17 spilgtas seriāla «Staigājošie miroņi» ainas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Televīzijas ekrānos pagājušā nedēļā atgriezās populārā zombijsāga «Staigājošie miroņi». Jaunā, 8.sezona ar 100.sēriju. Tas ir zīmīgs notikums gan šā seriāla cienītājiem, gan arī tā veidotājiem. 100. sērijai par godu atskatāmies uz spilgtākajām ainām iepriekšējās septiņās sezonās.

Riks pamostas (1. sezona, 1. sērija)

«Staigājošo miroņu» pirmā sezona ir pārpilna ar ikoniskiem momentiem. Tādēļ tā ir spējusi piesaistīt skatītāju uzmanību vairāk nekā septiņus gadus, un nekas neliecina, ka spriedze jaunākajās sērijās varētu mazināties. Riks Graimss (Endrjū Linkolns) pamostas pamestā slimnīcā. Viņš izkrīt no gultas, atvieno sevi no dažādiem vadiņiem un ierīcēm, kas uzturēja viņu dzīvu komas stāvoklī, trīcošām kājām ceļas augšā un sāk iepazīt apkārtni. Uzreiz ir skaidrs, ka viss ir mainījies. Sakaltušas asinis uz sienām. Agrāk tīro grīdu klāj atkritumi. Un gaiteņa galā uz aizbarikādētām durvīm kāds ir uzrakstījis: «Neatvērt, iekšā ir nāve.» Baisi ir vēl tagad!

Foto: Publicitātes

Miroņu orda (2. sezona, 1. sērija)

Viena no «Staigājošo miroņu» īpatnībām, protams, ir lielas zombiju grupas. Galu galā Riks zirga mugurā aizbēga no zombiju pārņemtās Atlantas, kad devās meklēt savu ģimeni. Lai izdzīvotu, viņš apēda zirgu, kaut kur līda, slēpās utt. Taču šī aina ir pirmā, kad Riks un viņa grupa pirmo reizi ierauga zombiju apokalipses patiesos apmērus. Iestrēgstot satiksmē, līkumojot cauri mašīnām, meklējot pārtiku un strādājot Deila (Džefrijs Demanns) saimniecībā, grupas dalībnieki vienkārši sarunājas savā starpā. Līdz brīdim, kamēr Riks un Deils saprot, ka tuvojošos miroņu orda var kļūt par lielu problēmu. Ne tad, ne arī vēlāk viņi nespēj cīnīties pret šādu pūli, tādēļ atliek vien nogulties zemē un cerēt, ka «staigājošā nāve» paies garām nepamanot.

Foto: Publicitātes

Mišona pret Gubernatoru (3. sezona, 8. sērija)

Aprēķinam vienmēr ir bijusi nozīme attiecībās starp Mišonu (Danaja Gurira) un Gubernatoru (Deivids Morisejs). Un šī ir pirmā daļa, otrā būs tad, kad viņš kā tāds kebabs tiks uzdurts uz zobena. Mišona vienmēr bijusi skeptiska par to, kas notiek Vūdberijas sirdī, tagad viņa atklāj Gubernatora neglītos noslēpumus un atstāj savu zīmi. Tā ir svarīga daļa Gubernatora stāstā, kas beidzas ar ikonisku acu pārsēju un nevaldāmu vēlmi atriebties Mišonai un cietuma grupai. Mišona atklājums, ka gubernatora meita ir zombijs, beidzas ar brutālu kautiņu, kas bez Andreas (Laurija Holdena) iejaukšanās būtu nāvējošs visiem. Tagad vienīgā trauma ir ar stikla lausku izgrieztā acs.

Foto: Publicitātes

Sofija iznāk no šķūņa (2. sezona, 7. sērija)

Kerolas (Melisa Makbraida) pazudušās meitas Sofijas (Medisona Linca) meklēšana noslēdzas ar ļoti emocionālu ainu, kad atklājas, ka meitene visu laiku bijusi saimniecībā kopā ar pārējiem. Pēc tam, kad šāvienu kārtas no fermas ēkas izvilina Staigātājus, pauzē pie Heršela šķūņa durvīm parādās bērna kājas. Tā ir Sofija, kas pārvērtusies par apjukušu, salauztu Staigātāju. Tas satriec visus. Šeins (Džons Berntāls) saķer galvu, Derils (Normans Rīduss) saķer kliedzošo Kerolu un velk viņu prom no meitas. Karls (Čandlers Rigss) un Lorija (Sāra Veina Kallija) sabrūk. Tikai Rikam pietiek spēka izdarīt to, kas nepieciešams, un atbrīvot Sofiju no nāvējošās nelaimes.

Foto: Publicitātes

Kerola nogalina Liziju (4. sezona, 14. sērija)

Ja pieaugušajiem, kuru gaitas attēlotas «Staigājošajos miroņos», tas ir smags un veselību traumējošs laiks, tad nav cerību, ka bērni šajā pasaulē izaugs bez vardarbības un nakts murgiem. Mazā Lizija (Braitona Šarbino) Staigātājus uzlūkoja kā nekaitīgus draugus. Tā bija Lizija, kura vilināja Staigātājus ar žurku barību pie cietuma sienas, tā bija Lizija, kura pārvērta uzšķērstu trusi mākslas darbā, kas izraisītu šermuļus pat Blēras raganām. Viņa līdz nāvei sadūra mazo māsiņu un bija vien soļa attālumā, lai nogalinātu arī mazuli Judīti, jo ticēja, ka abas atgriezīsies, vien mazliet citādākas. Lizijai nebija vietas šajā pasaulē, un Kerola faktiski paveica žēlsirdības darbu, nogalinot savu pieņemto meitu. «Vienkārši paskaties uz puķēm, Lizij!»

Foto: Publicitātes

Glena «nāve» (6. sezona, 3. sērija)

Glens (Stīvens Džouns) ir ieslodzīts atkritumu konteinerā. Apkārt ir izbadējušies zombiji, konteinerā kopā ar viņu ir pašnāvniecisks gļēvulis vārdā Nikolass (Maikls Treinors). Nikolass iešauj sev lodi galvā un krīt zombiju pūlī. Glenam izdodas ķermeni noturēt, tā paglābjot viņu no pārtapšanas vakariņās, un aizbēgt, slēpjoties zem mirušā un velkot sev līdzi vislielāko atkritumu tvertni, kāda ir redzēta. Tā vismaz atklājas pēc dažām nedēļām, un Glena izglābšanās bija fanu sarunu temats vēl ilgi pēc sērijas pirmizrādes.

Foto: Publicitātes

Lusilas «ierašanās»: Glena un Abrahama nāve (7. sezona, 1. sērija)

Kā jums patīk Lusila? Neatkarīgi no tā, vai tu to mīli vai ienīsti, vampīru beisbola nūjai ir liela nozīme. Galu galā, ja seriāls ir tik brutāls, tad ir nepieciešams kas īpašs. Nīgana (Džefrijs Dīns Morgans) parādīšanos iezīmē pat divi (nevis viens) upuri, un šī aina kalpo kā atgādinājums, ka apkārtējās pasaules draudi kļūst lielāki ik brīdi. Vājākie neizdzīvo, bet stiprāko cīņas kļūst aizvien asiņainākas. Glena nāve varbūt arī nebija liels pārsteigums, bet Ābrahama (Maikls Kudlics) stoiskā aiziešana bija visai šokējoša.

Foto: Publicitātes

Saimons un Gregorijs (7. sezona, 5. sērija un 14. sērija)

Nīgana «labā roka» Saimons (Stīvens Ogs) ir brīnišķīgs – bīstams, apdraudošs. Un Gregorijs (Ksanders Berkelejs), kas sēž aiz lielā rakstāmgalda Hiltopā. Ikviena aina, kurā šie tēli satiekas, ir pārliecinoša. Šķiet, draudīgais Saimons darbojas tikai tādēļ, lai terorizētu Gregoriju, kurš ir gatavs mest zem riteņiem teju visu pilsētu, lai saglābtu savu ādu ilgāk nekā dažas minūtes. Saimons, tāpat kā lielākā daļa Glābēju, nav tikai parasts nelietis. Šis tēls ir daudz niansētāks nekā daļa seriāla «labo puišu».

Foto: Publicitātes

Derils un RPG-7 (6. sezona, 9. sērija)

Ātri un skaisti. Kad Derilam, Sašai un Ābrahamam uzbrūk Nīgana Glābēji, lai noskaidrotu Aleksandrijas atrašanās vietu, Diksons padara dienu izdevušos, iznīcinot motociklistu bandu ar prettanku granātmetēju. Tā ir viena no retajām Rika grupas uzvarām, tiesa, īslaicīga, jo izprovocē slepkavnieciskā Nīgana dusmas, taču pārsteiguma ziņā to ir grūti pārspēt. Derils ar RPG uz pleca ir lielisks.

Foto: Publicitātes

Morgana monologs (3. sezona, 12. sērija)

Šī aina ir īsts literārais sprādziens, kas vienlaikus atklāj gan izmaiņas Rika, Karla un Mišonas uzskatos, gan arī Morgana (Lenijs Džeimss) dziļās sēras un traumu. Viņš atpazīst Rikā to vīru, kuru kopā ar dēlu Dveinu satika pašā sākumā, un sasaista to ar Dveina šausmīgo nāvi. Jā, ne velti Džeimss ir Lielbritānijā respektēts Šekspīra lomu atveidotājs. Morgans atgriežas 6. sezonā.

Foto: Publicitātes

Uzbrukums nometnei (1. sezona, 4. sērija)

Kerolas vardarbīgais vīrs Eds Peletjē (Adams Miranovičs) iet bojā miroņu uzbrukumā nometnei, taču tas nav vienīgais iemesls, kura dēļ šī aina ir tik zīmīga. Šī ir pirmā reize, kad daudzi grupas dalībnieki sastop zombiju pūļus. Visi ir paēduši Andreas un Emijas (Emma Bella) noķertās zivis, Kerola ir paglābusi Sofiju no varmācīgā Eda, Šeins ir pamanījies sodīt Edu... Un tad vienā mirklī viss mainās – mieru nomaina nāve un haoss. Tā ir arī pirmā reize, kad grupa kā vienots veselums turas pretim miroņiem un bojā iet nevainīgs cilvēks – Emija. Ikviens, kuram neizdodas pietiekami ātri aizbēgt, kļūst par zombiju upuri.

Foto: Publicitātes

Rika runa pie ugunskura (2. sezona, 16. sērija)

Riks un ugunskurs nozīmē emocionālu runu. Šķiet, tas ir viens no seriāla «Staigājošie miroņi» pamatlikumiem. 5. sezonā pēc tam, kad grupa bija zaudējusi cerības pēc Tairīsa (Čads Kolemans) un Betas (Emīlija Kinneja) nāves, Graimss runāja par nepieciešamību pieņemt faktu, ka «staigājošā nāve» ir visapkārt un ka vienīgā iespēja izdzīvot ir darīt to, kas jādara. Taču 2. sezonas noslēgumā situācija ir cita: pēc Šeina (Džons Berntāls) nāves un haosa, ko radīja zombiju iebrukums fermā, ir šaubas par Rika piemērotību līdera pozīcijai. Viņš nervozi un dusmīgi staigā pa nometni: «Vai kāds var izdarīt labāk? Es gribētu redzēt, kā jums izdotos. Ir viena lieta. Jūs paliekat? Te vairs nav nekādas demokrātijas.»

Foto: Publicitātes

Lorijas nāve dzemdībās (3. sezona, 4. sērija)

Ja Megija kaut mirkli aizdomājās par savu gaidāmo mazuli, tad šīm atmiņām vajadzētu būt visai traumatiskām. Pa cietumu klīst zombiji, taču Lorijai tuvojas dzemdību brīdis. Viņa uztraucas par to, ka, iespējams, nespēs pati laist bērnu pasaulē, un lūdz Megijai palīdzību. Tomēr Megijas ciešanas, ar Karla medību nazi veicot ķeizargriezienu, nav nekas salīdzinājumā ar Lorijas dēla lielajām bēdām, redzot mirstam māti. Lai viņa neatgrieztos kā zombijs, Karls viņai iešauj galvā.

Foto: Publicitātes

Gubernators uzbrūk cietumam (4. sezona, 8. sērija)

Pirmais Gubernatora uzbrukums cietumam 3. sezonā ir tīrā bērnu spēle, salīdzinot ar šo, kas pārvērta cietumu drupās, visu izkaisīja četros vējos un noveda nāvē pašu varoni. Te ir daudz dramatisku brīžu: Derils tvertnē, Lizija un Maika (Keila Kenedija) glābj Tairīsa dzīvību, Mišona caurdur Gubernatoru, Heršela Grīna (Skots Vilsons) nāve. Gudrajam vīram, kas sludināja morāli, piesardzību un palīdzēja Rikam atgūties pēc Lorijas nāves, tiek nocirsta galva.

Foto: Publicitātes

Riks kļūst mežonīgs (4. sezona, 16. sērija)

Visa šī aina ir briesmīga, sākot ar izvarošanas draudiem pret Karlu un Mišonu līdz pazīmēm, ka Rikā zūd cilvēciskums un ir sakrājies milzīgs izmisums. Tā ir viena no neaizmirstamākamajām «Staigājošo miroņu» sezonas kulminācijām. Rika, Karla un Mišonas mierīgo sēdēšanu pie ugunskura pārtrauc jaunās Derila grupas ierašanās. Riks kautiņā ir noslaktējis vienu no tās locekļiem. Grupas līderis Džo (Džefs Kobers), prātojot par atmaksu, saka: «Vispirms mēs sitīsim Derilu līdz nāvei, tad paņemsim meitenes, pēc tam puišus, tad es jūs nošaušu un būs miers.» Riks izmisumā iekožas Džo kaklā, tā ļaujot Derilam un Mišonai gūt virsroku pār uzbrucējiem.

Foto: Publicitātes

Šeins tiek nogalināts. Divreiz. (2. sezona, 12. sērija)

Izrādās, ferma nav pietiekami liela, lai tajā sadzīvotu divi «Staigājošo miroņu» alfa tēviņi – Riks un Šeins. Gan Linkolns, gan Berntāls ir lieliski ainā, kad Riks ir spiests nogalināt savu bijušo partneri. Neuzticēšanās un naidīgums starp abiem pieaug jau kopš Rika atgriešanās no mirušajiem, un tā visu laiku ir abu galvās. Šeins ir ļoti nervozs, it īpaši pēc tam, kad Lorija viņu pameta, bet viņš domā, ka ir viņas bērna tēvs, tādēļ dzen Riku prom no grupas, plānojot viņu nogalināt. «Es esmu labāks tēvs nekā tu, Rik,» kliedz Šeins. Taču Riks neiztur un sadur viņu. Sazin kādēļ Šeins ir augšāmcēlies, un tad parādās Karls ar šaujamieroci rokās.

Foto: Publicitātes

Kerola kļūst par īstu Rembo (5. sezona, 1. sērija)

Iebaidītās mājsaimnieces Kerolas pārtapšana par sievieti – nogalināšanas mašīnu ir viens no «Staigājošo miroņu» pārliecinošākajiem momentiem. Kerola bija laba mirklī, kad Aleksandrijā atbrīvojās no ziedu aizsega, bet Terminus bija viņas uzvara. Pēc Karenas (Melisa Poncio) un Deivida nogalināšanas Kerola tika padzīta no grupas, taču viņa meklē atpakaļceļu, palīdzot no kanibāliem izbēgt Rikam un citiem. Piestiprinot propāna gāzes tvertni un izmantojot signālraķetes, lai radītu eksploziju, viņa nogalina ikvienu, ko var, tā atbrīvojot grupu. Derila reakcija un Rika pateicība Kerolai par izglābšanu ir ļoti emocionāla.

Foto: Publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu