Kā tas ir - dzīvot Google kontrolētā mājoklī?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Jau šobrīd pasaules medijos ir parādījušies raksti un spekulācijas, kādas tad būs mūsu nākotnes mājas, - daudzi lēš, ka jau tuvākajā nākotnē mājas pārņems Google kontrolierīces jeb ar balsi darbināmas mājokļa kontroles tehnoloģijas. Dažu turīgāko amerikāņu mājās jau tagad ir instalētas Google tehnoloģijas, kas pēc primitīvām balss pavēlēm noregulēs mājas temperatūru, aiztaisīs aizkarus, ieslēgs mūziku, sniegs informāciju par laika apstākļiem un palīdzēs saplānot nākamo nedēļu.

Lai gan Latvijā Google mājas kontroles sistēmas vēl nav pieejamas, dažviet Eiropā interneta gigants piedāvā māju aprīkot ar jaudīgām un gudrām ierīcēm, kas automatizēs mājinieku ikdienu un to padarīs vieglāku. Taču vai šādas tehnoloģijas patiešām spēs uzlabot dzīves kvalitāti un saīsinās laiku, ko pavadām, darot elementāras lietas - aiztaisot aizkarus, pārslēdzot televīzijas kanālus, slēdzot mūziku vai meklējot receptes?

Vairākas ierīces savā starpā sadarbojas

Pašlaik Eiropas tirgū Google piedāvā iegādāties ar balsi darbināmas kontrolierīces, dūmu detektorus, termostatu, āra un iekštelpu novērošanas kameras, signalizācijas sistēmu, televīzijas kontroli, rūterus, mājas zvana pogas un audio iekārtas.

Visas Google piedāvātās tehnoloģijas ir savstarpēji sasaistāmas un cita citu papildina, piemēram, mājas saimnieks nodod pieprasījumu ar balsi darbināmajai ierīcei mainīt istabas temperatūru - tālāk ierīce pēc balss komandas iedarbina termostatu un tajā uzstāda saimnieka pieprasīto temperatūru.

Līdzīga sadarbība ir arī novērošanas kamerām, dūmu detektoram, termostatam un citām iekārtām, piemēram, ja kādu iemeslu dēļ ieslēdzas dūmu detektors, tas automātiski nodod ziņojumu termostatam izslēgt boileru, kas varētu būt tvana gāzes noplūdes avots. Visas Google gudrās mājas kontroles ierīces ir savienotas vienuviet - telefona aplikācijā, kurā ir iespējams aplūkot termostata darbību, kur un kāpēc mājās ir paaugstināts ugunsgrēka risks, saņemt informāciju par drošību mājās, izsaukt policiju vajadzības gadījumā un vēl daudzas citas iespējas.

Mājas kontrole - elementāri, bez piepūles

Britu interjera portāla «HouseBeautiful.com» žurnāliste Keitija Eivisa-Riordana pati uz savas ādas izbaudīja dzīvošanu kādā no Lielbritānijas Google kontrolētajiem mājokļiem. Arī mājā, kurā apmetās žurnāliste, bija integrētas ierīces, kas sola palīdzēt pagatavot maltīti, atvieglot izklaides iespējas, plānot ikdienu un nodrošināt pilnīgu mājas drošību.

No ārpuses centrālā iekārta - ar balsi darbināmā ierīce atgādina modernizētu gaisa atsvaidzinātāju vai baltu bezvadu tumbiņu - šī savdabīgā tehnoloģija spēj uztvert balss komandas, atbildēt uz tām un nodot tālāk visas nepieciešamās komandas uz citiem gadžetiem, piemēram, «gudro» televizoru vai spēļu konsoli.

Žurnāliste skaidro, ka komunikācija ar Google balss darbināmo asistentu ir pavisam elementāra - tā aktivācijai ir nepieciešams skaļi pateikt «Hey, Google» vai «Okay, Google» un izteikt vēlamo komandu, pēc kuras asistents izpilda nepieciešamo darbību. Google mājas kontroles ierīcēs ir arī saglabāta Google pamatfunkcija jeb atbilžu rašana un faktu meklēšana - Google asistents atbildēs uz vienkāršiem jautājumiem, piemēram, kāda ir augstākā celtne pasaulē? Vēl ar balss darbināmo ierīci ir iespējams spēlēt spēles, jokot un lūgt tai noskaitīt īsu dzejoli.

Kontrolē pat apgaismojumu

Līdzīgs princips darbojas arī virtuvē - atliek vien sniegt komandu balss ierīcei un tā atradīs piemērotāko recepti maltītei, kā arī sniegs padomus gatavošanā un papildus ieslēgs mūziku. Balss ierīce spēj arī uzņemt laiku kopš gatavošanas brīža sākuma, tāpēc, īsi pirms ēdiens ir gatavs, Google paziņo, ka ir pienācis laiks izslēgt cepeškrāsni un izņemt ēdienu. Žurnāliste stāsta, ka šī gudrā ierīce sadarbojas pat ar mājas apgaismojuma sistēmu. «Google mājā ir uzstādītas Philips Hue gudrās spuldzes, kuras pēc manas komandas izslēdzas vai ieslēdzas, rada man vēlamo apgaismojumu, nomaina krāsu un spilgtumu. Šī funkcija ir īpaši parocīga vakaros, kad dodos gulēt.» Lai māja būtu pilnībā aprīkota ar balsi darbināmajām ierīcēm, mājokļa centrālajā istabā ir novietots lielākais un galvenais balss pārvaldītājs, taču pārējās istabās atrodas tā mini versijas, kas ir savienotas ar centrālo iekārtu.

Lai gan šāda mājas pārvaldīšana un kontrole daudziem varētu šķist kā zinātniskā fantastika, lieka naudas izšķērdēšana vai pat biedējošas apokaliptiskas filmas sākuma scenārijs, tomēr žurnāliste atzīst, ka pieredze ar Google pārvaldīto māju bija patīkami pārsteidzoša un noderīga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu