Pieliec gleznu kā nākas - sienu rotāšanas ABC

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Tā vien šķiet, cik tur tā darba - iesit sienā naglu un pieliec gleznu. Tomēr tik patvaļīga sienu rotāšana ar gleznām var beigties ar neveiksmi - telpas izskatās bezgaumīgas, mākslas darbi teju vai saplūst ar tapetēm vai kādām mēbelēm un jau drīz vien sabojājas vai izbalē.

 
Foto: Unsplash

Kārt saules gaismā - vai tiešām bīstami?

Jebkuram mākslas darbam, gleznai vai pat parastai fotogrāfijai vispiemērotākā dzīvesvieta būtu tumša un vēsa telpa, tomēr tā nebūt nebūs tā labākā vieta mākslas baudīšanai. Tā vietā, lai saulainās istabas atstātu tukšas, gleznas vai fotogrāfijas pie tām piestiprini ar apdomu. Gleznu vai fotogrāfiju krāsas ātri izbalēs, ja tās novietosi tieši pretī logam, caur kuru nemitīgi iespīd spoža saule. Ievēro - saules gaismā var novietot mākslas darbus, kas gleznoti ar eļļas vai akrila krāsām, bet ar noteikumu, ka krāsas pilnībā nosedz audeklu. Šādi darbi izbalē lēnāk, un to atjaunošana ir jāveic pēc krietni ilgāka laiciņa. Sauli nepacietīs darbi, kuri gleznoti ar ūdenskrāsām, papīra kolāžas un fotogrāfijas. Lai gleznas neciestu no saules ietekmes, pārklāj tās ar stiklu, kam piemīt UV starus absorbējošas īpašības.

 
Foto: Unsplash

Nesaskaņo visu gleznu rāmjus

Dažiem šķitīs pat loģiski - gleznu rāmji ir jāsaskaņo vai visas gleznas ir jāierāmē vienādos rāmjos. Tomēr šāds noteikums gleznu izvietošanā nav jāievēro - telpa būs daudz dinamiskāka, ja rāmju starpā valdīs dažādība. Proti, ierāmē gleznas tādos rāmjos, kas piestāv pašam mākslas darbam, nevis tos pielāgo pārējo gleznu rāmjiem.

 
Foto: Unsplash

Atmet simetriju

Kārtības mīļotāji bieži vien pieļauj kļūdu gleznu izkārtojumā un tās sakārto vienās līnijās vai kolonnās. Simetrija un balanss ir noderīga īpašība, ko ņemt vērā mājas iekārtošanai, taču tam nebūs pārāk labs rezultāts gleznu izkārtojumā. Līdzīgi kā ar rāmju izvēli, gleznas ir vērts izkārtot pamīšus, liekot darbus dažādos augstumos un neievērojot konkrētu atstatumu starp gleznām, - arī šāds izkārtojums piešķirs telpai dinamiku.

 
Foto: Unsplash

Laba investīcija - lielās gleznas

Mākslas kolekcionāri dažkārt pārcenšas un uz vienas sienas izkārto vairākas sīkas glezniņas vai fotogrāfijas. Tā nav slikta ideja, un daudzos dzīvokļos vai mājās tās ir pat piemērotākas nekā viena liela glezna, taču tikpat laba investīcija ir liela izmēra mākslas darbi. Izvēlies sev tīkamu gleznu un novieto to dzīvojamajā istabā, iepretim durvīm. Lielā glezna funkcionēs kā istabas centrālā daļa un acumirklī pievērsīs gan mājinieku, gan viesu skatienus.

 
Foto: Unsplash

Pieliec gleznas negaidītās vietās

Ir ierasts gleznas karināt virs dīvāniem, gultas vai kamīna, taču daudz efektīgāk būs, ja izkārsi pilnīgi neiedomājamās un personiskās telpās. Piemēram, gleznas iederas arī plašākās vannasistabās, kas ieturētas pieklusinātos toņos, tās iederēsies koridora galā, uz sienas, gar kuru stiepjas kāpnes, vai virs sieviešu kosmētikas galdiņa.

 
Foto: Pexels

Netaupi uz rāmju rēķina

Labākais veids, kā likt gleznai izskatīties vērtīgākai, ir tās rāmja izvēle - jo kvalitatīvāks un dekoratīvāks būs rāmis, jo glezna izskatīsies dārgāka. Mākslas darbu īpašniekiem ir ieteicams vērsties ierāmēšanas salonos un kopā ar konsultantu vai dizaineru atrast mākslas darbam piemērotāko un sev tīkamāko rāmi. Ļaujies piedāvājumu dažādībai - eksperimentē ar koka rāmju tekstūrām vai miksē dažādus materiālus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu