums, ko piedzīvo digitālā paaudze, kuras visu saziņu un informācijas apriti nosaka ne vairs tradicionālie mediji, bet internets un sociālie tīkli,» turpina Imants Frederiks Ozols.

Raidījums «Patiesības stunda» LTV1 ēterā, kā arī www.replay.lv skatāms otrdien, 17. janvārī, pulksten 22.05; filma «Laipni lūgti Trampzemē!» – pulksten 22.20.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu