Latviska lauku mājiņa meža tuvumā (1)

Elza Apse
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Roberts Neilands

Lauku mājas ne retajam asociējas ar senatnīgu koka viensētu pļavas vai meža ielokā. Galdniekam Robertam Neilandam ir izdevies šos stereotipus lauzt un lauku īpašumā uzbūvēt modernizētu šķūnīša tipa māju.

Pagaidu ēka dzīvošanai ziemā

Šarmantā lauku māja atrodas Vecpiebalgas pusē. Roberts īpašumu iegādājās pavisam nesen un īsā laikā no 30 gadus neapdzīvota lauku ēkas kompleksa pārvērta par mājīgu atpūtas vietu ģimenei. «Kad šo vietu iegādājos, šeit esošās mājas bija ļoti sliktā stāvoklī – tās ilgi nebija apdzīvotas un tām bija cauri jumti. Diemžēl mājas glābt neizdevās un izlēmām tās nojaukt un būvēt ēkas no jauna. Kā jau katram latvietim, brīvdienās gribas braukt atpūsties laukos. Lai pēc iespējas ātrāk mana ģimene varētu pavadīt laiku laukos, iesākumā pārtaisījām garāžu par vasaras dzīvošanai piemērotu māju. Māju droši varēja izmantot visu vasaru, bet, līdzko sāka palikt aukstāks, garāžas mājā uzturēties vairs nebija patīkami, tomēr laukos gribējās palikt ilgāk – arī rudenī un ziemā. Tad nu izplānojām un uzbūvējām tādu kā pagaidu māju, lai šeit varētu atpūsties arī ziemā, kamēr lauku saimniecības galvenā māja nav uzbūvēta. Īsto māju būvēsim vēlāk, taču šī koka mājiņa pēc lielās ēkas uzbūvēšanas paliks par viesu māju tuvākajiem draugiem, radiem un paziņām,» atklāj ēkas īpašnieks. «Tagad šajā mājiņā paliekam arī Ziemassvētkos un arī janvāra un februāra brīvdienās. Tā kā mājiņa ir maza, to var ātri piekurināt, tādēļ šeit var mierīgi palikt arī tad, kad ārā valda pavisam skarbi laikapstākļi un āra temperatūra noslīd zem -20 grādiem,» stāsta mājas saimnieks.

Foto: Roberts Neilands

Pirmā ideja – konteineru māja

Ideja mājai nebija viena vienota – to veido vairāki iedvesmas avoti, kurus ēkas īpašnieks smēlās no portāla «Pinterest». Saimnieks idejas apvienoja arī ar dažādiem latviskiem simboliem un šeit raksturīgās koka ēku arhitektūras principiem, tādējādi radot galarezultātu – latvisku, bet modernu lauku māju.

Foto: Roberts Neilands

Pirms ēkas autors un saimnieks nonāca pie galavarianta, iesākumā bija plānojis uzbūvēt māju no pārvadāšanas konteineriem. «Sākotnēji plānojām būvēt konteinera tipa māju, kas šobrīd ārzemēs ir ārkārtīgi populāra māju būvēšanas metode. Tomēr, lai arī cik šī ideja bija vilinoša, drīz vien sapratām, ka šāda māja būs par šauru, un meklējām citas alternatīvas. Es vēlējos, lai mājā varētu ielikt normāla izmēra virtuvi un vannasistabu, kas konteinera mājās ir visai sarežģīts uzdevums. Šķūnīša tipa mājai tomēr izmantoju dažas konteinera māju nianses – man personīgi patīk tas stils, kad bleķis pārlokās pāri jumta daļai un tas pāriet sienā, ko arī izmantoju meža mājas būvniecībā,» stāsta mājas saimnieks Roberts Neilands.

Foto: Roberts Neilands

Ēkas autors arī atzīst, ka mājas projekts ir diezgan vienkāršs, tāpēc tās projektēšanā nemaz nevajadzēja piesaistīt arhitektu palīdzību. Vienīgais palīgs ēkas projektēšanā bija arhitektūras students, kas uzrasēja ēku, lai to varētu iesniegt būvvaldē un saskaņot visu projektu.

«Mājas karkass ir būvēts no koka, un, tā kā šī ir meža mājiņa, loģiski būtu izmantot koku arī iekšpusē. Tieši tādēļ arī sienas ir apšūtas ar koka dēļiem. Tā kā pats esmu galdnieks, pats varēju izgatavot mājas detaļas un mēbeles,» stāsta saimnieks Roberts.

Konteineru mājas, kuras bija iecerējis būvēt arī galdnieks Roberts Neilands:

Meža mājas būvniecība – ātri un vienkārši

Tā kā ēkas projekts ir samērā vienkāršs, meža mājiņu ir uzslējām vienas vasaras laikā, pieķeroties būvniecības darbiem vien brīvajā laikā. Savukārt iekšdarbus mājas saimnieks veica ziemā, bet pavasarī ierīkoja ūdensapgādes sistēmu un kanalizāciju.

Māja ir samērā maza – iekštelpās atrodas viena kopīgā telpa un vannasistaba. Kopējā telpa ir sadalīta divos stāvos – pirmajā stāvā ir dzīvojamā istaba un virtuve, bet otrajā stāvā atrodas guļamzona. Otrais stāvs ir izvietots kā pusstāvs – tas nesedz visu augšējo stāvu, bet tikai pusi. Turklāt jumta korē jeb guļamzonā augstākā vieta ir tikai 1,60 m – bērni kājās var nostāties, bet pieaugušie nu nekādi.

Foto: Roberts Neilands

«Lai gan māju uzbūvēt bija samērā vienkārši un šis projekts man personīgi ļoti patīk, tomēr pēc uzbūvēšanas sakārāmies arī ar šādiem tādiem mīnusiem. Piemēram, mājai nav jumta pārkares, tāpēc ūdens un sniegs līst virsū uz mājas terases, bet ziemā mēdz gadīties, ka dienas laikā sniegs atkūst, bet vakarā piesalst. Ja atbraucam no Rīgas šādos laikapstākļos, tad mūs priekšā sagaida sasalis sniegs pie durvīm, kas 20 minūtes ar lāpstu ir jādauza, lai atvērtu durvis un vispār tiktu mājā iekšā,» atklāj Roberts, piebilstot: glītums prasa upurus - pārkare mājai noderētu, taču tā sabojātu mājas dizainu.

Foto: Roberts Neilands

Līdzīgas ēkas piedāvā uzcelt pašmāju uzņēmumi

Ēkas saimnieks Roberts Neilands atklāj, ka neilgi pēc mājas uzbūvēšanas ir atklājis, ka šādas līdzīgas mājas uzbūvēt piedāvā daži Latvijas uzņēmumi. Vienīgā atšķirība – tā kā māju saimnieks taisīja sev, to bija iespējams pielāgot savai gaumei, izmantot sev tīkamus materiālus un taisīt sev vajadzīgos gabarītos. Ēkas īpašnieks piebilst - ja ir laiks un prasmes, tad lētāk ir uzbūvēt māju pašam nekā to uzticēt kādam uzņēmumam.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu