Noņem krāmu lāstu! Viltības, kā mājās nenoslīkt liekās mantās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Slavenās uzkopšanas konsultantes Marijas Kondo (Marie Kondo) bestsellers «Brīnumainā kārtošana, kas maina dzīvi» («The Life Changing Magic Of Tidying») ir pārvērtis miljoniem sieviešu dzīvju visā pasaulē. Arī Latvijā šī grāmata ir ierindojusies pirktākās literatūras topā un ieguvusi sev kaislīgus sekotājus. Izskaidrojums ir vienkāršs: mazāk lietu nozīmē plašāku un elpojošāku mājokli, savukārt tas - brīvāku prātu un mazāk stresa ikdienā. Interjera un dizaina portāls Homer.lv aprunājās ar Elīnu Altuhovu, vienu no Latvijā pirmajām profesionālajām telpu sakārtošanas speciālistēm, lai uzzinātu, kādas ir populārākās viltības, lai māja neapaugtu ar liekām mantām. Ieskaties, kā to ieviest arī savā dzīvē!

www.homer.lv

Elīnas ceļš pretī šī brīža profesijai sākās ar personīgo pieredzi. Būdama visai haotiska rakstura, pēc bērnu piedzimšanas tagadējā telpu organizēšanas profesionāle nevarēja samierināties ar hronisko nekārtību mājās, kā arī bezgalīgo mājokļa uzkopšanu. Likās, tas ir kā apburtais aplis, kuram nav ne sākuma, ne gala. Intuitīvi sākusi meklēt atbildes uz jautājumiem, kā telpu uzkopšanu paveikt ātrāk, efektīvāk un ar mazāku piepūli, Elīna atklājusi veselu zinātni par mājokļa sakārtošanu.

Foto: Publicitātes foto

Ārzemēs telpas sakārtošanas speciālists jau labu laiku ir atzīta un izplatīta profesija, nozarē ir arī savi viedokļu līderi. Izņemot japānieti Mariju Kondo, Elīna atzinīgi vērtē arī amerikāņus Endrjū Mellenu (Andrew Mellen) un Alehandru Kostello (Alejandra Costello), kuru pieņemts saukt par visorganizētāko sievieti Amerikā. Par Elīnas misiju ir kļuvis, apkopojot pasaules līderu sniegtās zināšanas, izstrādāt modeli, kas atbilstu Latvijas apstākļiem - ņemot vērā mūsu platības, dzīvesstilu un sadzīves ieradumus, jo mēs klaji atšķiramies no «lielajiem patērētājiem» Amerikā un «ekstrēmajiem minimālistiem» Japānā.

Neskatoties uz kultūras atšķirībām, izejas punkts katrā valstī ir viens - krāmus nav iespējams sakārtot, tādēļ viss liekais ir jāmet ārā. M.Kondo par krāmiem mājoklī sauc visu, kas «prātā neuzšķeļ prieka dzirksteli». Citi eksperti runā par optimālu lietu skaitu mājās. Praksē tas nozīmē divu noteikumu ievērošanu: 1) katrai lietai ir jābūt savai konkrētai vietai jeb mājiņai un 2) tu skaidri zini atbildi, kur atrodas katra lieta tavās mājās.

Foto: Publicitātes foto

Vēl 19.gadsimtā itāļu ekonomists Vilfredo Pareto (Vilfredo Pareto) atklājis likumsakarību, ka, koncentrējoties uz 20% svarīgāko uzdevumu, var panākt 80% rezultāta, un šis princips ir attiecināms uz absolūti visām sfērām. Mājokļa kontekstā šis likums nozīmē, ka 80% laika mēs izmantojam tikai 20% no visām lietām mājās. Sanāk, ka pārējie 80% piekrāmē dzīves telpu, atņemot brīvību un laiku. Elīna iesaka noteikt tos 20%, kas ikdienā sniedz 80% lietderības, un atbrīvoties no visa pārējā.

Komponists Klods Debisī (Claude Debussy) reiz teica, ka mūzika ir klusums starp notīm. Interpretējot mājokļa kontekstā, var teikt, ka mājīgums ir tukšums starp priekšmetiem. Atbrīvojoties no liekā, svarīgais top redzams un novērtējams. Un viegli sakārtojams!

Foto: Publicitātes foto

Telpas sakārtošanas speciālists nav nedz apkopēja, nedz interjera dizaineris. Tas ir eksperts, kurš rada ērtu lietu uzglabāšanas sistēmu mājās, ko viegli uzturēt tās iemītniekiem. Šī ir individuāli veidota kārtības sistēma, kas strādā kā mehānisms bez lieka laika un spēka patēriņa no jūsu puses. Atšķirībā no apkopējas, telpas sakārtošanas speciālists strādā nevis ar sekām, bet ar iemeslu – tiecas visu organizēt tā, lai mājoklis nekad neatgrieztos nekārtības stāvoklī. Savukārt no dizainera telpu sakārtošanas eksperts atšķiras ar to, ka galvenokārt koncentrējas uz funkcionalitāti un ergonomiku, bet tikai pēc tam – uz vizuālo mainīgo.

Foto: Publicitātes foto

Telpas sakārtošanas speciāliste Elīna Altuhova sniedz 5 praktiskus padomus, kā pareizi organizēt mantu uzglabāšanu, lai jūsu mājoklis būtu maksimāli ātri un viegli uzkopjams!

Pirmkārt, profesionāle iesaka ievērot Endrjū Mellena izgudroto telpas sakārtošanas trīsstūri. Viņš māca:

  • «Katrai lietai ir viena mājvieta» («One Home For Everything») - katrai mantai var būt viena konkrēta uzglabāšanas vieta mājoklī.
  • «Līdzīgs ar līdzīgu» («Like With Like») - visas vienas kategorijas mantas tiek uzglabātas kopā.
  • «Kaut kas iekšā, kaut kas ārā» («Something In, Something Out») - atnesot mājās jaunu lietu, cita tās vietā tiek izmesta.
Foto: Publicitātes foto

Otrkārt, eksperte kā slepeno ieroci mājokļa kārtības uzturēšanā izvirza zonēšanu. Analizējot ģimenes ieradumus, katrai darbībai ir jāiedala noteikta zona, kur ērti pieejams viss nepieciešamais tās veikšanai. Šis princips saucas «Uzreiz un!». Tas nozīmē, ka jūs neejat uz vienu istabu pēc grāmatas, lai to lasītu citā istabā, kurā ir atpūtas krēsls.

«Gatavojot ēdienu, jūs nepārvietojaties pa virtuvi, jo visi trauki, garšvielas un citi nepieciešami piederumi ir rokas stiepiena attālumā. Mazgājot drēbes, jūs neejat citā telpā pēc pulvera, bet tīrot sānmezglu - pēc tīrīšanas līdzekļa uz noliktavu. Jūs pārdomājat sadzīves situācijas un maksimāli pielāgojat tām savu vidi. Tikai tad visas mantas vienmēr paliks savās vietās, jo tās būs gan viegli paņemt, gan tikpat viegli nolikt atpakaļ,» iesaka eksperte.

Treškārt, visā mājoklī ir jātiecas pēc tukšām horizontālām virsmām. Uz galdiem, palodzēm un plauktos ir jātur tikai tas, kas tiešām ir nepieciešams. Uz virtuves darba virsmas atstājiet tikai tējkannu, palodzes - atstājiet pavisam tukšas vai arī piepildiet tikai ar tām puķēm, kas jums ir tiešām mīļas sirdij. Galvenais ir saprast, ka horizontāla virsma nav uzglabāšanas vieta!

Foto: Publicitātes foto

Ceturtkārt, mājoklī ir jāievieš vertikālas uzglabāšanas princips. Tas nozīmē, ka visas lietas mājās «tiecas uz augšu». Tās netiek saliktas viena virs otras, bet gan vertikāli un individuāli, tādā veidā ar vienas mantas paņemšanu neizjaucot kopējo kārtību.

Īpaši šis noteikums attiecināms uz bērnu rotaļlietām. Galvenais tabu bērnu rotaļlietu uzglabāšanā ir grozi, kuros ir samests viss, ar ko bērns kādreiz ir spēlējies. «Iedomājieties sevi lielveikalā un tā vietā, lai prece būtu akurāti salikta plauktos, tā ir samesta vienā lielā kastē. Kā tas ietekmē jūsu vēlmi kaut ko iegādāties? Līdzīgu pieredzi piedzīvo bērni, tāpēc izvēlēties tās rotaļlietas, ar kurām mazais visbiežāk spēlējas, sašķirojiet tās un izkārtojiet plauktos tā, lai tās ieinteresētu bērnu līdzīgi kā preces lielveikalā,» rekomendē Elīna.

Foto: Publicitātes foto

Visbeidzot, kārtību uztur pārdomātas iekārtojuma nianses. Piemēram, ja pusaudža istabā bieži sakrājas konfekšu papīriņi un citas našķu paliekas, tas nozīmē, ka vienkārši ir jāizvieto atkritumu tvertne tur, kur viņš patērē saldumus. Ja mājokļa priekštelpā bieži mētājas drēbes vai atslēgas, tas nozīmē, ka skapis ir tālu no ieejas, nav parocīgs un cilvēkam vienkārši ir slinkums aizsoļot dažus soļus tālāk. Āķi pie pašas ieejas varētu būt ērts un funkcionāls risinājums. Citreiz bērni nenoliek savas virsdrēbes vietā tikai tāpēc, ka āķis ir pārāk augstu - to viegli var atrisināt, piestiprinot to nedaudz zemāk. Bieži arī gadās, ka koridorā sakrājas dubļi. Iespējams, atrisinājums ir gluži vienkāršs – paklājiņš pie ārdurvīm. «Ir miljons šādu detaļu – pamanīt tās un vienreiz, bet uz visu mūžu, tās sakārtot ir Jūsu pašu rokās,» pauž eksperte.

Homer.lv iesaka:

BALTIJĀ LIELĀKAIS INTERJERA, DIZAINA PRIEKŠMETU UN APDARES MATERIĀLU TEMATISKAIS KVARTĀLS - DECCO CENTRS!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu