Biežākās interjera dizaina un mājas iekārtošanas kļūdas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Katrs savu māju vai dzīvokli iekārto pats saviem spēkiem un tikai retais izmanto interjera dizaineru palīdzību, tādēļ kļūdas un neveiksmīgs rezultāts mājas iekārtojumā ir visai bieža parādība. Taču nebēdā - katram reizi pa reizei gadās izvēlēties ne pārāk glaimojušu apgaismojumu, sienas krāsu vai mēbeļu izkārtojumu. Lūk, interjera dizaina kļūdas, kuras visbiežāk gadās pieļaut, pašiem iekārtojot māju.

 
Foto: Pixabay

Izvairīšanās no krāsām

Neitrālas krāsas un minimālisms nu jau vairākus gadus ir populāra interjera tendence. Tieši šā iemesla dēļ daudzi īpaši uzmanās no spilgtām krāsām, košām mēbelēm vai raibiem dekoriem, kas galu galā noved pie garlaicīgas un viengabalainas telpas. Tas nenozīmē, ka māju un dzīvokļu īpašniekiem ir jāsteidz pārkrāsot sienas spilgtos toņos un mainīt mēbeļu polsterējumu - pietiks nokrāsot vienu sienu kādā atraktīvā krāsā vai interjerā iekļaut košākas mēbeles, kas atsvaidzinās neitrālos toņus.

 
Foto: Pexels

Slikts apgaismojums

Diemžēl apgaismojums mēdz būt pēdējā vieta, par kuru aizdomājas mājas īpašnieki. Apgaismojums un tā risinājumi spēj mainīt interjeru uz labo vai slikto pusi un radīt tajā konkrētu atmosfēru. Tas nozīmē, ja apgaismojums, gaismekļu novietojums un to dizains ir neveiksmīgs, tad arī apkārtējās telpas interjers automātiski tiek sabojāts. Ņem vērā, ka paļauties uz vienu centrālo gaismas avotu, kas ir piestiprināts griestu centrā, ir kļūda. Iekārtojot māju, ievēro, lai telpās būtu centrālais, dabiskais un darba apgaismojums. Apgaismojot telpas, ir vērts investēt arī dekoru un dažādu interjera elementu akcentēšanā ar apgaismojuma palīdzību, piemēram, nodrošināt apgaismojumu pie gleznām, instalēt gaismekļus plauktos, skapjos un kumodēs. Lielisks palīgs telpas apgaismošanā būs arī gaismas slēdzis ar spilgtuma regulatoru.

 
Foto: Pixabay

Pārāk daudz mēbeļu

Iekārtojot interjeru, biežākā kļūda ir telpu pārblīvēšana ar dažādām mēbelēm. Katrs kaut reizi ir viesojies dzīvoklī, kur nelielas telpas sienu nosedz milzīga padomju laiku kumode, bet turpat blakus atrodas televizora galds, dīvāns, rakstāmgalds un vismaz trīs atpūtas krēsli un kafijas galdiņš. Rezultātā telpa izskatās ārkārtīgi bezgaumīga, turklāt apgriezties šādā istabā ir teju neiespējami. Lai izvairītos no tādām situācijām, uzmanīgi izvērtē, kādas mēbeles ir nepieciešamas, lai nodrošinātu komfortu, veiktu noteiktas funkcijas, vienlaikus nepārblīvētu telpu. Tiklīdz istaba sāk izskatīties pārāk šaura un neērta, likvidē vienu vai divas mēbeles un vēlreiz pārbaudi, vai telpa aizvien šķiet pārblīvēta. Arī mantu un dekoru pārkārtošana vai izmešana var uzlabot situāciju kopējā telpas interjerā.

 
Foto: Pixabay

Dažādi sīkumi un dekori

Mēdz teikt, ka «mazāk ir vairāk» - tas noteikti attiecas arī uz dekoriem, uz sīkumiem. Jebkura telpa izskatās gaumīgāka un mājīgāka ar aksesuāriem vai kādiem dekoratīviem priekšmetiem, tomēr šo sīkumu skaits telpās ir neliels. Sīkumu, dekoru un arī ikdienā svarīgu priekšmetu savākšana un paslēpšana prom no acīm ir viens veids, kā uzlabot atmosfēru mājā, taču pastāv vēl veidi, kādēļ māja izskatās nekārtīga vai pārbāzta. Pie nekārtības var būt vainojami aksesuāri, liels skaits dekoratīvo spilvenu, neskaitāmi daudz mantu plauktos, nevietā piekarināti mākslas darbi vai fotoattēli. Māju pārblīvēšana ir bijusi konstanta problēma tiem, kas mīl kolekcionēt dažādus sīkumus. Tā vietā, lai visus plauktus piekrautu ar Zvaigžņu karu figūriņām, svečturiem vai citām trofejām, plauktos novieto skaistākās, nozīmīgākās un personīgākās kolekcijas eksemplārus.

 
Foto: Pexels

Nesabalansētas mēbeles

Līdzīgi kā ar mēbeļu pārblīvēšanu, arī savstarpēji nesabalansētas un telpai nepiemērotas mēbeles bojās istabas interjeru. Neatkarīgi no mēbeļu dizaina vai telpas interjera stila, sāc ar mēbeļu saskaņošanu - tās kopā nedrīkst veidot smagnēju vai tieši pretēji - pārāk vieglu efektu. Piemēram, dīvāns visbiežāk ir smagnēja mēbele, jo tas pārsvarā gulst uz zemes un parasti ir liels. Dīvāna smagnējo izskatu balansēs nelieli kafijas galdiņi ar kājiņām un plānu virsmu, bet savukārt biezs, liela izmēra žurnālgaldiņš radīs pilnīgi pretēju efektu un telpa izskatīsies vēl smagnējāka. Īpaši neveiksmīgu efektu radīs smagnējas mēbeles nelielā un šaurā telpā, bet plašākās telpās kļūda būs smalku un nelielu mēbeļu izkārtojums, kas radīs nepabeigtības vai muzeja atmosfēru.

 
Foto: Pixabay

Saskaņošana it visā

Lai gan dažiem šķitīs pilnīgi neloģiski, ka mēbeles savā starpā nav saskaņotas, it īpaši, ja veikalos ir pieejami guļamistabas un dzīvojamās istabas mēbeļu komplekti. Tomēr pieskaņotas mēbeles guļamistabā un viesistabā teju vai brēks «man nav ne jausmas, ko daru». Labākā izeja no šāda neveiksmīga iekārtojuma ir dažāda dizaina, krāsas un formas mēbeļu kombinēšana. Tas, protams, nenozīmē, ka mājas iekārtojumā ir jāiekļauj vairākas mēbeles un interjera priekšmeti, kas savā starpā «nedraudzējas». Pirms iekārto māju un plāno tās dizainu, izvēlies telpas dominējošo stilu, piemēram, minimālismu, klasisku vai lauciniecisku interjeru, bet pēc tam meklē interjeram atbilstošās mēbeles.

 
Foto: Pixabay

Garlaicīga ieeja

Mājas ieeja un koridors ir pirmā telpa, kuru pamana viesi, tādēļ tā būs vieta, kas sniegs pirmo iespaidu par māju. Tiklīdz viesi sper kāju kāda mājās, vispirms to uzmanību pievērš koridora un ieejas iekārtojums, pēc kā tad arī tiek izdarīti spriedumi par pārējās mājas dizainu. Ja ieeja ir garlaicīga un neizteiksmīga, ciemiņi, visticamāk, negaidīs īpašus dizaina pārsteigumus telpās, kurās norisināsies viesošanās. Lai padarītu mājas iekārtojumu gaumīgāku, pārsteigtu viesus un radītu vislabāko pirmo iespaidu, ieejas telpā nebaidies izlikt košas un neordināras gleznas, ieviest neierastus apgaismojuma risinājumus un izcelt mēbeles, piemēram, blakus apavu plauktiņam novieto lielu eksotisku telpaugu vai uz kumodes uzliec lielu stikla skulptūru.

 
Foto: Unsplash

No modes izgājuši dekori

Ja kaut kam mājās ir jābūt no šā brīža aktualitātēm, tad tie ir dekori un aksesuāri. Šie interjera priekšmeti, par laimi, ir arī samērā lēti un acumirklī mājai piešķir svaigu izskatu. Ja mājas interjerā vēl aizvien figurē lavas lampa, košas bildes ar skatu uz pludmali vai sienas pulksteņi ar luminiscējošu apmali, tad nekavējoties no tiem atbrīvojies - šie dekori pieder pagātnei. Seko līdzi aktualitātēm un, veidojot mājas interjeru, iegādājies dekorus un aksesuārus, kas šobrīd ir modē. Pirms dekoru iegādes izvērtē, kur un kā integrēsi jaunos interjera priekšmetus, un īsā laikā piešķir telpām jaunu izskatu.

 
Foto: Pixabay

Pārāk mazi paklāji

Nu jau kādu laiku mazi, apaļi paklāji viesistabas centrā ir viena no biežāk pieļautajām interjera dizaina kļūdām. Jārīkojas tieši pretēji - vislabāk istabā iederēsies lielāks paklājs, kas skar visu mēbeļu kājas. Ēdamistabā izvēlies paklāju, kura izmērs ir lielāks par galda un krēslu aizņemto laukumu. Tas nozīmē, ka, pirms iegādājies paklāju, rūpīgi izmēri paklājam paredzēto laukumu. Lielāks paklājs vizuāli paplašinās telpu, bet mazāks - sadalīs telpu zonās un vizuāli padarīs mazāku.

 
Foto: Unsplash

Mākslīgie ziedi

Mākslīgie ziedi dažkārt ir skaisti un noder konkrētu interjera objektu dekorēšanā, tomēr neīstus augus ir viegli pamanīt - uz tiem nereti krājas putekļi un tuvumā ir manāmas plastmasas detaļas un auduma tekstūra uz lapām. Lai gan daudzi dizaineri stingri uzstāj, ka mākslīgie augi nepieļaujama kļūda interjerā, tomēr dažos gadījumos ir pieļaujami zīda augi, kas izskatās pēc iespējas reālistiskāki. Mākslīgo augu vietā liec īstos augus - puķupodus ar telpaugiem, grieztos ziedus vai koku zariņus vāzēs. Pat ja neesi zaļo pirkstu īpašnieks, lieliska alternatīva mākslīgajiem augiem ir kaktusi un sukulenti, kuriem nav nepieciešamas prasmīga dārznieka rūpes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu