5 padomi, kā sākt dzīvot dabai draudzīgi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Laika trūkuma dēļ mājsaimniecības uzturēšana ikdienā var sagādāt galvassāpes. Tāpat arī ne vienmēr atliek laika, lai plānotu to, kā mājas soli padarīt dabai draudzīgāku un efektīvāku enerģijas resursu taupīšanā, kas mūsdienu sabiedrībai ir aktuāls temats. Ceļš no idejas līdz darbiem par dabas saudzēšanu nav nemaz tik tāls un sarežģīts kā varētu šķist. Seko šiem pieciem padomiem un uzzini, kā ar vienkāršiem ikdienas paradumiem padarīt savu mājsaimniecību energoefektīvāku.

Dabai draudzīga iepirkšanās

Bieži vien, dodoties uz veikalu, mēs padomājam par iepirkumu sarakstu, bet retumis paņemam līdzi auduma iepirkuma maisiņu, kas ir pirmais solis, domājot par iepirkumu veikšanu dabai draudzīgi.

Iepērkoties jādomā arī par produktu iepakojuma izvēli - augļus, dārzeņus, kuri stendos ir pieejami bez iepakojuma, varam ielikt iepirkumu grozā vai ratos un pēc pirkuma veikšanas salikt līdzi paņemtajā auduma maisiņā.

Pavisam vienkārši, ērti un videi saudzīgi.

Foto: Pexels

Atkritumu šķirošana

Atkritumu šķirošana prasa disciplīnu un savas sistēmas izstrādi, lai pēc kāda laika jau ātri un efektīvi spētu šķirot atkritumus. Viena no «Zero Waste Latvija» kustības dibinātājām Zane Skuja sniedza ieteikumus tiem, kuri vēl šaubās par atkritumu šķirošanu un nezina, kas būtu tas, ar ko jāsāk.

• Kad esam sākuši ievērot dabai draudzīgas iepirkšanās pamatprincipu - nelietot plastmasas maisiņus, tad varam sākt pievērst uzmanību arī pārtikas preču iesaiņojumam, piemēram, labāk izvēlēties produktus, kas ir stikla, PET, metāla vai papīra iepakojumā, jo tie tiek pārstrādāti.

• Produktu iepakojumi noteikti ir jāiztīra no pārtikas atlikumiem, piemēram, stikla pudele būtu jāizskalo, tas neaizņem pārāk daudz laika, un etiķetes no iepakojuma nav jānoņem.

• Svarīgi ir apskatīt šķirošanas konteineru pieejamību pie savas dzīvesvietas. Latvijas Zaļais punkts ir izveidojis karti, kur šādu informāciju vari atrast. Bet, ja tuvumā šādu konteineru nav, tad noteikti vari uzrunāt nama apsaimniekotāju par šādu konteineru nepieciešamību dzīvojamajā rajonā. Kā arī noteikti pievērs uzmanību konteineru apzīmējumiem, jo tie tev parādīs priekšā, kurā konteinerā kādi atkritumi ir jāizmet.

• Neaizmirsti par elektroprecēm - katrai elektroprecei ir savs kalpošanas laiks, un brīdī, kad esi nolēmis iegādāties jaunu, noteikti sazinies ar veikalu, kur esi iegādājies ierīci, un viņi tai atbrauks pakaļ.

Foto: Pexels

Ūdens taupīšana

Ūdens taupīšana var sākties ar trauku mazgāšanu izlietnē, kad to noslēdzam, un atjaunojam ūdens padevi tikai tad, kad vēlamies traukus noskalot. Ja vēlies taupīt ūdeni arī citos saimniecības darbos, piemēram, veļas mazgāšanas procesā, tad tev būtu jāiegādājas sadzīves tehnika, jāpievērš uzmanība ierīces enerģijas patēriņam un jāizvērtē, vai tai piemīt tādas jaunās tehnoloģijas kā TurboWash, EcoHybrid un citas. Ja tā ir, tad esi drošs, ka esi izdarījis pareizo izvēli par labu enerģijas ietaupījumam.

Foto: Pexels

Bez ķīmijas, bez alergēniem

Ja vēlies, lai tava mājsaimniecība darbojas energoefektīvā režīmā, tad vērts ir padomāt par vēl citu saimniecībā izmantoto sadzīves tehniku, kas nodrošinās ne tikai mazāku enerģijas un ūdens patēriņu, bet arī mazinās alerģiju risku ikvienam ģimenes loceklim. Ja ģimenē aug bērni vai kādam no tuviniekiem ir alerģiskas reakcijas pret putekļiem, putekšņiem vai jebkādiem citiem mikroorganismiem, jaunākās paaudzes veļasmašīnas ar TrueSteam TM tehnoloģiju un Allergy Care funkciju sniegs veselīgāku vidi mājās bez alergēniem.

Alternatīvie enerģijas avoti - saules baterijas

Ja esi īstenojis savā ikdienā jau iepriekš nosauktos punktus, tad īstais laiks ir izvēlēties atjaunojamo enerģijas avotu - saules enerģiju. Tās izmantošana mājsaimniecībās aizvien pieaug. Šie enerģijas paneļi ļauj uzkrāt saules enerģiju un izmantot to savas mājsaimniecības vajadzībām, piemēram, mājas apsildei un elektroierīču darbības nodrošināšanai. Saules enerģija ir lieliska alternatīva elektrībai, kas sniedz apziņu, ka iegūstam enerģiju dabiskā veidā un efektīvi to izmantojam.

Foto: Pexels
Lai mainītu apkārtējo vidi, ir jāsāk ar sevi pašu un savu ģimeni.

Atbildība par apkārtējo vidi gulstas uz ikkatra pleciem, un ikvienam ir iespēja ieguldīt savu laiku tās uzlabošanā, šķirojot atkritumus, uz veikalu ņemot līdzi auduma maisiņu un iegādājoties sadzīves tehniku, kas patērē daudz mazāk elektrības un citu resursu. Rūpes par vidi sākas mūsu mājās, esi atbildīgs pret ģimeni, un arī daba būs tev pateicīga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu