«Pieci lv» noteiktās prasības ir izdevīgas tiem, kas neatskaņo latviešu mūziku

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LTV

Ieguvēji no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) noteiktā latviešu mūzikas īpatsvara «Latvijas Radio 5» («Pieci.lv») pārraidāmajā saturā būs radiostacijas, kuras Latvijā radītu mūziku nekad nav atskaņojušas, uzskata «Mikrofona ierakstu» repertuāra direktors Guntars Račs.

Račs sociālajā tīklā «Facebook» raksta, ka līdz ar NEPLP lēmumu latviešu mūzikas izdevējiem, autoriem un izpildītājiem «būtu jāpriecājas un jālec pa gaisu», bet Račs to nevēlas darīt.

Jau ilgāku laiku dažādās Saeimas komisijās Račs ar biedrības «Music Export Latvia» biedriem devās ar priekšlikumu ieviest Latvijā radītās mūzikas kvotas visiem, kas izmanto Latvijas ētera telpu.

Šis priekšlikums vispirms ar prieku tika uzņemts un tad atkal gaiteņos pazaudēts, jo ir ļoti daudz raidorganizāciju, kurām šī prasība būtu ļoti smagi izpildāma. It īpaši tām, kuras retranslē Krievijas programmas, vai pārtiek tikai no rietumos vai austrumos radītas mūzikas, un kuriem Latvijā radītas mūzikas atskaņošana «smagākajos murgos nav rādījusies,» norāda Račs.

Tā vietā, lai turpinātu virzīt priekšlikumu par kvotām, tiek ierosināts palielināt Latvijā radītas mūzikas īpatsvaru vienā radio stacijā, kurā šī mūzika jau tā skan proporcionāli vairāk kā jebkur citur.

«Jāsaka godīgi, es būtu laimīgs, ja tik daudz tā skanētu arī visās citās stacijās, bet tas ir tikai naivs sapnis, kurš, nu jau šķiet, nekad nepiepildīsies. Kāpēc? Tāpēc, ka atbilde būs - re, Latvijas Radio 2 un «Pieci.lv» jau spēlē, un ko jūs vēl vēlaties? Tāpēc man šīs lēmums šķiet tikai acu aizmālēšana un, visticamak, tas ir izdevīgs tiem, kuri nespēj iedomāties nevienu dziesmu latviešu valodā savā ēterā un tādu staciju nudien netrūkst,» uzsver Račs.

Latvijā varot ļoti ilgi diskutēt par latviešu populārās mūzikas konkurētspēju tirgus apstākļos, kur tā eksistē aptuveni 20 gadus, un par rietumu mūziku kura 100 000 reižu lielāka tirgus apstākļos eksistē jau 100 gadus un vairāk.

Račam šķiet negodīgi pieņemt šādus, Latvijas mūzikas industrijai būtiskus lēmumus, neiesaistot diskusijā mūzikas radītājus, izpildītājus un izdevējus. Račs uzskata, ka no šāda NEPLP lēmuma ieguvēji ir radiostacijas, kuras Latvijā radītu mūziku nekad nav spēlējušas un nekad arī nespēlēs. Īstermiņā ieguvēji ir latviešu mūziķi, kuru darbi kādu laiku vairāk skanēs «Pieci.lv» ēterā, taču strauji samazinoties šīs stacijas reitingiem, ieguvums būs ļoti, ļoti nebūtisks.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka NEPLP ceturtdien nolēma, ka Latvijas radio (LR) kanālam «Pieci.lv» līdz šā gada 1.septembrim jāveic attiecīgās izmaiņas, lai nodrošinātu, ka tajā atskaņotās mūzikas un satura formāta īpatsvars latviešu valodā sasniedz 80%.

Neskaitot autorraidījumus, ne mazāk kā 80% muzikālā satura «Pieci.lv» jābūt Latvijas autoru darbiem, īpaši akcentējot jaunās mūzikas grupas un izpildītājus.

Radiostacijai uzdots veidot Latvijas jaunās mūzikas izlasi, kas tiek nodota auditorijas vērtējumam, iepazīstināt ar Latvijas mūzikas attīstības tendencēm kontekstā ar pasaules mūzikas industrijā notiekošo, kā arī nodrošināt mūzikas ierakstus LR studijās, izceļot jaunos māksliniekus Latvijas mūzikas jomā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu