Radio «Naba» ēterā jauns laikmetīgās skatuves mākslas raidījums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Svētdien, 2. aprīlī, pirmo reizi Latvijas Radio 6 – LU Radio «Naba» ēterā ieskanēsies laikmetīgās skatuves mākslas izziņas raidījums «Melnā kaste», kas turpmāk ik svētdienu plkst. 15 ielūkosies laikmetīgās skatuves mākslas pasaulē, runās par teātri, laikmetīgo deju, cirku, meklēs un pētīs dažādas jaunas, eksperimentālas skatuves mākslas formas, sarunāsies ar režisoriem, aktieriem, dejotājiem, horeogrāfiem, nozares pētniekiem un skatītājiem. Pirmā raidījuma temats «Absurds teātrī», kurā padziļināti varēs iepazīt absurda dramaturģiju.

Marts Rīgas teātros ir bijis piesātināts ar pirmizrādēm, kuras pievēršas absurdajam - Mārča Lāča izrāde «Neiekostais elkonis» Ģertrūdes ielas teātrī, Visjaunākā Rīgas teātra izrāde «Obama Bananas GO» Normunda Griestiņa režijā, kā arī divas izrādes uz Latvijas Nacionālā teātra skatuvēm – Indras Rogas «Plikpaurainā dziedone» un Kirila Serebreņņikova izrāde «Tuvā pilsēta».

Absurds, antiteātris, izsmiekla un paradoksa teātris - tie ir tikai daži apzīmējumi, kas raksturo pagājušā gadsimta vidū radušos avangardisku un ironisku teātra mākslas virzienu, kas salauž visus priekšstatus par tradicionālu teātra izrādi. Kas ir absurds? Vai un kādā formā tas ir sastopams Latvijas teātros? Un ko par to domā teātra mākslinieki un ko skatītāji? Par tendencēm teātrī, ielūkojoties vēsturē un raugoties nākotnē jaunajā laikmetīgajai skatuves mākslai veltītajā raidījumā «Melnā kaste».

Raidījumā teātra zinātnieces Valda Čakare un Līga Ulberte iepazīstinās ar absurda teātra jēdzienu, dos ieskatu tā vēsturē un attības gaitā, pievērsīsies vārdiem un autoriem, kas spēlējušies savus darbos ar absurdu. Savukārt sarunā ar režisoriem Indru Rogu, Mārci Lāci un Normundu Griestiņu sarunāsimies par šobrīd aktuālajām absurda teātra izrādēm. Raidījuma noslēgumā - rubrikā «Vārds jaunajiem» – Latvijas Kultūras akadēmijas students, topošais režisors un mūziķis Mārtiņš Zariņš, kura diplomdarba izrāde «Vāks» būs skatāma Ģertrūdes ielas teātrī.

Raidījuma vada Latvijas Universitātes un Latvijas Kultūras akadēmijas studentes Māra Uzuliņa, Justīne Vaivode, Linda Krūmiņa, Marita Sanžarevska, producente - Anete Enikova.

Latvijas Radio 6 – LU Radio «Naba» ir atvērts medijs, kas atspoguļo kultūras, urbāni inteliģentās vides un alternatīvā dzīvesveida procesus un norises kvalitatīvā, dzīvā un dinamiskā veidā, cilvēkiem, kurus interesē kas vairāk par standarta komercproduktu gan mūzikā, gan informācijā. Radio NABA ir brīvā formāta programma, kas pirmo reizi FM viļņos izskanēja 2002. gada 1. decembrī. Tā tapa ar Latvijas Universitātes un Latvijas radio atbalstu kā atsevišķs Latvijas radio kanāls. No 2015.gada februāra radio NABA var klausīties Rīgā un tās apkārtnē FM 95.8. Pasaulē to ir iespējams klausīties internetā - naba.lv/raida, Latvijas radio lapā, LSM portālā un mobilajās lietotnēs. Raidījuma aktualitātēm var sekot līdzi Facebook.com/melnakaste vietnē.

www.facebook.com/melnakaste

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu