Mājas kārtošana un remontēšanas biežums atkarīgs no vecuma

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Mājas vai dzīvokļa pārkārtošanas biežums katram ir individuāls – daži dzīvoklī jaunas vēsmas ievieš ik mēnesi, citam rodas vēlme parosīties un nokrāsot sienas reizi gadā, vēl dažiem remonti un mēbeļu maiņa ir pasākums, kas norit pāris reizes dzīvē. Gluži tāpat, kā mainām ģērbšanās stilu un frizūru atbilstoši pašreizējajām tendencēm, arī mājas un dzīvokļa iekārtojums ik pēc kāda laika ir jāatsvaidzina, lai mājoklis neizskatītos novecojis un garlaicīgs.

Pārmaiņas – ik pēc astoņiem gadiem

Interjera dizaina tendences mainās ik gadu, un tikai retais spēj izsekot svaigākajām aktualitātēm un atbilstoši tām iekārtot mājokli. Tomēr mājas pārkārtošana ne vienmēr nozīmē kapitālremontu – lai interjers būtu gaumīgs un moderns, pietiks ar dažu sīkumu nomaiņu, piemēram, jauna gultas pārklāja iegādi vai iepriekšējās mēbeles pārkrāsošanu kādā no aktuālākajām krāsām.

Interjera dizaina blogere Andrea Morgana stāsta, ka cilvēki mājas mēdz pārkārtot un pat pārremontēt vidēji ik pēc astoņiem gadiem. Visbiežāk tās ir nelielas pārmaiņas – jaunas tapetes, gultu matrači, dekori, pārkrāsotas sienas, mēbeles un pārflīzētas vannasistabas un virtuves, taču pārmaiņas pārsvarā skar bērnistabas un guļamistabas. Retāk cilvēki izvēlas krasi mainīt mājas iekārtojumu, piemēram, pārbīdīt sienas, mainīt grīdas segumus.

Pārkārtošanas varā – jaunieši

Interesantus secinājumus guvis britu uzņēmums «Anglian Home Improvements» - nesen veiktajā pētījumā, 2016. gadā, atklāts, ka mājas pārkārtošanas un remontēšanas biežums ir atkarīgs no mājinieku vecuma. Turklāt briti dzīves laikā mājokli pārkārto vidēji 36 reizes.

Visbiežāk mājokļa interjeru pārmaina jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Uzņēmums noskaidrojis, ka šajā vecumā jaunieši ir ievākušies savās pirmajās dzīvesvietās un alkst tās nemitīgi uzlabot, remontēt un pārkārtot. Jāpiebilst, ka šajā vecumā jaunieši arī biežāk pavada laiku sociālajos tīklos un cenšas sekot līdzi jaunākajām tendencēm gan modē, gan ceļojumos, gan arī interjera dizainā. Tieši šis, pēc pētījuma autoru domām, ir iemesls, kādēļ jaunieši var kļūt teju vai atkarīgi no nemitīgas mājas pārkārtošanas un pārdekorēšanas – studentu gados jaunieši var mainīt mājas iekārtojumu ik pēc trīs mēnešiem.

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Līdzīga tendence ir novērojama arī 25 līdz 34 gadus veciem cilvēkiem. Šajā vecumā rocība ir lielāka nekā studentiem, tāpēc divdesmitgadnieki arī mēdz visai bieži mainīt sava mājokļa iekārtojumu. Pētījumā noskaidrots, ka 21 procents jauno cilvēku māju pārremontē vai pārdekorē ik pēc 12 nedēļām. Turklāt 91 procents atzina, ka viņu mājās ir vismaz viena detaļa, kas ir šā brīža aktualitāte interjera dizainā, piemēram, krāsainas ārdurvis vai salvijas krāsas interjera priekšmeti.

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Pensionāri tendencēm neseko

Līdz ar vecumu palielinās arī intervāls starp mājas pārkārtošanu un remontiem. Uzņēmuma «Anglian Home Improvements» pētījumā secināts, ka cilvēki vecumā no 35 līdz 54 gadiem mājoklī ievieš pārmaiņas ik pēc diviem gadiem. Savukārt pensijas vecuma ļaudis jaunākajām interjera tendencēm seko ļoti reti – 14 procenti no respondentiem atklājuši, ka viņi vairs netaisās savu dzīvesvietu pārveidot, jo uzskata, ka dizaina tendences drīz nāks atpakaļ. Lielākā daļa britu pensionāru pētījumā atklāja, ka interjera tendencēm neseko vispār.

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu