Praktiski un mājīgi – padomi bērnistabas iekārtošanā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Plānojot un iekārtojot bērnistabu, vecākiem jāpatur prātā, ka šī telpa tiks izmantota ne vien gulēšanai, bet arī mācībām, rotaļām un ciemiņu uzņemšanai. Tāpat jāņem vērā, ka bērni ir augošs organisms ar mainīgām vajadzībām, tāpēc istabas interjeram ir jābūt viegli transformējamam. Kā iekārtot sava bērna istabu tā, lai tā vienlaikus pildītu gan vairākas funkcijas, gan augtu līdz ar viņu? Vērtīgus padomus, ko ņemt vērā, iekārtojot bērnistabu, sniedz mēbeļu veikala Čiekurs vadītāja Ilze Buliņa.

Mēbeļu veikals Čiekurs

Atstāj brīvu telpu rotaļām un attīstībai

Bērniem ir vajadzīgs plašums un vieta, kur attīstīties un spēlēties, tāpēc iekārtojot bērnistabu, ir svarīgi to nepārvērst par mantu un mēbeļu noliktavu. Ja istaba ir paredzēta pavisam mazam bērniņam, piemēram, zīdainim, telpas iekārtojumam izmanto tikai pašas nepieciešamākās mēbeles un dekorus, piemēram, gultiņu, skapi un pārtinamo galdu.

Bērnam pieaugot, telpā vajadzēs ietilpināt arī citas mēbeles

Pārējo telpu atstāj brīvu, lai mazajam būtu vieta, kur rāpot, pēc tam spert pirmos soļus un, galu galā – rotaļāties.Bērnam pieaugot, telpā vajadzēs ietilpināt arī citas mēbeles, piemēram, rakstāmgaldu, krēslu, skapi vai plauktu. Saprotams, to izdarīt būs ievērojami vienkāršāk, ja brīvu vietu telpā būsiet tam paredzējuši jau iepriekš.

Nodrošini labu apgaismojumu

Gluži kā jebkurā citā mājokļa telpā, arī bērnistabā ļoti nozīmīgs ir apgaismojums – telpai ir jābūt labi izgaismotai gan dienas, gan vakara stundās. Tā kā lielu daļu laika bērns pavadīs mācoties, īpaša vērība ir jāpievērš rakstāmgalda izvietojumam un apgaismojumam. Pirmkārt, galdu ir jānovieto pietiekoši gaišā vietā, lai neradītu papildu slodzi acīm. Otrkārt, jāatceras, ka tad, ja bērns raksta ar labo roku, gaismai ir jākrīt no kreisās puses, bet kreiļiem tieši pretēji – no labās puses.

Izpaudies ar baltām mēbelēm un krāsainiem dekoriem

Mēbeļu veikala Čiekursvadītāja stāsta, ka pirms 17 gadiem, kad viņi uzsāka darbību Latvijas tirgū, pircējus baltas mēbeles neinteresēja. Šobrīd situācija ir pilnīgi pretēja – vecāki bērnistabas iekārtošanai lielākoties izvēlas tikai baltas mēbeles, jo tās ir viegli kombinējamas ar jaunām mēbelēm no citām kolekcijām, vienlīdz labi iederas gan zīdaiņa, gan pusaudža istabā un dod iespēju interjerā radoši izpausties ar krāsām un tekstilu.

Baltas mēbeles bērnistabā ļauj brīvu vaļu fantāzijai

«Baltas mēbeles bērnistabā ļauj brīvu vaļu fantāzijai– ģimene var spēlēties ar tekstilijām, sienu krāsojumu un citiem interjera elementiem. Savukārt, ja izvēlētas krāsainas mēbeles, izveidot saskaņotu interjeru kļūst ievērojami grūtāk,» zina teikt I. Buliņa. Viņa arī piebilst, ka šī brīža tendences interjerā pieļauj dažādu stilu un materiālu miksēšanu. Piemēram, ja istabā ir balta gulta, telpu var papildināt ar spilgti zaļu galdu – pat tad, ja tas būs citā stilā, mēbeles izskatīsies labi un saderēs kopā.

Mēbeļu veikals Čiekurs

Foto: Publicitātes foto

Izvērtē telpas iespējas

Bērnistabas iekārtošana lielā mērā ir atkarīga no telpas apmēriem. Piemēram, ja vienā istabā ir jāsadzīvo diviem bērniem, labs risinājums, lai neaizņemtu lieku telpu, ir divstāvu gultas. Vēl ļoti populāras ir pusaugstās gultas, kurām lejas stāvā var glabāt mantas, spēlēt paslēpes, rotaļāties vai, piemēram, aizliekot priekšā aizkarus, izveidot štābiņu. Tas ir gudrs risinājums mazām bērnistabām, kur nav iespējams nodalīt zonas. Ir arī gultas, kurām apakšā ir mācību galds, tikai izvēloties šādu modeli, īpaša uzmanība jāpievērš apgaismojumam. «Mūsdienās bērnistabas gultasir tik lielas, ka tajās sagulēt var arī pieaugušie, kas nozīmē, ka vajadzības gadījumā mamma vai tētis var gulēt blakus savam mazajam. Tāpat, ja nepieciešams, bērnu gultās var pārgulēt arī viesi,» stāsta veikala Čiekurs vadītāja.

Foto: Publicitātes foto

Neveido istabā mantu glabātuvi

Regulāri atbrīvo bērnistabu no vecajām un vairs nevajadzīgajām lietām, piemēram, neaktuālajām mantiņām, lai telpa būtu iekārtota atbilstoši bērna vecumam. Protams, bērniem var būt žēl šķirties no iemīļotajām bērnības mantiņām, bet ir jāapdomā, vai tiešām ir nepieciešams aizkraut telpu ar lāčiem un citām lietām, un ļaut uz tām krāties putekļiem (vēl jo vairāk, ja telpa ir maza).

Izvēlies transformējamas un ilgu laiku kalpojošas mēbeles

Veikala Čiekurs vadītāja bērnistabas iekārtošanai rekomendē izvēlēties ilglaicīgas un transformējamas mēbeles, kas «aug» līdz ar bērnu.Piemēram, zīdaiņiem piemērotas būs gultiņas, kas ir vairākos līmeņos un ar nolaižamu grīdu– sākotnēji mazulis guļ augšējā līmenī, bet pēc tam gultas grīda tiek nolaista zemāk. Tas nozīmē, ka guļamvieta būs izmantojama ilgāku laiku un bērnam augot, uzreiz nebūs jāmaina.

I. Buliņa iesaka domāt ilgtermiņā un bērnistabai iegādāties gultu, kas noderēs ilgākam laikam. Piemēram, labs variants ir gultas, kurām var mainīt garumu - augot tās var pastiept garākas. Tās sastāv no matrača un tā papildu daļām, ko var ievietot kājgalī, kad bērns būs paaudzies.

Zīdaiņiem piemērotas būs gultiņas, kas ir vairākos līmeņos un ar nolaižamu grīdu

Foto: Publicitātes foto

Ieklausies savā bērnā un iepērcies kopā ar viņu

Iekārtojot bērnistabu, ir jāatceras – katrs mājoklis un bērns ir atšķirīgs, un kas der vienam, otram var nebūt piemērots. Tieši tādēļ, lai atrastu sava bērna istabai piemērotākās mēbeles, I.Buliņa mudina vecākus ieklausīties mazajos ģimenes locekļos un uz veikaliem doties kopā ar viņiem: «Piemēram, kad bērns sāk iet skolā, nepieciešams iegādāties galdu un krēslu. Tā kā šīs mēbeles bērns izmantos katru dienu, iesaku viņu ņemt līdzi uz veikalu, lai viņš pats varētu izmēģināt, kurš krēsls un galds viņam ir piemērotāks un ērtāks.»

Bērna istabai piemērotākās mēbeles

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu