Botāniskajā dārzā testē autonomās biškopības risinājumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Bišu dravā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā Rīgā patlaban testēts unikāls autonomās biškopības risinājums, kas nākotnē palīdzēs biškopjiem attālināti novērot savas bišu dravas, tādējādi taupot laiku un resursus, informē Latvijas Interneta asociācijas pārstāvji.

Viņi norādīja, ka biškopības darba specifika prasa regulāru bišu dravu apmeklējumu un bišu saimju apskati. Lai apciemotu dravas, biškopim dienā nereti jānobrauc desmitiem kilometru. Latvijas Interneta asociācijas pārstāvji atzīmēja, ka fiziskas apskates traucē bites un izraisa tām stresu, kas var negatīvi ietekmēt bišu saimes produktivitāti. Turklāt attālums ne vienmēr ļauj biškopim operatīvi reaģēt uz krīzes situācijām dravā.

Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektore Ina Gudele uzsvēra, ka attālināta novērošana un kontrole ir svarīgs nosacījums efektīvai un resursu taupīgai biškopībai.

«Pašlaik testētā sistēma būs liels palīgs ikvienam biškopim, jo sniegs iespēju nepārtraukti novērot bites un nekavējoties reaģēt uz izmaiņām vidē un bišu uzvedībā. Savukārt analītiskie rīki palīdzēs saskatīt kopsakarības starp virkni faktoru, kas ietekmē bišu produktivitāti, piemēram, laika apstākļiem un bišu dravas ģeogrāfisko izvietojumu, un citiem faktoriem,»

skaidroja Gudele.

Latvijas Interneta asociācijas pārstāvji sacīja, ka, ieviešot autonomās biškopības risinājumu, biškopji varēs attālināti sekot līdzi stropa apstākļiem, piemēram, vai temperatūra nav kritiska. Ja saimē trūks barības, tad to varēs laikus pamanīt un novērst.

Tostarp jaunā sistēma palīdzēs izglābt ziemojošās bišu saimes, kā arī ietaupīt laiku un naudu ikdienas stropu apskatei.

Latvijas zinātnieku izstrādātais risinājums palīdzēs noskaidrot labākas medus iegūšanas vietas saistību ar dažādu nektāra augu izmantošanu Latvijas apstākļos un noteikt aktīvākos bišu saimes periodus un laika apstākļus, līdz ar to produktīvāk veikt medus iegūšanu, lietderīgi izmantojot ziedu ziedēšanas laiku.

Tāpat biškopis situāciju novēros datorā no sava biroja vai mājas un varēs pieņemt lēmumu par izbraukšanu dravā tikai tad, ja tas ir nepieciešams. Liels palīgs būs stropu videomonitoringa sistēma, kas palīdzēs novērot bišu saimju lidošanas aktivitāti dienas laikā, kā arī vizuāli novērtēt dravas stāvokli. Piemēram, vai drava nav izdemolēta, apzagta, vai kāds strops nav apgāzies. Tostarp jaunā sistēma izmanto alternatīvos enerģijas avotus kā saules un vēja enerģiju sistēmas elektroapgādei, kas palielina sistēmas lietošanas iespējas dažādās Latvijas vietās.

Sagaidāms, ka autonomās biškopības sistēma veicinās ekonomiski dzīvotspējīgas lauksaimniecības attīstību, ievērojot ilgtspējas principus, ka arī lauksaimniecības un mežsaimniecības resursu saglabāšanu.

Turpinot attīstīt un modernizēt bišu uzraudzības kontroles un monitoringa sistēmu pēc projekta noslēgšanas, būs iespējams palielināt funkciju un pakalpojumu apjomu, piemēram, ieviešot attēlu apstrādes funkciju, izmantojot mākslīgā intelekta metodes, neirona tīklus u.c.

Projektu finansē Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma «Sadarbība» apakšpasākuma «Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei» projekta laikā.

Projektu īsteno Rīgas Tehniskās universitātes Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts, Latvijas Interneta asociācija, biškopības uzņēmums SIA «Meduspils», enerģētikas jaunuzņēmums SIA «Mazzy» un Latvijas Biškopības biedrības pētnieks Valters Brusbārdis.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu