Latvijas Televīzijas raidījumam «Labvakar» - 30

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Viņu dēļ teātri svētdienās atcēla izrādes. Viņu dēļ vārds «labvakar» vairs nebija vienkāršs sveiciens. Atzīmējot leģendārā raidījuma «Labvakar» 30 gadu jubileju, 31. janvārī plkst. 21.20 LTV1 ēterā satiksies nešķiramais vadītāju trio – Edvīns Inkēns, Ojārs Rubenis un Jānis Šipkēvics – un piedāvās savu tā laika sižetu izvēli.

Visi trīs vadītāji – Edvīns Inkēns, Ojārs Rubenis un Jānis Šipkēvics – jau sen ir prom no aktīvās žurnālistikas, taču uz pagātni arvien raugās emocionāli un šodienas jubilejas raidījumu uzskata par saviem svētkiem. Tieši pirms 30 gadiem, 1988. gada 31. janvārī, «Labvakar» pirmoreiz izskanēja Latvijas Televīzijā un ātri kļuva par sinonīmu tautas atmodai un neatkarības alkām. «30 gadi nav garāmejoša epizode, bet paliekoša pēda mūsu visu kopīgajā takā,» saka Jānis Šipkēvics.

«Viņu dēļ teātri svētdienās atcēla izrādes un ielas kļuva manāmi tukšākas. «Labvakar» vadītāju trio bija superzvaigznes. «Labvakar» bija nācijas zosāda. Fenomens, ne raidījums,» stāsta jubilejas raidījuma redaktors Mārtiņš Ķibilds.

Latvijā tolaik dzīvoja 2,7 miljoni cilvēku, bet tā laika statistikas dati liecina, ka raidījumu skatījušies vidēji 2 miljoni. «Tas ir neaptverams skaitlis, par ko tagad var stāstīt tikai pasaku grāmatās,» norāda Šipkēvics. Tas bija laiks, kad mediji, arī Latvijas Televīzija, kopā ar Latvijas sabiedrības intelektuālo eliti kļuva par neatkarības cīņas iedvesmotājiem un virzītājiem.

Caurskatot visu vairākus gadus krāto «Labvakar» materiālu arhīvu, tā vadītāji šodien piedāvā savu tā laika sižetu izvēli. Daudzi laika gaitā ir pazaudēti, tādēļ izmantoti materiāli, ko ierakstījuši raidījuma skatītāji. Izvēlēties to, kas joprojām ir gana aktuāls, lai rādītu to arī šodien, nav bijis grūti, tomēr visam vietas raidījumā tāpat nav pieticis, tādēļ, kā smejas Šipkēvics, – vadītāji strīdējušies tāpat kā tajos laikos.

31. janvāra jubilejas raidījumā šo «Labvakar» arhīvu izlasi papildinās autoru šodienas komentāri intervijā ar LTV vēsturiskā cikla «Atslēgas» autoru Mārtiņu Ķibildu. Sarunas vieta izvēlēta simboliska – tā ir Latvijas Nacionālā bibliotēka, kuras veidošanas vēsture sākās vienlaikus ar Atmodu un par ko daudz toreiz vēstīja arī «Labvakar» raidījumi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu