Biedrība «Mūzikas eksports» rosina palielināt latviešu mūzikas īpatsvaru radio

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Biedrība «Mūzikas eksports» iesaistīsies sarunās ar Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) par radiostacijās atskaņotās latviešu mūzikas īpatsvaru, sacīja biedrības pārstāve Agnese Cimuška.

«Biedrība vēlas panākt, lai latviešu mūzikas īpatsvars vietējās radiostacijās tiek noteikts 30% apmērā no kopējā mūzikas satura, 20% no tiem atvēlot mūzikai latviešu valodā, un 10% jaunradei, ko latviešu mākslinieki radījuši citās valodās,» sacīja Cimuška.

Jauno mūziķu skaits Latvijā ir pietiekami liels, taču ir nepieciešams veidot sistēmu, kas palīdzētu viņiem gūt plašāku atpazīstamību, un motivētu viņus radīt jaunu mūziku. Lai būtu pieprasījums, vispirms mūzika ir jādzird, teica Cimuška.

Lai veicinātu jauno latviešu mākslinieku ieinteresētību radīt mūziku, biedrība šī gada septembrī un nākamā gada aprīlī plāno organizēt dziesmu rakstīšanas nometnes. To laikā paredzētas dažādas radošo industriju izglītojošas meistarklases.

Kā ziņots, 11.maijā NEPLP loceklis Ivars Āboliņš žurnālistiem paziņoja, ka Latvijas Radio (LR) valdes locekle Sigita Roķe piedāvājusi mainīt radiostacijas Latvijas Radio 5 (Pieci.lv) un LR3 «Klasika» programmu konceptus.

Viņš norādīja, ka Roķe padomei iesniegusi kopumā četrus LR turpmākās attīstības redzējuma variantus, tostarp viens no priekšlikumiem ir pozicionēt LR3 programmu «Klasika» kā kultūrai veltītu radio kanālu, savukārt «Pieci.lv» padarīt par Latvijas populārās mūzikas kanālu. «Šis kanāls ir jādefinē kā latviešu mūzikas kanāls. Tādējādi mēs gan aizsargāsim, gan saglabāsim, gan stiprināsim latviešu valodu, gan latviešu kultūras vērtības. Turklāt mēs radīsim ļoti spēcīgu un ļoti labu Latvijas mūzikas kanālu,» pauda NEPLP pārstāvis.

«Pieci.lv» programmas satura veidotājiem uzdots izstrādāt priekšlikumi, kā palielināt radiostacijā atskaņotās latviešu mūzikas īpatsvaru.

Roķe aģentūrai LETA sacīja, ka ir ļoti rūpīgi jādomā, kāds turpmāk «Pieci.lv» būs procentuālais sadalījums starp latviešu un ārvalstu mūziku, lai «Pieci.lv» spētu realizēt sabiedriskā medija mērķus, kā arī varētu palielināt auditoriju.

Taujāta, kāda varētu būt radiostacijas atskaņotās latviešu un ārzemju mūzikas savstarpējā attiecība, LR valdes locekle norādīja, ka «Pieci.lv» satura veidotāju pārziņā ir veidot aplēses, cik liels būs atskaņotās latviešu un ārzemju mūzikas īpatsvars.

Savukārt vaicāta, kā viņa vērtē izteikumus, ka Latvijā netiek saražots pietiekami daudz populārās mūzikas satura, lai ar to varētu nodrošināt pilnvērtīgu «Pieci.lv» programmu, Roķe norādīja, ka viņa nav spējīga novērtēt, cik daudz un kāda mūzika tiek Latvijā veidota, tādēļ tas ir radiostacijas mūzikas redaktoru uzdevums to izvērtēt.

«Nevienu brīdi mēs nepieļausim, ka «Pieci.lv» tiek iznīcināts,» teica Roķe, atzīmējot, ka «Pieci.lv» ir atradis ceļu, kā runāt ar jauniešiem, tostarp īpaši veiksmīgi tas notiek digitālajā vidē.

Tāpat ziņots, ka «Pieci.lv» auditorija šā gada pavasarī pieaugusi gandrīz divas reizes, sasniedzot 73 000 klausītāju lielu auditoriju, liecina pētījumu kompānijas «Kantar TNS» dati par radio kanālu auditorijām 2017.gada pavasarī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu