Lai spīd un laistās - vienkārši veidi, kā iztīrīt vannas istabu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Vannas istaba ir viena no tām telpām, kuru vismazāk vēlamies kārtot un tīrīt. Tomēr nesakopta vannas istaba ir viens no rādītājiem, kas viesiem liecina par nevīžīgu un slinku saimnieku. Lai arī tīrīšana nav aizraujoša nodarbe, tai nevajadzētu būt sarežģītai un prasīt liekus tēriņus, piemēram, specializētu produktu iegādei.

 
Foto: Pixabay

Notīri visas virsmas

Pirms sāc vannas istabas tīrīšanu, atbrīvo plauktus, palodzes, skapjus un citas mēbeles no sīkumiem, kosmētikas un sadzīves ķīmijas. Pēc tam no vannas istabas iznes mazās mēbeles, piemēram, taburetes, krēslus, galdiņus un plauktiņus un ķeries klāt virsmu tīrīšanai. Ņem garu slotu vai putekļusūcēju un notīri putekļus no sienām un griestiem, bet sienas un grīdas flīzes, plauktus, galdus un citas virsmas notīri ar ūdenī atšķaidītu etiķi.

 
Foto: Pixabay

Lai atkal mirdzētu

Tas pats etiķa un ūdens maisījums noderēs arī izlietnes un dušas durvju mazgāšanai - ar izsmidzinātāju uzpūt pašu gatavoto tīrīšanas līdzekli uz stikla vai keramikas virsmām un rūpīgi notīri to ar mīkstu lupatu. Uzmanies ar hromētajām un lakotajām virsmām, jo tās beržot ātri bojājas un noskrāpējas - šādu priekšmetu tīrīšanai pagatavo sodas pastu no dzeramās sodas un ūdens, iemērc tajā mitru lupatu un ar vieglām kustībām noņem netīrumus.

 
Foto: Pixabay

Atbrīvojies no kaļķakmens

Kaļķakmens nosēdumus, kas parasti mēdz ieņemt sīkās maliņas un stūrīšus uz vannas, ūdens maisītāja vai izlietnes, visefektīvāk var notīrīt ar vecu zobu birsti. Arī šādus nosēdumus ir iespējams notīrīt ar etiķi - samērcē ar to papīra dvieļus, liec tos uz kaļķa apņemtajām virsmām un ļauj šķīdumam «saēst» nosēdumus. Pēc 10 - 15 minūtēm ņem nost papīra dvieļus un pārpalikumus notīri ar zobu birsti.

 
Foto: Pixabay

Iztīri flīžu starpas

Flīžu starpu tīrīšana nav viegls uzdevums, un to tīrīšana var beigties ar slapju muguru, taču nomelnējusi java ne tikai bojās vannas istabas izskatu, bet tajā var iedzīvoties dažādu sēnīšu sporas un pelējums, kas savukārt veicina alerģiskas reakcijas. Javas tīrīšanai pagatavo ķīmijas nodarbību cienīgu mazgāšanas līdzekli - pastu no sodas un ūdeņraža pārskābes. Uzklāj pastu uz problēmzonām un ar birsti berzē flīžu starpas, līdz tās atgūst sākotnējo krāsu. Pēcāk flīzes notīri ar siltu ūdeni.

 
Foto: Pixabay

Spoguļi un stikli - gluži kā jauni

Lai spoguļi un stikli mirdzētu, pietiks vien ar siltu ūdeni un mikrošķiedras lupatiņu, kuru var iegādāties teju jebkurā saimniecības preču veikalā. Spodrākam rezultātam ūdenim vari pievienot etiķi - šķīdumu uzklāj uz stikla virsmas un nopulē virsmu ar lupatiņu.

 
Foto: Pixabay

Tīrām caurulēm un dušas uzgalim

Par kaļķakmens iecienītākajām vietām varētu dēvēt caurules un dušas galvu, kas visai bieži mēdz aizsērēt. Dušas galvas tīrīšanai izmanto tādu pašu metodi kā keramikas virsmām, taču tam derēs mazliet citādāka pieeja, proti, noskrūvē dušas galvu un ieliec to maisā, kurā ieliets ūdens un etiķis. Maisu aizsien un ļauj šķīdumam iedarboties uz kaļķakmens nosēdumiem trīs stundas, bet pēc tam kārtīgi to noskalo. Savukārt cauruļu tīrīšanai periodiski noderēs dziļā tīrīšana jeb cauruļu atskrūvēšana un to attīrīšana ar pudeļu birsti, taču laika intervālu starp tīrīšanām var pagarināt, ja ik nedēļu izlietnē izliesi katlu ar verdošu ūdeni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu