Bartaševičs par Ķīnas cenzūru: «Pa 30 gadiem nekas nav mainījies»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Jau ziņots, ka Francijā notiekošā filmu festivāla «VivaTech» programmas ietvaros «VivaTechs Alibaba VR Park» bija paredzēts demonstrēt Amerikā veidoto dokumentālo filmu par grupu «Pērkons» (nosaukums – «Pērkons VR») un festivāla rīkotāji bijuši lielā sajūsmā par šo projektu. Taču, kā pagājušajā nedēļā pavēstīja filmas veidotāji – radošo projektu koordinatore Lorēna Kārpentere (Lauren Carpenter) un Korijs Avots, Francijas festivāla organizatori darījuši zināmu, ka festivāla galvenais sponsors – ķīniešu firma Alibaba – šo projektu esot noraidījuši un paziņojuši festivāla vadībai, ka viņi nedrīkst demonstrēt filmu par «Pērkonu». Kāpēc filma tika cenzēta, intervijā RīgaTV 24 raidījumā «Preses klubs» sīkāk pastāstīja grupas solists Raimonds Bartaševičs.

«Tā ir amerikāņu filma, kas ir izveidota virtuālajā realitātē [tā jāskatās ar īpašām brillēm - TVNET], bet kā dokumentālā filma, kā filma ar sižetu. Tā saucas «Rockumentary». Stāsts ir no amerikāņa skatupunkta, par mūsu dziesmoto revolūciju, vai saucam to kā gribam, cīņu pret visu to okupāciju utt. Tur ir kadri no Podnieka filmas, dokumentāli kadri, tiek parādīta situācija, kāda bija šeit Latvijā,» komentē Bartaševičs. «Šajos kadros mēs redzam to, kas šodien notiek Ķīnā.»

Viņš apliecina, ka filmas sponsori - ķīniešu firma Alibaba atteicās no šīs filmas pirmizrādes Parīzē. Mūziķis atklāja, ka filmas autori gatavo pirmizrādi Ņujorkā.

«Tas ir tāds svarīgs mirklis - pa trīsdesmit gadiem nekas nav mainījies, tu saproti, ka pasaule tāda pati ir. Ir režīmi, kas nekad neļauj nekādas svabadības izpaust. Iznāk jocīgi – amerikāņu filma brīvā Francijā, brīvā Eiropā tiek cenzēta satura dēļ, no Ķīnas puses bloķēta. Tas notiek šodien? Bet tas notiek! Nekas vēl nav beidzies! Rokenrols īstenībā ir brīvība. Tas ir viss pret pastāvošo. Viss tas stāsts turpinās. Gan jau mēs vinnēsim un uzvarēsim!» viņš izsaka cerību.

Skaties video fragmentu no 57:21 min.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu