Top lietas bez kurām šovasar neiztiksi (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Krūmiņš

Tuvojoties talkas dienai un stādīšanas laikam, ir pienācis brīdis sagādāt visu dārzam nepieciešamo vai vismaz atrast iedvesmu dārza labiekārtošanai. Arī šogad izstāžu hallē «Ķīpsala» norisinās izstāde «Dārzs un dzīvesstils», kas apmeklētājus priecē ar plašu stādu klāstu, dažādiem pagalma vai dārza iekārtošanas risinājumiem, līdz pat saliekamajām dārza vai lauku mājām. Lasi un uzzini, kam šā gada izstādē būtu vērts pievērst uzmanību.

Koka siltumnīcas

Siltumnīcas, kas izgatavotas no koka un stikla, dažiem varētu šķist nepraktiskas tieši tā iemesla pēc, ka kokmateriāli mūsu laikapstākļu ietekmē ātri bojājas un uz tiem var sākt augt sūnas. Tomēr izstādē apskatāmo siltumnīcu koka daļa ir apstrādāta ar vairāku slāņu aizsardzības sistēmu, kas novērš bojāšanos. Šādas siltumnīcas ir vieglāk kopt - ikgadējā siltumnīcas sērošana nebojās koka materiālu, kā tas mēdz notikt ar metāla karkasu. Siltumnīcu atliek vien izmazgāt reizi gadā, bet reizi 15 gados tā būs jāpārkrāso. Turklāt koka siltumnīcām ir radīts pievilcīgs dizains, kas lieliski izskatīsies jebkurā dārzā.

Pārnēsājamās ugunskura vietas

Ugunskura vietu izveidot piemājas dārzā nav īpaši sarežģīts uzdevums, taču citviet tā ierīkošana var beigties pavisam nepatīkami. Lieliska alternatīva ir pārnēsājamie ugunskuri - milzīgs metāla šķīvis, kuru var nolikt teju jebkur - kempinga vietā, pļavā vai pat upes krastā. Tērauda šķīvju rūsganā tekstūra ir veidota dabiskā oksidācijas procesā, kas tiem arī sniedz aizsardzību pret bojāšanos.

Picu krāsniņa grilam

Apvienot picas cepšanu krāsniņā ar grilēšanu šķiet pavisam neiedomājama, bet pasakaina ideja. Izstādē «Dārzs un dzīvesstils» var apskatīt speciālas picu krāsniņas, kuras var likt uz grila un rezultātā pagatavot pat garšīgāku picu nekā Itālijas smalkākajās picērijās. Grila picu krāsniņu iekšpuse ir veidota no akmens, bet siltums uz šo savdabīgo «uzparikti» nāk no grila oglēm vai gāzes plīts uguns. Akmens virsmas uzkarst ļoti ātri, tāpēc pica būs gatava piecreiz ātrāk, nekā to cepot cepeškrāsnī, - vien četrās minūtēs. Šī grila picu krāsns būs noderīga arī mūra plīts īpašniekiem - uzliec krāsniņu uz plīts un cep picu kā itāļu restorānā.

Bagātīgais stādu sortiments

Īsteniem dārza darbu mīļotājiem prieku sagādās plašais stādu klāsts izstādes halles ārpusē - šeit atradīsi krūmus, ogulājus, dekoratīvus kociņus, garšaugus, kā arī augļu un dārzeņu stādus. Izstādes dalībnieki ir parūpējušies arī par ievērojamu sēklu un puķu sīpolu piedāvājumu. Savukārt mazliet nostāk no stādu parādes atradīsi visu nepieciešamo dārza labiekārtošanai - dārza šķēres, kapļus, lāpstas, grābekļus, šļūtenes un citus piederumus.

Zāles pļāvējs - pašgājējs

Vēl nesen māju uzkopšanas tehnoloģijā ienāca roboti putekļusūcēji, kas ievērojami atvieglo mājas tīrīšanu - nospied podziņu un robots pats izsūc grīdu. Šāda inovācija nu ir ienākusi arī dārzniecībā - nu pircērjiem ir pieejams arī robots zāles pļāvējs, kas pats nopļaus mauriņu, bet tikmēr saimnieki beidzot varēs atpūsties un netraucēti baudīt tikko pļauta mauriņa smaržu. Robots ātri spēs apstrādāt platības līdz pat 30 000 m2, turklāt tam nebūs šķērslis pat lauku cietā zāle - uzstādi nepieciešamo režīmu un laid robotu darboties. Robotiskais zāles pļāvējs ir arī drošs, tāpēc tas neapdraudēs bērnus vai mājdzīvniekus, kas spēlējas turpat dārzā.

Metāla plauktiņi puķu kastēm

Izstādē pievērs uzmanību metāla plauktiņiem, kas radīti speciāli puķu kastēm un podiem. Plauktiņi noderēs gan dārza īpašniekiem, gan arī tiem, kas ziedus un garšaugus audzē uz balkona vai lodžijas. Šeit katrs varēs atrast sev piemērotākos plauktiņus - greznus, ar koka plauktiem vai veidotus tikai no metāla režģa.

Saliekami koka bērnu laukumi

Izstādē «Dārzs un Dzīvesstils» varēsi atrast arī vairākus stendus, kas piedāvā apskatīt dažādus risinājumus bērnu laukuma izveidei. Apskati vingrošanas pilsētiņu, spēļu, slidkalniņu, šūpoļu un citu atrakciju piedāvājumus, kurus varēsi īstenot savā pagalmā.

Pārvietojamas mucu pirtis

Par pirts uzbūvēšanu iepretim lauku īpašuma dīķim sapņo daudzi, taču no tā īstenošanas bieži vien attur laikietilpīgie būvēšanas darbi. Izstādes ietvaros vairāki ražotāji piedāvā apskatīt pirtis, kuru konstruēšana prasīs ne vairāk kā stundu, bet novietot to varēs teju jebkur - kaut vai paša dīķa vai ezera krastā. Šeit ir pieejamas pirtis ar atsevišķu atpūtas, pirts telpu un pat vietu dušai.

Saliekamās mājas

Bez dārza tehnikas, piederumiem, stādiem un pirtīm izstādē var aplūkot arī vairāku ražotāju stendus, kas piedāvā uzbūvēt pilnībā funkcionējošu lauku māju. Atrodi sev piemērotāko mājas dizainu, plānojumu, pat materiālus un jau drīz sāc dzīvot paša izvēlētajā mājā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu