7 aktuālas tendences flīžu dizainā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No šī gada 25. līdz 29. septembrim Itālijas ziemeļu pilsētā Boloņā 35. gadu pēc kārtas notika flīžu un vannas istabas aprīkojuma izstāde «CERSAIE 2017», kas pasaules mērogā ir viena no atzītākajām arhitektu, interjera dizaineru, ražotāju, pārdevēju un citu nozares ekspertu tikšanās platformām. Flīžu salona «ViVeX» vadītāja Santa Zariņa nupat ir atgriezusies no šīs radošuma un tehnoloģiju gadskārtējās parādes un dalās ar aktuālākajām tendencēm flīžu dizainā.

Flīžu salons «ViVeX»

Ģeometriskie raksti

Interjerā kā centrālais dekora elements ienāk flīzes ar melnbaltiem un krāsainiem ģeometriskiem rakstiem, telpas pārējam iekārtojumam paliekot kā neitrālam fonam. Rakstaina flīzēta siena, grīda vai kāda cita konkrēta zona kļūst par galveno telpas akcentu. Mūsdienu rakstaino flīžu priekšrocība ir to pieejamība kvadrātmetros – tās tiek piedāvātas kā pamatflīzes, nevis dekors, līdz ar to ar tām noklāt visu sienu ir ievērojami izdevīgāk, nekā ar dekora daļām.

Flīzes ar melnbaltiem un krāsainiem ģeometriskiem rakstiem

Foto: Publicitātes foto

Monotoņu spēles

Tajā pašā laikā cilvēki, kuri interjerā nevēlas likt uzsvaru uz ģeometrisku rakstu flīzēm, var izvēlēties pilnīgi pretēju pieeju. Proti, flīžu jaunākajās kolekcijās ir vērojama arī monotoņu dominance – interjeru izdaiļojoši tīru krāsu akcenti bez ornamentiem. Piemēram, itāļu kompānija «Ceramica Vogue», kas ir viena no vadošajām flīžu ražotnēm pasaulē, savā jaunākajā kolekcijā «Graph» piedāvā spēlēties ar vairāku monotoņu kompozīcijām, vienā interjerā apvienojot vairākas šobrīd modē esošas krāsas, piemēram, bordo un zaļā toņa gammu. Papildus ražotājs aicina izcelt vientoņu flīžu raksturu ar krāsainām šuvēm, kolekcijas katalogā norādot ieteicamās krāsas starpflīžu aizpildīšanai, kas līdz šim parasti palika klienta ziņā.

Interjeru izdaiļojoši tīru krāsu akcenti bez ornamentiem

Foto: Publicitātes foto

Koka segumu imitācijas

Jau vairākus gadus koka imitācijas ieņem stabilas līderpozīcijas starp aktuālākajām tendencēm flīžu dizainā. Līdz ar tehnoloģiju attīstību tās piedzīvo savu kārtējo pārdzimšanu. Piemēram, šobrīd ir izdevies izveidot faktūru, ko ne vien vizuāli, bet arī pieskaroties, ir sarežģīti atšķirt no īsta koka. Piedāvājumā parādījušās koka imitācijas ne tikai dabīgos toņos, bet arī baltā un melnā krāsu gammā. Turklāt koku imitējošās flīzes paliek arvien garākas - kādreizējo 15x60 cm vietā parādās līdz pat 180 cm garas flīzes, kas perfekti atdarina dēļu pārklājumu.

 Koka imitācijas ieņem stabilas līderpozīcijas starp aktuālākajām tendencēm

Foto: Publicitātes foto

Betona reprodukcijas

Minimālisma piekritēji, kuriem ir tuva interjera dizaina filozofija «less is more» («mazāk ir vairāk»), iecienījuši flīzes, kas izskatās kā betona reprodukcija. Līdzīgi kā koka segumu gadījumā, arī betonu atdarinošās flīzes kļūst arvien līdzīgākas oriģinālam. Proti, imitācijas efekts kļūst aizvien pārliecinošāks, bet faktūra vēl dabiskāka un filigrānāka, ka pat skrupulozi pētot, grūti atšķirt - betons vai flīze?

Foto: Publicitātes foto

Metro flīžu modifikācijas

Turpinās arī metro flīžu jeb ķieģeļu popularitāte, iezīmējoties jaunai tendencei – to netipiskam izkārtojumam. Klasisko horizontāli salikto ķieģeļu vietā tiek piedāvāts vertikāls klājums, diagonāles, skujiņu formas, kā arī pakāpeniska krāsu pāreja. Dizaineri spēlējas ne tikai ar metro flīžu izvietojumu, bet arī ar krāsām, pēdējās kolekcijās iekļaujot arī pasteļtoņu, brūno zemes un pat košu toņu «ķieģelīšus» papildu standarta trīsvienībai - baltam, melnam un pelēkam sortimentam.

www.homer.lv

Foto: Publicitātes foto

Reljefa izsmalcinātība

Moderno tehnoloģiju ietekmē arī flīžu dizainā arvien vairāk nostiprinās trīsdimensionāls formāts. Rotaļas ar faktūru kļūst patiesi grandiozas, un to arī pierāda spāņu ražotnes «Bouquet Ceramic» reljefa flīžu jaunākā kolekcija. Šādas flīzes ir unikāls veids, kā piešķirt īpaši izsmalcinātu estētiku flīzētām virsmām, atsvaidzinot tās ar apjomu un gaismēnām, tajā pašā laikā saglabājot ieturētu, niansētu dizainu.

www.homer.lv

Foto: Publicitātes foto

Nestandarta izmērs un biezums

Flīžu dizainā mainās ne vien krāsas un faktūras, bet arī to parametri. Sākotnējo 20x20 cm flīžu izmēru ar laiku nomainīja 60x60 cm plāksnes, bet nu arī šis vairs nav viennozīmīgs standarts. Aktuālajās kolekcijās ir pieejamas arī 1.20 x 2.40 m lielas flīzes, kā arī plāksnes, kuru garums var sasniegt līdz pat trīs metrus - šādi «gigantiski» izmēri pamazām kļūst arvien pieprasītāki. Monolīta plāksnes rada viengabalainības un plašuma efektu, un vizuāli nolasās kā virsma, nevis flīzējums. Ražotāji sākuši piedāvāt arī 1 x 3 m lielas metāla un marmora imitācijas, kas izceļas ar plānumu - līdz pat 3 mm standarta 9 līdz 11 mm vietā. Kā otra galējība, kas ir iekļauta gandrīz katra ražotāja jaunākajā kolekcijā, ir īpaši izturīgas 2 cm biezas flīzes, kas pielietojamas terasēm, garāžām un paceltām grīdām.

Monolīta plāksnes rada viengabalainības un plašuma efektu

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu