Intervija ar «X faktora» finālisti Līgu Rīderi: Līgo ir kārtīgi padarīta darba svētki (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Instagram

Šova «X faktors» otrās vietas ieguvēja un veterinārārste Līga Rīdere vienmēr sabiedrību ir iepriecinājusi ar savu vienkāršību, skaisto balsi un latvisko garu. Šā iemesla dēļ, tuvojoties Jāņiem, sarunā ar vienu no slavenākajām Līgām Latvijā TVNET noskaidroja dziedošās veterinārārstes svētku svinēšanas tradīcijas un paražas, vārda nozīmi, kā arī apjautājās, kas kopumā jauns sievietes dzīvē.

Tuvojoties Jāņiem, gribētos vaicāt – 23. jūnijā tu vairāk svini vārda dienu vai Līgosvētkus?

Cik es sevi atceros, tad 23. jūnijā es līdz ar visiem svinu Līgovakaru ar ugunskuru un saullēkta gaidīšanu vēsajā rasā. Vārdadiena tāda pastarpināta, vairāk godu vārds, tāpat kā sētas saimnieks vienmēr būs Jānis, kaut arī varbūt tas nav viņa īstais vārds.

Tev pašai patīk savs vārds? Un kāds ir iemesls, kādēļ vecāki tev deva tieši šo vārdu?

Man patīk mans vārds, esmu Līga!

Vecāki mani nosauca tieši tā, jo 1988. gadā, kurā es piedzimu, atkal atsāka svinēt Līgosvētkus.

Varbūt tev ir bijuši kādi amizanti gadījumi, kas saistīti ar tavu vārdu?

Nekas tāds ievērojams nav atgadījies. Varu tikai atzīt, ka bieži par manu vārdadienu mūsdienu līgotāji atceras tikai Jāņu dienā.

Kur tu parasti mēdz svinēt savu vārdadienu un Jāņus?

Es savu vārdadienu nesvinu, jo tajā datumā svinu Līgovakaru kopā ar visiem līgotājiem. Jāņu diena ir tāda interesanta ar to, ka neizgulējies cilvēks cenšas būt možs, apdarot darāmos darbus, paralēli līgotāju apčubināšanai un mājās pavadīšanai. Bērnībā vienmēr svinēju kopā ar vecākiem, studiju gados ar studiju biedriem un draugiem, tagad - draugu lokā, ar ģimeni un bērniem.

Šovā «X Faktors» kļuva skaidrs, ka esi latviešu tradīciju piekritēja. Varbūt vari atklāt, kā Līgosvētkus svin tava ģimene un vai ir ir kādas īpašas tradīcijas, ko obligāti ievērojat katru gadu?

Es esmu lauku cilvēks - laucinieks, saimnieka meita. Tie ir kārtīgi padarīta darba svētki - sējas nobeigums un pļaujas sākums, savas sētas, durvju priekšas sakopšanas svētki. No bērnības atceros, kā tētis gatavoja svinīgo Jāņu ugunskuru, visi kopā sakopām savu sētu, izrotājām māju ar meijām, apdarījām darbus kūtī un mājā, lai varētu vakarā kopā ar radiem un draugiem nosvinēt vasaras pilnbriedu.

Tagad mans vīrs ir saimnieks un es saimniece. Mums Līgo neasociējas ar brīvu dienu un piedzeršanos, bet ar svētku dienu, kurā reizēm gadās arī strādāt līdz vēlam vakaram, lai būtu apdarīti darbi. Un tikai tad, iedegtā ugunskura dzirkstelēm sprakšķot gaisā, ēdam svaigi sietu sieru, tukšojot alus kausu, tā noslēdzot gada garāko dienu un sagaidot saullēktu. Un atkal jauna darba diena var sākties... Vēl daudz darāmā līdz ziemas saulgriežiem.

Vai ievēro arī kādus īpašus Jāņu dienas ticējumus?

Jāņu rītā saullēktu sagaidu basām kājām, lai rasā tās nomazgātu. Šogad ir plānā pļavā, rīta rasā peldēties. Saullēkts vienmēr ir ļoti maģisks un spēcinošs, cerību dodošs, vēl vienas jaunas dienas sākums.

Vai svētkos pin sev arī vainagu?

Uz Jāņiem sev vienmēr sarūpēju vainagu, pašas pītu. Eju pa pļavu un uzpinu vainagu no tām jāņuzālēm, kas atrodamas.

Un kā ar alu? Tev garšo?

Alus man garšo, tāds biezs un tumīgs, pilns garšas un apiņu spēka.

Kopš «X Faktora» ir jau pagājis kāds laiciņš. Kas jauns tavā muzikālajā karjerā?

Ir pagājis pusgads. Esmu vēl daudz jauna sevī atklājusi un radoši darbojos, lai drīzumā saules gaismu ieraudzītu jauna dziesma. Ja Dievs būs lēmis radošumam neapsīkt, tad varētu būt sagaidāms arī dziesmu apkopojums albuma formātā.

Vai arī pēc šova turpini sazināties un uzturēt kontaktus ar «X Faktora» dalībniekiem?

Man ir draudzīgs kontakts ar visiem dalībniekiem, bet tas nav kā pēc bērnu nometnes, kur tagad visi ir sirdsdraugi un uz mūžu. Esam kopā daudz piedzīvojuši, bet vairāk tomēr atsevišķi. Esmu mamma un ģimenes cilvēks, tādēļ vairāk ir par ko parunāt ar Arturu, Nadeždu, Tautumeitām un Edgaru. Katrs cīnāmies par savu sapņu piepildīšanos un esam atbalsts vajadzīgā brīdī.

Nesen nosvinēji savu 30 gadu jubileju. Apsveicam skaistajos svētkos! Vai vari teikt, ka esi laimīga un apmierināta ar savu dzīvi?

Paldies! Man patīk šis skaitlis. Trīs lietas - labas lietas. Jūtos nobriedusi un gatava šim gadu desmitam. Daudz ir noticis un daudz kam vēl jānotiek. Es sāku saprast savu dzīvi un lietu sakarības.

Nepastāv viena liela laimīgā sajūta, ir daudz mazu laimīšu, kuras padara dzīvi krāsainu, emocijām bagātu un pilnvērtīgu.

Un tikpat normāli ir kādu brīdi justies nelaimīgam, jo saprast, kas ir laime, var tikai tad, kad zini, kas ir nelaime. Dzīve ir tik skaista, cik mēs paši to sev ļaujam redzēt!

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu