Nepietiekamais finansējums padarījis Latvijas Radio par vienu no nabadzīgākajiem radio Eiropā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Nepietiekamais finansējums padarījis Latvijas Radio (LR) par vienu no nabadzīgākajiem radio Eiropā, atklātā vēstulē paudusi LR valdes locekle Sigita Roķe. «Ar savām programmām un milzīgo satura apjomu, lielāko, lojālāko auditoriju, kas uzticas LR saturam, mēs esam viens no nabadzīgākajiem radio Eiropā,» norāda Roķe.

Vienlaikus viņa pieļauj iespēju, ka pēdējā gada laikā LR varētu būt kļuvis par pašu nabadzīgāko radio Eiropā, jo, lai arī pērn par nabadzīgākiem tika atzīti Ukrainas un Armēnijas radio, šogad Ukrainā vērojamā mediju attīstība vedina domāt, ka LR pozīcijas valsts finansējuma apmēra ziņā varētu būt noslīdējušas vēl zemāk. «Ņemot vērā, kā Ukraina šobrīd attīsta savus medijus, pieņemu, ka viņi ar visu to, ka valstī ir karš, šobrīd būs jau mūs apsteiguši,» norāda LR valdes priekšsēdētāja.

Roķe vēstulē skaidro, ka patlaban pārmaiņas skar visus radio visā pasaulē. Viņa norāda, ka LR vēlas un zina kā sekot labākajām tendencēm, tomēr tam traucē gadiem ilgusī finanšu nepietiekamība. «Neskatoties uz to, ka radio saturs pilnveidojas un attīstās arī pats uzņēmums, tieši tam finansējuma nav bijis,» pauž LR vadītāja.

Viņa arī piebilst, ka ekonomiskās krīzes laikā LR tika ļoti būtiski samazināts gan darbinieku skaits, gan izmaksas, tostarp algas. Roķe atgādina, ka patlaban krīzes nav, tomēr uzsver, ka publiskajā telpā joprojām dzirdami apgalvojumi par «kādiem mītiskiem, slēptiem iekšējiem resursiem», ar kuriem mēs, ja LR vien gribētu, visas savas problēmas atrisinātu.

LR valdes locekle vēstulē prāto, kam traucē LR, vērtējot pēdējo mēnešu aktivitātes, kur LR vārds, pēc Roķes teiktā, tiek regulāri piesaukts ar aicinājumiem visu sakārtot. Tomēr viņa skaidro, ka nav saprotams, ko aicināts sakārtot un ar kādu mērķi.

Viņa norāda, ka šajā kontekstā neviļus nāk prātā žurnālā

«Ir» publicētās «oligarhu sarunas»,

kuru laikā to dalībnieki pārrunāja to, kā neizdodas sakārtot LR.

«Lai arī pagājuši vairāki gadi, arī šodien varam pašapzinīgi teikt to pašu – neviens nevar ienākt LR un «sakārtot».

Vai tas būtu iemesls nemitīgiem aicinājumiem kaut ko LR darīt apokaliptisku ainu zīmēšanai? Vai šādas sarunas notiek joprojām dažādos tādos vai citādos sastāvos?,» taujā Roķe.

Gadījumā, ja atbilde uz iepriekšminētajiem jautājumiem ir apstiprinoša, tad Roķes ieskatā pēdējās dienās medijos publicētie teksti, ka radio valda haoss, ka tas guļ uz lauriem, raida ne tādu mūziku un nesaprot, ko dara, ir jau pavisam citādi uztverami.

Viņa norāda, ka LR ir atbildīgi izanalizējis un sistematizējis LR struktūru un procesus, ņemot vērā labāko Eiropas pieredzi. «Mums ir skaidrs plāns, ko, kā un kad mēs varam izdarīt, ko varam pilnveidot šī brīža situācijā, bet kam mums iekšēju resursu nepietiek,» skaidro Roķe.

Tomēr viņa vaicā, vai tas, ka LR, kas «katru dienu, [b..], skalo smadzenes», tiek turēts nabadzībā ir nejauša vai apzināta rīcība. «Pilnīgi noteikti var likties, ka turot mūs īsā naudas saitītē, mēs būsim mazāk lepni. Pazīstot LR cilvēkus, es varu droši teikt, ka savu mugurkaulu mēs noturēsim jebkuros apstākļos. Jo mēs ļoti labi zinām – cik stipri būsim mēs, tik stipra būs demokrātija mūsu salīdzinoši jaunajā valstī,» vēstulē uzsver Roķe.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu