Padomi, kā izvēlēties un mājokļa interjerā iekļaut paklāju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Par vienu no nozīmīgākajiem un burvīgākajiem mājokļa interjera elementiem nešaubīgi uzskatāms paklājs. Tas pilda vairākas funkcijas vienlaikus, piemēram, padara mājokli omulīgāku, uztur tajā siltumu un slāpē trokšņus. Pareizi izvietots, paklājs arī organizē telpu, vizuāli to apvienojot vai sadalot. Kā no plašā piedāvājumu klāsta izvēlēties savam mājoklim piemērotāko paklāju, un ko ņemt vērā, to iekļaujot interjerā? Padomos dalās interjera veikala ALANDEKO mārketinga vadītāja Ilze Mortukāne un mārketinga speciāliste Sintija Grigule.

Interjera veikals ALANDEKO

1. Sāc ar paklāja materiāla izvēli

Uzsākot jauna paklāja "medības", interjera veikala ALANDEKO speciālistes vispirms iesaka izvēlēties, no kāda materiāla tas būs izgatavots: "Paklājus iedala divās kategorijās – ir sintētiskie un ir dabīgie paklāji, kas izgatavoti, piemēram, no vilnas vai zīda. Protams, katram no šiem veidiem ir savas pozitīvās un negatīvās īpašības, kuras izsvērt izvēles izdarīšanas brīdī".

Paklājus iedala divās kategorijās – ir sintētiskie un ir dabīgie paklāji

Ekspertes stāsta, ka vilnas grīdas seguma priekšrocības ir materiāla dabīgums, kā arī lielāka aukstuma izolācija nekā sintētiskajiem paklājiem. Taču tajā pašā laikā ir arī vairāki mīnusi. Piemēram, vilnas paklāji lietošanas laikā mēdz pūkoties, uzkrāt sevī putekļus un izraisīt alerģisku reakciju. Tāpat, līdzīgi kā zīda paklāju gadījumā, arī no vilnas grīdas klājumiem ir grūtāk iztīrīt traipus. Protams, svarīgs aspekts ir arī izmaksas – jārēķinās, ka dabīgo paklāju iegādē un uzturēšanā būs jāiegulda lielāki finansiālie līdzekļi.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt sintētiskie grīdas klājumi, kuru ražošanā lielākoties tiek izmantotas poliamīda (neilona), polipropilēna, poliakrila un poliestera šķiedras, alerģijas neizraisa un arī cenas ziņā ir ievērojami lētāki par dabīgajiem paklājiem. Tie ir pieejami spilgtākās, košākās krāsās, ir mīkstāki un patīkamāki pieskārienam, tik ļoti nepūkojas, kā arī vieglāki, kas nozīmē, ka tos ērtāk pārvietot un iztīrīt. Tiesa, sintētiskie paklāji nav tik siltumizolējoši kā dabīgās šķiedras grīdas klājumi. Kā arī, tie ir neizturīgāki pret slodzi, kā rezultātā deformējas paklāja šķiedras – veidojas nospiedumi no mēbelēm un «iestaigājas taciņas».

2. Nosaki paklāja izmēru

Kad ir noskaidrots, kāda materiāla paklāju vēlies, jānosaka otrs būtiskākais aspekts - izmērs! "Ja materiālu un krāsu mēs varam pielāgot savām vēlmēm vai aktuālajām modes tendencēm, tad paklāju izmēru nepieciešams izvēlēties, atbilstoši telpas lielumam un izkārtojumam. Ar pareiza izmēra paklāju telpā var radīt wow efektu, savukārt ar nepareiza – pilnībā izjaukt telpas estētisko koptēlu," zina teikt I. Mortukāne un S. Grigule.

Ar pareiza izmēra paklāju telpā var radīt wow efektu

Foto: Publicitātes foto

3. Iekļauj mājokļa interjerā

Paklājs ir interjera dizaina elements, kas apvieno, ierāmē, ierobežo un organizē. Līdz ar to tas ir fantastisks līdzeklis kā atdalīt, piemēram, ēdamzonu no pārējās dzīvojamās telpas, izveidot rotaļu stūrīti bērnistabā vai atpūtas zonu viesistabā.

Paklājs ir interjera dizaina elements

Ēdamzona. Lai izvēlētos pareizu paklāju izmēru ēdamzonai, svarīgi ir ņemt vērā krēslu un galda lielumu, kā arī to izvietojumu. «Paklājs nedrīkst beigties teju pie galda kājām, jo tas vizuāli var radīt saspiestības un šaurības sajūtu. Vislabāk izvēlies paklāju, kas nosedz grīdu arī tad, kad krēsls ir atvilkts no ēdamgalda. Ja jārunā par paklāja veidu, tad noteikti šajā telpā iesakām izmantot stingrāku paklāju ar īsām cilpām,» pamāca ALANDEKO speciālistes.

Izvēlies pareizu paklāju izmēru ēdamzonai

Foto: Publicitātes foto

Guļamistaba. Guļamistabā vislabāk izvēlēties tādu paklāju, kas vai nu visā garumā un platumā sniedzas zem gultas vai arī līdz nakts skapīšu atrašanās vietai, lai ejot apkārt gultai vai izkāpjot no tās, var baudīt paklāja burvību. Guļamistabai piestāv arī mazi paklāji, kas lieliski iederēsies gultas sānos un/vai kājgalī!

Viesistaba. Visvairāk apdzīvotajā mājokļa telpā viesistabā paklāja izmēra izvēle ir atkarīga no telpas izvietojuma, mēbelēm un to grupām, jo ar paklāju var radīt zonējumu. Klasiski tiek izvēlēts paklājs, kas piekļaujas dīvānam, atpūtas krēslam un žurnālgaldiņam. Svarīgi atcerēties, ka paklājs vieno, līdz ar ko būtiski, lai uz tā būtu novietotas visas šīs mēbeles.

Labus piemēru kā darīt un kā labāk nedarīt, vari apskatīt šeit.

Foto: Publicitātes foto

ALANDEKO padomi, izvēloties paklāju:

  • Liels paklājs vienmēr pievērsīs uzmanību, tādēļ piesātinātā interjerā, kurā ir daudz oriģinālu mēbeļu un skaistu detaļu, vislabāk iederēsies paklājs vienā tonī ar minimāli pamanāmu zīmējumu.
  • Mazi, pūkaini paklāji ir lielisks aksesuārs, ko var izmantot jebkurā telpā kā interjera akcentu. Tie lieliski izskatās gan pie kamīna un krēsliem, gan, protams, guļamistabā pie gultas.
  • Lai arī tradicionāli guļamistaba tiek uztverta ka telpa, kurā piemērots liels un pūkains paklājs, ņem vērā, ka tieši tur veidojas vislielākais putekļu slānis (katrs zina, ka zem gultas «ne no kurienes» uzrodas lieli putekļu vīkšķi). Tāpēc, iespējams, vairāki nelieli un viegli izpurināmi paklājiņi gultas malās būs ērtāks un veselībai drošāks risinājums nekā liels paklājs. It sevišķi, ja ir nosliece uz dažādu veidu alerģijām.
  • Lielu uzmanību jāpievērš paklāja krāsai, īpaši, ja ir vēlme iegādāties lielizmēra paklāju, jo toņa iespaidā telpas lielums vizuāli var izmainīties.
  • Tumšām istabām piestāvēs paklājs siltos toņus, savukārt gaišās istabās – aukstos toņos.
  • Uz tumšas grīdas pamanāmi un ekstravaganti izskatīsies paklājs kontrastējošā krāsā.
  • Izvēloties lielo paklāju, jāņem vērā svarīgs nosacījums – attālumam no sienām līdz paklāja malām ir jābūt 15 līdz 20 cm.
  • Sintētiskie paklāji mūsdienās ir gana pieejami cenas ziņā, tāpēc tos var izmantot un mainīt arī sezonāli. Piemēram, vasarā dekorēt telpu ar jautrāku un spilgtāku paklāju, bet aukstajā sezonā - pūkaināku grīdas klājumu mierīgos toņos. Šis ieteikums gan derēs tikai tiem, kam ir pietiekami vietas neizmantotā paklāja ieziemošanai.

Mazi, pūkaini paklāji ir lielisks aksesuārs, ko var izmantot jebkurā telpā kā interjera akcentu

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu